ABD ile ilk mutabakat

Suriyeli ılımlı muhalifler Türkiye ile ortaklaşa eğitilecek.

Yayınlanma: 11.10.2014 - 00:45
Abone Ol google-news

Türkiye ile ABD arasında süren görüşmelerde, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Amerikan ordusunun ortaklaşa olarak IŞİD’e karşı savaşacak ılımlı muhaliflerin eğitilmesi ve askeri techizat ile donatılması (eğit - donat) konusunda prensip anlaşmasına varıldığı öğrenildi. Önümüzdeki hafta Ankara’ya gelecek
ABD askeri heyetiyle eğitimin kimlere verileceği, bütçesinin nasıl karşılanacağı ve bu özel birliğin komutasının kimde olacağı konusunda detaylı görüşmeler yapılacak. Askeri kaynaklar, Fransa ile İngiltere’nin de “eğit - donat” içinde yer almasının gündemde olduğunu kaydetti. ABD Başkanı Barack Obama’nın  IŞİD’e karşı küresel koalisyon için atadığı özel temsilcisi emekli General John Allen ile ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk’in Ankara’da yaptığı görüşmeler ilk meyvesini verdi. ABD ile Türkiye, IŞİD’e karşı kara gücünü oluşturması planlanan Suriyeli ılımlı muhaliflere silah sağlanması ve askeri eğitim verilmesi konusunda anlaştı.

İlk aşamada 5 bin

ABD ve Türk askerleri tarafından ilk aşamada 5 bin Suriyeli ılımlı muhalife eğitim verilmesi planlanıyor. Eğitimin nerede verileceği konusunda müzakereler yapılacağı belirtilirken Türkiye’nin bu eğitim için askeri üslerini açabileceği dile getiriliyor. Eğitimin toplam 15 bin Suriyeli muhalifi kapsamasının beklendiği dile getirilirken, İngiltere ve Fransa ordusunun da bu oluşumun içinde yer alabileceği kaydedildi. Eğit - donat programının bütçesinin ise ortaklaşa karşılanmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Komuta TSK’de olsun

Kaynaklar, oluşturulacak bu özel eğit - donat birliğinin komutasının Türk Silahlı Kuvvetleri’nde olması gerektiğini söyledi. Eğitimin kimlere verileceği, bütçesinin ne olacağı, Suriyeli muhaliflere hangi silahların tahsis edileceği gibi ayrıntıların ise önümüzdeki hafta Ankara’ya gelecek olan ABD’li askeri heyetle müzakere edileceği ve buna göre bir “memorandum of understanding (MOU) - mutabakat muhtırası” imzalanacağı belirtildi. ABD’li askerlerin Türkiye’de  hangi kurallara tabi olacağı da MOU ile belirlenecek.

İncirlik talebi de masada

 Allen’ın Ankara’da yaptığı görüşmelerde, Türk hava sahasının koalisyon güçlerine açılması ve İncirlik Üssü’nün tahsisi konularının da gündeme geldiği öğrenildi. Kaynaklar, bu iki konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü ve önümüzdeki günlerde netlik kazanacağını belirtti. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ankara’dan İncirlik Üssü’nü kullanmak için açıkça onay istedi. Türkiye’den talep ettikleri başlıca askeri yardımın İncirlik Üssü’nü kullanma izni olduğunu söyleyen Hagel, Türk yetkililerle bu hafta yaptıkları görüşmelerde isteklerin iletildiğini, Ankara’nın Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturulması talebini ise görüşmeye açık olduklarını ancak konunun henüz masada olmadığını belirtti.

ABD uçakları Kobani’de IŞİD hedeflerini vurmaya devam ediyor. IŞİD karşıtı koalisyona katılan ülkelerin savaş uçakları, geçen pazartesi gününden beri Kobani’de 30’dan fazla hedefi vurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler