ABD Kıbrıs için devrede

Eroğlu, görüşmede Maraş’a yönelik BM çatısı altında bir komite kurulması önerisine kapı aralayacak ancak adanın doğalgaz ve petrol kaynakları için bir hidrokarbon komitesi isteyecek.

Yayınlanma: 21.05.2014 - 23:46
Abone Ol google-news

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın adaya ziyareti öncesi Türk tarafı Maraş için olası bir açılım stratejisi geliştirdi ve bunu adanın hidrokarbon kaynaklarına endeksledi. Türk tarafı, Maraş konusunda herhangi bir öneriyi ancak “kapsamlı çözümün bir parçası olacaksa” görüşmeye hazır olduğunu Biden’a da iletecek. 52 yıl aradan sonra adada ara bölgedeki “Statüko’nun Evi” adlı restoranda Biden’ın ev sahipliğinde bu akşam gerçekleşecek görüşmede, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Maraş konusundaki bir açılım önerisini reddetmeyecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun geçen hafta adaya yaptığı ziyaret sırasında belirlenen strateji bugün Eroğlu tarafından da Biden’a aktarılacak.

 

5 aşamalı yol haritası

Eroğlu’nun, Biden’e aktaracağı 5 aşamadan oluşan yol haritası şöyle:

- Liderlerin 15 günde bir yerine en az haftada bir ara bölgede buluşması.

- 3 ay içerisinde al-ver sürecinin tamamlanması.

- Türkiye-Yunanistan-İngiltere’nin katılacağı konferansın gerçekleşmesi ve güvenlik ve garantiler konusunun çözümlenmesi.

- Toprak konusunun liderler arasında ele alınması.

- Eşzamanlı referandum yapılması.

Türk tarafı, Biden’ın ziyareti sırasında bazı güven arttırıcı önlemlerin de alınmasını hedeflerken GSM şirketlerinin işbirliği, adli konularda yardımlaşma, doğal afetlerde ortak müdahale gibi maddeler yer alıyor. Maraş için bağımsız gözlemcilerden oluşacak bir komite önerisine karşı Türk tarafının pozisyonu şöyle: “Ancak BM çatısı altında bir komite olabilir ve ancak Maraş’a paralel olarak hidrokarbon kaynakları ile ilgili de bir komite kurulacaksa olabilir, komitede Rumlar ve Yunanlılar yer alamaz, Maraş’a geçemez.”

 

KKTC bayrağı olmayacak

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami de Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Maraş konusundaki bu değişimin işaretini, “Her türlü öneri konuşulabilir. Ama atılacak her adım mutlaka kapsamlı çözüm yönünde olmalı” sözleriyle verdi. Biden, bir günlük ziyareti çerçevesinde bugün 16.15’te Eroğlu’nu ziyaret edecek.

Rum tarafının ısrarlı girişimleri sonucunda bu görüşmenin gerçekleşeceği salonda KKTC ile ilgili herhangi bir sembol bulunmayacak. Özellikle KKTC bayrağı bulunmasına şiddetle karşı çıkan Rum Yönetimi, ABD hükümetinden bu konuda güvence alındığını açıkladı.

Biden’ın adaya taraflara baskı yapmak için geldiğini söyleyen KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bütünlüklü bir çözüm olmadan Maraş’ın Rumlara iadesine karşı olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon