ABD ve Türkiye'nin kara harekâtı planı

ABD, Türkiye ile Suriye sınırında IŞİD’den arındırılmış bölge anlaşmasına vardığını duyurdu. Uçuşa yasak bölge yok. ABD,Türkiye ve muhalifler operasyon yapacak.

Yayınlanma: 27.07.2015 - 23:24
Abone Ol google-news

İncirlik Üssü’nün ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD’e karşı tüm saldırılarına açılması mutabakatının ardından, ABD’li yetkililer, Washington ile Ankara’nın Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’den arındırılmış bölge oluşturmak için birlikte çalışma konusunda anlaştığını duyurdu. Cumhuriyet’ten İlhan Tanır’ın sorularını yanıtlayan üst düzey bir ABD yönetimi yetkilisi “Amaç IŞİD’den arındırılmış bölge kurmak ve Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca daha fazla güvenlik ve istikrarı garantilemek” dedi. Ankara uzun zamandır Suriye’de tampon bölge talebinde bulunurken, ABD’li yetkili “Uçuşa yasak bölge olmayacak” vurgusu yaptı.

 

Muhalif kontrolü

New York Times, plana göre Amerikan savaş uçakları, Suriyeli militanlar ve Türk güçlerinin IŞİD’i Türkiye sınırı boyunca Suriye’nin kuzeyindeki 96 kilometrelik bir hattan atmak için birlikte çalışacaklarını yazdı. Cumhuriyet’e konuşan ABD’li yetkili “Ayrıntılar üzerinde daha çalışılması gerekiyor, ama halihazırda Türkiye ile kuzey Suriye’de sahada IŞİD’le savaşan ortaklarımızı destekleme konusunda işbirliğini görüşüyoruz” dedi.

 

Türkler girmeyecek

Gazete “Plan görece ılımlı Suriyeli direnişçilerin kontrol edeceği bir bölge yaratacak. Türkler bunun aynı zamanda yerinden edilen Suriyeliler için güvenli bölge oluşturabileceğini söylüyor” diye yazdı.

Buna göre plan şunları getirecek: Türk askeri birliklerinin Suriye’ye girdiği bir tabloyu tasavvur etmiyor, yine de uzun menzilli ağır silahlar sınırın ötesinde kullanılabilir. Türkiye’nin kara kuvvetleri sınırın iki tarafında da İŞİD’in yabancı savaşçı ve malzeme tedarikini azaltmak noktasında kullanılabilir.

 

Ahrar’a yarayacak

Suriye’nin içinde ise görece ılımlı Suriyeli isyancılar, ABD ve olası Türkiye hava desteği sayesinde sınırları kontrol altında tutabilir. Bu durum, ABD’nin Suriye’deki isyancılarla şimdiye kadar kurduğundan daha derin bir koordinasyonu gerektirecek. ABD ile YPG arasındakine benzer bir iletişim sistemi kurulabilecek. Böylece Ankara’nın desteklediği (Kaide bağlantılı) Ahrar-uş Şam gibi Sünni Arap isyancılar, YPG’nin kazanımlarını kaybetmesi pahasına mevzi kazanacak.

Plan ABD uçaklarını Suriye hava kuvvetlerine çok yaklaştıracak. Bu da Suriye sahadaki müttefiklerine saldırırsa, ne yapacakları sorusunu doğuruyor. Pentagon’un taramadan geçirerek eğitip donattığı Suriyeli isyancı sayısı sadece 60’ken, hangi isyancıların ne kadar sayıda bu operasyona dahil olacağı da soru işareti. ABD’li yetkililer planın Esad’a yönelik olmadığının, fiili güvenli bölgenin planın yan ürünü olabileceğini ama uçuşa yasak bölgenin Ankara ile anlaşmanın parçası olmadığının altını çiziyor.

 

'İncirlik'ten YPG'yi destekleriz'

IŞİD’den arındırılmış bölge operasyonuna katılacak “ılımlılar” soru işaretiyken, dünkü basın toplantısında ABD Dışişleri sözcüsü John Kirby, Cumhuriyet’ten İlhan Tanır’ın sorusu üzerine “Türkiye’nin üslerine artık erişimimiz olduğuna göre YPG’ye daha çabuk ve daha etkin hava desteği verebileceğiz” diye konuştu. Kirby Türkiye’nin PKK’ye saldırılarından söz ederken, “IŞİD’le savaşmış olabilir, ama PKK bir terör örgütü. Ona karşı meşru savunma hakkını tanıyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler