ABD'den S-400 mesajı

Türkiye’yi ziyaret eden ABD’li heyet Başkent’te, Türkiye’nin S-400 alma kararının ‘sert sonuçları’ olacağı uyarısında bulunda. Türk tarafı ise olumlu mesaj ihtiyacına vurgu yaptı

Yayınlanma: 27.08.2018 - 22:05
Abone Ol google-news

ABD-Türkiye arasında Rahip Brunson nedeniyle tırmanan gerilim sırasında ABD’yi NATO-PA’da temsil eden kongre üyelerinden oluşan bir heyet Ankara’ya geldi. Michael R. Turner Başkanlığındaki heyette, Kongre Silahlı Hizmetler Komitesi’nden John Garamendi, Dış İlişkiler Komitesi’nden Tom Marino ile NATO-PA Genel Sekreteri David Hobbs yer aldı. Heyette, ABD Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Robert Hood’un da bulunması dikkat çekti. Heyet, NATO-PA üyesi Osman Bak başkanlığındaki Türk vekillerle bir araya geldi. Heyet, görüşmelerinde Türkiye’nin S-400 alımı nedeniyle F-35’lerin teslimatına yönelik endişelerini aktardı.

ABD Savunma Bakanlığı’nın 90 gün içinde sunacağı raporun beklendiğini belirten heyet üyeleri, “S-400’den vazgeçerseniz, Kongre’yi ikna edebiliriz ama S-400 alımının sert sonuçları olabilir” mesajı verdi.

Heyet, S-35’lerin teslimatına yönelik ABD’nin tutumu ile ilgili olarak, “Bu politik değil teknik bir sorun” ifadesini kullanırken, “Kongre’de F-35’lerin teslimatının gecikmesine neden olmayacak adımları atabiliriz” mesajı verdi. Türk tarafı ise “Kongre ve yönetimden olumlu mesajlara ihtiyaç var” dedi ancak heyetin ısrarla S-400/F-35 dışında bir konuya girmekten kaçınması ve Brunson konusunu açmaması dikkat çekti.

Görüşmeye katılan bir Türk vekil, “İzmir’e gitmelerine karşın Brunson’ı ziyaret etmemeleri dikkat çekici ve olumluydu” değerlendirmesini yaptı. Turner başkanlığındaki kongre üyelerinin FETÖ, PKK, PYD-YPG, ABD Başkanı Trump’ın twitleri, yaptırım kararları gibi konularda Ankara’nın bilinen kaygılarına karşı, “Bu konulara girersek görüşme çok karmaşık bir hal alır. Biz sadece Türkiye’nin S-400 alma kararının F-35 alma kararı üzerinde yaratacağı etkiye değinmek istiyoruz” dediği öğrenildi. Türk heyetindeki bazı isimler ise uzun menzilli füze savunma sistemi arayışının uzun süre devam ettiğini, ancak ABD’den ve Avrupa’dan beklentilerine olumlu yanıt alamadıklarını anımsattı.

ABD’li Kongre üyelerinin İncirlik ve İzmir’de de temaslarda bulunduğu öğrenildi. Görüşmede Türk vekiller, iki ülkenin NATO içerisinde müttefik olduğunu anımsatırken ABD’den sorun yaşadığı alanlarda “destek” beklediğini aktardı.

Buna karşılık ABD’li üyeler de “İşbirliğimiz en somut göstergesi İncirlik” mesajını verdi. Edinilen bilgiye göre, Meclis’teki görüşmede Türk vekiller “Kongreden ve yönetimden olumlu mesaj gelmesi lazım” görüşünü dile getirirken, eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız da ABD’nin hala Türkiye’ye büyükelçi atamadığına işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler