ABD’ye en çok Çin ve Türkiye güvendi

Haziranda ABD tahvillerine en çok yatırım yapan ikinci ülke Türkiye oldu. Türklerin elinde 59 milyar dolar ABD tahvili var.

Yayınlanma: 18.08.2017 - 05:30
Abone Ol google-news

ABD devlet tahvillerine haziran ayında en çok para yatıran iki ülke Çin ve Türkiye oldu. ABD Hazine Bakanlığı’nın açıkladığı Haziran 2017 verilerine göre söz konusu ayda Amerikan borç senetlerine (tahvilleri) en fazla parayı 44.3 milyar dolarlık artışla Çin yatırdı. Elindeki toplam ABD tahvillerinin tutarı 1.1 trilyon doları aşan Çin, bu rakamla Japonya’yı geride bırakarak ABD’den en çok alacağı olan ülke konumuna yükseldi. Haziran verilerinde en büyük sürpriz ise Türkiye’den geldi. Türkiye’deki yerleşik kişi ve kurumlar haziranda 9.4 milyar dolarlık ABD tahvili aldı. Bu rakamla Türkiye söz konusu ayda ABD’nin borç senetlerine en çok yatırım yapan ikinci ülke oldu. Mayısta 49.5 milyar dolarlık ABD tahviline sahip olan Türkiye, bu rakamı bir ayda 58.9 milyar dolara çıkardı.

Hazine borç rekoru kırdı

ABD tahvil alımlarını artıran Türkiye’de Hazine ise 24 milyar TL’yi aşan bütçe açığının etkisiyle haziranda 8.3 milyar TL’lik net borçlanmaya gitti. Bu rakamın 3.2 milyar TL’si dış, 5.1 milyar TL’si ise iç borçlanmadan oluştu. Bu yılın ilk 6 ayında 46 milyar TL’lik borçlanma yapan Hazine, 2017 yılı için öngörülen 47 milyar TL’lik net borçlanma limitinin de sınırına dayandı. Bunun üzerine Hazine’nin borçlanmaya devam edebilmesinin önündeki yasal engelin kaldırılması için de çalışmalara başlandı.

Yatırımda 424 milyar dolarlık açık

Türkiye’nin haziran sonu itibarıyla yurtdışı varlıkları, 2016 yıl sonuna göre yüzde 3.8 oranında artışla 223.7 milyar dolar, yükümlülükleri ise yüzde 13.1 oranında artışla 647.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı Türkiye’nin Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre net uluslararası yatırım pozisyonu haziranda 424.2 milyar dolar açık verdi. Türkiye’nin yurtdışı varlıkları ile yurtdışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP açığı, 2016 yıl sonunda 357.3 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler