Acı öfkeye dönüştü

Soma maden faciasının 1’inci yıldönümünde acılı aileler buluştu boğazlar düğüm oldu. Aileler “Gerçek katilleri koruyorlar” dedi.

Yayınlanma: 10.05.2015 - 18:29
Abone Ol google-news

Soma’da yaşanan iş cinayetinin birinci yıldönümünde Anneler Günü burukluğu yaşandı. Evlatlarını ya da eşlerini yitiren annelerin gözyaşı, 301 can için ilçede yapılan yürüyüş ve mitinge katılanların boğazlarının düğümlenmesine yol açtı. Mitingde sık sık “Annelerin gözyaşı katilleri boğacak” ve “Soma’nın kömürü katilleri yakacak” sloganları atıldı.

'Bu fıtrat değil, cinayet'

İş katliamının birinci yıldönümünde madenci aileleri ve Sosyal Haklar Derneği öncülüğünde düzenlenen miting için yurdun pek çok yerinden gelen katılımcılar, Soma’da buluştu. 301 madencinin adı tek tek okunduğunda katılımcılar hep bir ağızdan “burada” diye bağırdı ancak “yer bildirimi” madenci aileleri için hiç kolay olmadı. Zaten gözyaşlarına hâkim olamıyorlardı; megafondan çıkan ses yakınlarını anons ettiğinde fenalaşanlar oldu.

Birer rakam değiller

Ölen madencilerden Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, ölenlerin birer isim ve rakamdan ibaret olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Acılar öfkeye dönüştü. Failleri bizden kaçırıp gerçek katilleri koruyorlar. Bu katliamın hesabını sormak, biz aileler kadar tüm Türkiye halkının boynunun borcudur.” Mustafa Kaya’nın eşi Naciye Kaya, Anneler Günü’nde eşinin ilk kez kendisini yalnız bıraktığını dile getirerek “Bu fıtr at değil, cinayet” diye haykırdı. AKP hükümetinin işçi ve maden politikalarını sorgulayan konuşmalar yapılırken kitleden de “yuh” sesleri yükseldi. “Katillere oy yok” sloganları atıldı. Kürsüdeki konuşmalardan:

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel “Taşeron sistemi katildir. Evlatlarımızı siyaset, sermaye, sarı sendika kara deliği yutmuştur” dedi.

Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı, “Her yer Soma, her yer direniş” diyerek Gezi’nin selamını Soma’ya getirdi.

Birleşik Haziran Hareketi’nden Erkan Baş, “Bozuk düzende sağlam çark olmaz. Katliamın sorumlusu AKP’dir” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Somalı ailelerin “adalet istiyoruz” çağrısını kürsüde yineledi.

Yeniçeltek Soma olmasın

Soma Holding’e bağlı Gürmin Madencilik A.Ş.’nin, özelleştirilen Yeni Çeltek Maden İşletmesi’ni devralmasına tepkiler dinmiyor. Çevre örgütleri dün maden önünde bir protesto eylemi düzenleyerek hem şirketi protesto etti hem de 301 madenciyi andı. Açıklamada “Yeniçeltek Soma olmasın” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler