'Adalet için nefret suçu denilmeli'

3 Müslüman gencin cenazesinde ‘Nefret suçu işlendiği tanınsın’ denildi.

Yayınlanma: 14.02.2015 - 11:24
Abone Ol google-news

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinin Chapel Hill kasabasında evde başlarından vurularak öldürülen 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Deah Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed Ebu Salha binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle uğurlandı. 3 Müslüman gencin öldürülmesinin “nefret suçu” olarak tanımlanması için çağrılar büyüyor. Tepkiler üzerine önce FBI cinayetlerde federal yasa ihlalinin olup olmadığını belirlemek amacıyla ön soruşturma başlattı. Ardından ABD Başkanı Barack Obamas kınama yayımladı. Polise teslim olan ve 1. derece cinayetle suçlanan 46 yaşındaki Craig Stephen Hicks, silah düşkünü ve din karşıtı olarak tanınıyor. Eşi ise Hicks’in İslam karşıtı olduğunu reddedip park yeri kavgası yüzünden komşularını öldürdüğünde ısrar etti.

‘Bu dava dönüm noktası’

ABD’de “MuslimLivesMatter” (Müslümanların Hayatı Değerlidir) ve “EndIslamophobia” (İslamofobiye son) sloganlarıyla düzenlenen gösterilerin ardından Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) şu uyarıda bulundu:

“İddialar bir an önce aydınlığa kavuşturulmalı. Bu dava, Müslüman toplumunun güvenlik ve aidiyet duygusu açısından hızla bir dönüm noktasına dönüşüyor.”

Dün naaşların tekbirle getirildiği Method Road Futbol Kompleksi sahasında cenaze namazı kılındı. Kurban yakınlarının yanı sıra Kuzey Carolina Üniversitesi öğrencileri, Chapel Hill sakinleri ve  Müslüman örgütlerden 6 bin kişi hazır bulundu. Diş hekimliği öğrencisi Deah’ın anne-babası  Leyla-Nami Barakat ile Deah’ın 27 Aralık’ta evlendiği Yusor ile kız kardeşi Razan’ın babası Muhammed Ebu Salha taziyeye gelenlere sarılarak gözyaşı döktü.

Ebu Salha, Hicks’in kızlarını Müslüman olduğu için taciz ettiğini anlatıp bunun apaçık bir nefret   cinayeti olduğunu söyledi. CAIR, Kuzey Amerika İslam Toplumu (ISNA), Filistinliler için Amerikalı Müslümanlar (AMP) gibi örgütlerinin temsilcileri “adaletin yerini bulabilmesi için” cinayetlerin nefret suçu olarak tanımlanmasını talep etti. Ayrıca Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi’nde düzenlenen anma törenine Eyalet Valisi, üniversitelerin rektörlerinin arasında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. “Dua  Akşamı” adı verilen törene eyaletin farklı kesimlerinden, farklı inançlardan insanların katılımı dikkati çekti.

Dün ABD’nin Houston kentinde Kuba İslam Enstitüsü çıkan yangınla büyük zarar gördü. Yangının sebebi hemen saptanamazken, Müslümanlara yönelik kundaklama olup olmadığı gündeme geldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler