Adım adım greve

MESS’ten Türk Metal yüzde 26, Birleşik Metal-İş ise yüzde 34 zam istiyor.

Yayınlanma: 28.01.2020 - 02:00
Adım adım greve
Abone Ol google-news

Yaklaşık 130 bin işçiyi kapsayan metal işkolundaki grup toplu iş sözleşmesinde kritik 2 güne girildi. Bu görüşmelerden ya anlaşma çıkacağı ya da işçilerin greve gideceği değerlendirmesi yapıldı. 

Sözleşmede Türk Metal Sendikası yüzde 26, Birleşik Metal-İş Sendikası ise yüzde 34 zam istiyor. İki sendika da sözleşmenin 2 yıllık olmasını talep ediyor. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ise yüzde 10 zam önerdi. MESS sözleşmenin 3 yıllık olmasında ısrar ediyor. MESS’in talepleri sendikalar tarafından reddedildi. Türk Metal Sendikası grev kararı aldı ancak uygulama tarihini belirlemedi. Bunun üzerine MESS de lokavt kararı aldı. Birleşik Metal-İş Sendikası ise 5 Şubat’ta greve çıkacağını duyurdu. 

Birleşik Metal-İş dün örgütlü olduğu 42 fabrikada 11 bin işçi adına 5 Şubat’ta greve çıkacağını ilan etti. MESS, Türk Metal’den yeniden görüşme talebinde bulundu. Taraflar dün akşam yeniden bir araya geldi. Görüşmelerde bu iki günün kritik olduğuna dikkat çekiliyor. 

DAYANIŞMA ZEDELENMESİN

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar dün sabah kendilerine MESS’ten yeni bir görüşme teklifi gelmediğini söyledi. Metalde 3 sendikanın dayanışmasında önemli mesafe katedildiğine işaret eden Atar, “İşçi sendikaları bu dönemde dikkatli olmalı. Bu dayanışma, birliktelik zedelenmemeli” dedi. Atar, MESS’in teklifinin kendileri için olumsuz olması halinde, başka sendikalar imzalasalar bile kendilerinin sözleşmeye imza atmayacaklarını söyledi. MESS’ten “kabul edilebilir bir teklif” beklediklerini kaydeden Atar, bu oranın ne olduğu konusunda ise değerlendirme yapmazken, “Bizim için kabul edilebilir teklifin ne olduğunu MESS bilir” demekle yetindi.

Bu arada Birleşik Metal-İş Sendikası MESS grup toplu sözleşmesi  kapsamında örgütlü olduğu işyerlerinde dün sabahtan itibaren grev uygulama kararları asmaya başladı. Grev kararları Gebze, Bursa, İzmir, Trakya başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde asıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler