AGİT gözlemcileri: Birileri bizi izliyor

Seçimleri izleyecek heyet üyeleri gölge gibi takip edildiklerini söyledi.

Yayınlanma: 06.06.2015 - 23:57
Abone Ol google-news

Tarafsız gözlemciler olarak 7 Haziran seçimlerini izlemek için Türkiye’de olan AGİT Heyeti üyesi sıkı takip altında olduklarını belirtti. Heyet üyesi, “Bir gölge bizi takip ediyor” diye konuştu.

Bugün gerçekleşecek seçimlerin bir gözlemcisi de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT). Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır başta olmak üzere toplam 33 kentte, 250 gözlemcisiyle çalışacak AGİT hazırlıklara önceden başladı. Türkiye’de bulunan AGİT heyeti üyeleri bu çalışmaları sırasında yakın takibe alındıklarını ileri sürdü. Millet Gazetesi’ne konuşan İtalyan gözlemci maruz kaldıkları sıkı takibi şöyle anlattı:

“Türkiye’de çok ilginç ama şaşırmadığımız olaylar yaşıyoruz. Mesela bütün ziyaretlerimizi merak eden bir ekip var anlaşılan. Sanki bir gölge bizi takip ediyor. Bazı arkadaşlar şaşırıyor, ama ben alışığım. İtalya’da Berlusconi örneğini çok açık yaşadım.”

Heyetin bürokratik zorluklarla karşılaştığını da belirten İtalyan yetkili şunları da ekledi, “Devlet kurumlarından belgeler talep ediyoruz. Hazırlayacaklarını ifade ediyorlar. Ancak üç gün geçiyor, bir belgeyi bile alamadığımız oluyor.”

 

Seçim raporları vardı

AGİT Heyeti 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde de çalışmıştı. Bu seçimlerde başta Ankara olmak üzere bir çok şehirde hile yapıldığı bütün belgeleri ile ortaya çıkmıştı. İstanbul Kâğıthane’de seçim sonuçları tutanaklarının bilinçli olarak AKP bölümüne yazıldığı mahkeme kayıtlarına yansımıştı. Ayrıca seçimlerde, sandıkta oy verme yönlendirmesi, birleştirme tutanakları kaydırması, fazla ve hayali seçmen yazımı ve önceden mühürlenmiş pusula ve zarf yöntemi ile seçim hileleri yapılmıştı. Seçim hileleri AGİT Heyetleri’nin raporlarında da net bir şekilde yer almıştı. Raporunu AGİT 31 Temmuz 2014 tarihinde YSK’ye iletmiş ancak YSK bu suçlamaları açık bir şekilde reddetmişti. Haberde AGİT Heyeti’nin 2014 tecrübesiyle olası sandık hilelerine karşı oldukça temkinli hareket ettiği de belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler