Ağlatan veda

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, görevini Fuat Erbil’e devredeceğini açıkladığı toplantıda gözyaşlarına hâkim olamadı.

Yayınlanma: 27.07.2015 - 23:06
Abone Ol google-news

Doğuş Holding’in sahip olduğu yüzde 14.89 Garanti Bankası hissesinin daha Banco Bilbao Vizcaya Argentaria’ya (BBVA) devrinin ardından BBVA’nın Garanti’deki payı yüzde 39.9’a çıkarken; Garanti Bankası’nın 15 yıldır genel müdürlüğünü yapan Ergun Özen de yerini Ali Fuat Erbil’e devrediyor.

BBVA’nın devraldığı yeni paylarla birlikte Garanti’nin BBVA’ya katkısının da 240 milyon avrodan 400-500 milyon avroya çıkması bekleniyor. Özen, yönetim kurulu üyesi olarak devam edeceği bankada, 2 Eylül 2015 tarihi itibarıyla görevini 1999’dan bu yana Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Ali Fuat Erbil’e devredecek.

Garanti Bankası ve BBVA arasında imzalanan ortaklık anlaşması doğrultusunda, yeni dönemde Garanti’nin yönetim kurulunda genel müdür dahil olmak üzere 10 kişi yer almaya devam edecek. 10 üyenin 7’si BBVA, 2’si Doğuş Grubu tarafından belirlenecek. 10. üye ise taraflarca belirlenecek adaylar arasından seçilecek. Ferit Şahenk bankada yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürecek.

 

Yeni banka asla

Garanti’nin yeni hisse yapısı Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve BBVA Başkanı Francisco Gonzalez, Ergun Özen ve Ali Fuat Erbil tarafından basın toplantısıyla açıklandı. Şahenk, “Garanti’nin dünya oyuncusu olduğunu görmek bizim için gurur verici. Büyük emekler vererek yetiştirdiğiniz öğrencinizin Dünya Bankası Başkanı olması gibi” dedi.

Şahenk, Doğuş’un bankadaki yüzde 10’luk hissesinin gelecekte ne olacağına ilişkin de “Bir gün Garanti’deki hissemizi satıp da Türkiye’deki başka bir bankaya ortak olur muyuz? Asla. Yeni bir banka kurar mıyız? Asla” açıklamasını yaptı.

 

Birleşme olacak

BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez de Garanti Bankası’nın BBVA’ya katkısının yaklaşık 240 milyon euro olduğunu, bu işlemin ardından ise bu katkının 400-500 milyon euroya çıkacağını söyledi.

Gonzalez, bazı yabancı bankaların Türkiye’den çıkma kararına yönelik değerlendirmesinde, bu bankaların Türkiye’deki korkulardan dolayı bu kararı almadıklarını; dünyadaki stratejilerinden dolayı küçülmek için bazı pazarlardan çıkmaya karar verdiklerini söyledi.

“Sadece Garanti’ye değil, Türkiye’ye yatırım yapıyoruz” diyen Gonzalez, Türkiye’nin büyük bir potansiyeli olduğunu belirtti.

Gonzalez, geleceğin bankalarının sadece finansal amaçlı çalışmayacağını, gelecekte pek çok bankanın kendisini baskı altında hissedeceğini ve bunun sonucunda dünyada bankacılık sektöründe konsolidasyon yaşanacağını öngördüğünü ifade etti.

 

Değişmeyen tek şey güven oldu

Ergun Özen ise ayrılık konuşması yaparken gözyaşlarını tutamadı. Özen, “15 yıldır gururla sürdürdüğüm görevimi Fuat Erbil’e devretmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bankacılığa ilk başladığımdan bu yana birçok şey değişti. Değişmeyen tek şey “güven” oldu. Ben buna odaklandım. Gecemizi gündüzümüze katarak Türkiye’nin en değerli kurumu olma mutluluğunu yaşıyorum. Geçen dönemde bolluk refah, krizler, kemer sıkma uygulamaları, istikrar, bunların hepsini yaşadık. Bize müthiş bir tecrübe getirdi” diye konuştu.

Özen, Şahenk’e profesyonellere güvenmek, ihtiyaç duyduğunda yanında olmak gibi ayrıcalıklı ortamı sunduğu için teşekkür etti.

Fuat Erbil’de Özen’e, “Gözünüz arkada kalmasın, emanete iyi bakacağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler