Ajax örnek olsun

Dünyanın en pahalı takımlarından biri olan Real Madrid’i 4-1 gibi fantastik bir skorla yenerek Şampiyonlar Ligi’nden eleyen Ajax'ın galibiyeti, Hollanda futbolunun ve altyapının zaferi olarak yorumlandı.

Yayınlanma: 07.03.2019 - 08:00
Ajax örnek olsun
Abone Ol google-news

Dünyanın en pahalı takımlarından biri olan Real Madrid’i 4-1 gibi fantastik bir skorla yenerek Şampiyonlar Ligi’nden eleyen Ajax, Hollanda futbolunun ve altyapının zaferi olarak yorumlandı. Futbol fabrikası olarak bilinen ve ‘total futbol’un merkezi olan Ajax, Real Madrid’i elerken, 25 yaş ortalamalı mütevazı bir takımdan fazlası değildi. Takım kaptanları, sadece 19 yaşındaki stoper Matthijs de Ligt. Ajax altyapısından genç yıldızın piyasa değeri ise 65 milyon Avro civarında.
İlk maçı evinde 2-0 kaybetmesine rağmen Bernabeu’da 4 gol atmayı başaran Ajax, ülke basınında da geniş yankı uyandırdı. NOS Televizyonu, İspanya’daki galibiyeti, “Işıltılı Ajax, Real’i ezdi ve Şampiyonlar Ligi çeyrek finaline yükseldi” başlığıyla duyurdu. Hollanda’nın en çok satan gazetesi De Telegraaf, maça ilişkin gelişmeleri, “Madrid mucizesi: Eşsiz Ajax, cesaretinin ödülünü aldı” başlığıyla aktardı. Gazete, “Ajax, kibirli Madrid’i cezalandırdı” yorumunu yaptı.

“Geleceğin tadını çıkarın”
Amsterdam’daki ilk maç sonunda neredeyse tek kale oynayan Ajax, iki kontra golüyle kötü bir mağlubiyet almıştı. Real Madrid tarafı ikinci maç öncesi galibiyetten o kadar emindi ki, Madrid kaptanı Sergio Ramos isteyerek sarı kart gördüğünü saklama gereği bile duymamıştı. Planladığından 1 maç fazla ceza alan İspanyol kaptan çeyrek final ilk maçında da oynayamayacaktı.Şampiyonlar Ligi’nin 64 yıllık tarihinde sadece altı kez turu geçmeyi başarabilmiş eleme turlarında evinde ilk maçı kaybeden takımlar. Bu 6 geri dönüşün 2’si de Ajax’a ait. Bu seneki R.Madrid’in kötü performansı ve aralarındaki ilk maçın özgüveniyle rahat bir şekilde çıkmış olacaklar ki, daha 18. dakikada ilk maçın skorunu dengelemişti Hollanda temsilcisi. Tam 22 yıl sonra ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde bir eleme turunu geçeceklerine olan inançları, o dakikada televizyondan izleyen futbolseverler tarafından da kolayca hissediliyordu. Genç yıldız adaylarının yanına, Daley Blind, Schöne ve Tadic gibi birbirini iyi tamamlayan tecrübeli isimleri de ekleyince sadece ‘potansiyel’ bir takım olmaktan çıkıp performans veren bir takım hüviyetine bürünmüş Kırmızı-Beyazlılar. O potansiyel-performans oranını en iyi tutturan isimlerden biri de Frenkie de Jong. 21 yaşındaki orta saha sezon sonu 75 milyon Avro karşılığında Barcelona’nın yolunu tutacak. Hollanda ekibi, de Jong’u İspanya’ya satarken Barcelona’ya şöyle seslenmişti: “Geleceğin tadını çıkarın”.

Futbolun okulluları
Ajax, Amsterdam ve Hollanda genelindeki futbol okulları ile dikkat çekiyor. Okul içerisinde 7-18 yaş aralığında 13 takım bulunuyor. Gençlik Akademisi’nde ‘total futbol’ temeliyle yetişen gençler birbirleriyle yıllarca aynı taktik ile oynamış olmaları sayesinde A takıma uyum sürecini çok kısa sürede aşıyor. Michael Reiziger, De Boer kardeşler, Edgar Davids, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Marc Overmars, Wesley Sneijder gibi sonradan dünyanın en büyük yıldızları olmayı başaranlar, dönem dönem Ajax futbol okuluna hizmet vermekten geri kalmadılar. Ajax, geçen akşam Bernabeu’da tüm tarafsız futbolseverlerin sempatisini kazanmayı başarırken, Hollanda’da Johan Cruyff’un söylediği söz yankılanıyordu; “Kazanmak önemli bir şeydir. Ama kendi tarzınızın olması, insanların sizi taklit etmeleri, size hayranlık beslemeleri, işte en büyük hediye budur.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler