Akademisyenler Balosu'nu halk protesto etti

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi’nin 24 Ocak 2014 günü Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlediği Akademisyenler Balosu geniş çaplı protesto eylemlerine sahne oldu.

Yayınlanma: 25.01.2014 - 18:58
Abone Ol google-news

Protesto eylemlerinde polisle eylemciler çatışırken polisin şiddet uyguladığı görüldü. Daha önce Avusturya Neonazilerinin organize ettikleri “Viyana Kooperationrings Balosu’”nun devamı olan Akademisyenler Balosu binlerce anti faşist protestocu tarafından protesto edildi.

Balonun herhangi bir engelle karşılaşmadan yapılmasını sağlayabilmek için binlerce polis seferber edildi. 24 Ocak 2014 gününün öğleden sonrasından, gecenin geç saaatlerine kadar Viyana’nın merkezi olan tarihi eski şehri tümüyle hem araç hem de insan trafiğine kapatıldı ve bölgeye girişler yasaklandı. Şehir merkezine komşu olan diğer mahallelerde de ayrıca insanların yüzlerini kapatmaları yasaklandı. Bu durum Avusturyalı hukukçular tarafından kınandı.

Giriş ve çıkışların yasaklandığı bölgeye gruplar halinde girmek isteyen, büyük kesmini gençlerin oluşturduğu antifaşist protestocularla polisin karşılıklı şiddet uyguladığı dikkat çekti. Ayrıca protestocu antifaşist gençler polisle yer yer çatışmaya girerken, çöp bidonlarının sökülerek polise attıkları görüldü. Çatışma esnasında özellikle bazı lüks mağazaların camlarının kırıldığı görülürken, yanıcı maddelerin de atıldığı dikkati çekti.

Sosyal demokrat cumhurbaşkanı Heinz Fischer’in cumhurbaşkanlığı sarayı olan Hofburg’da balo güvenlik içinde yapılması sağlanmışken, özellikle Avusturya Parlamento binası ve eski şehri çepeçevre saran tarihi Ring Caddesi üzerinde geniş güvenlik önlemleri alan polis, gecenin dondurucu soğunda protestocuları grup grup çember altına aldığı görüldü. Protestocu grupların birleşmelerine engel olmak için polisin çemberi altında tutulan gruplara yeni katılmaların ve gruplardan dışarıya çıkışların da saatlerce engellendiği gözlemlendi. Polis kordonu altında tutulan grubun Siyah Blokcular (Schwarzer Blok) olduğu ifade edilirken, baloya katılanların herhangi bir saldırıya maruz kalmadan güvenli şekilde dağılana kadar gecenin geç saatlerine kadar polis kontrolü altında tutuldukları, yine gecenin ilerleyen saatlerinde açıklandı.

Özellikle Siyah Blokcular’ın polisle çatıştığı ve molotof koktey attığı belirtilen çatışmada çok sayıda yaralı ve tutuklunun olduğu geç saatlerde verilen haberlerde yer aldı.

Gazetecilerin de polisin şiddetine maruz kaldığı, bir gazetecinin polisler tarafından dövüldüğü ifade edildi. Ayrıca polislerin güvenlik konusu bahane edilerek, polisle göstericilerin yakınlarına girmesininbyasaklanması gazeteciler sendikası tarafından kınandı. Gazeteciler sendikası gazetecilere haber yapma yasağı konulduğunu ve gazetecilerin polisten aldığı haberleri kullanabileceği yine gazeteciler sendikası yetkilileri tarafından protesto edildi.

Polisin tutumu olayların olduğu gece çok çeşitli çevrelerce sıcağı sıcağına kınanırken, olaylardan dolayı özellikle içişleri bakanı ve emniyet müdürünün önümüzdeki günlerde şiddetli eleştirilerle karşılaşacağı beklenmektedir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler