AKP 'Faiz Lobisi'ni Uçurdu

İlk çeyrekte adeta kredi patlamasına yol açan teşvikler, AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘faiz lobisi’ olarak adlandırdığı bankalara yaradı. Banka kârları yüzde 46 artacak.

Yayınlanma: 25.04.2017 - 11:36
Abone Ol google-news
 
Türkiye’nin altı büyük bankasının birinci çeyrek kârları bu hafta açıklanmaya başlıyor. Deutsche Bank’ın analizine göre bankaların kârları ilk çeyrekte yüzde 46 artacak. Bu artışta ise AKP’nin ekonomiyi canlandırma tedbirleri etkili olacak. Vergi indirimleri, gevşek bankacılık düzenlemeleri ve işletmelere borç vermeyi teşvik eden devlet destekli fonlar kârlılığın artmasının başlıca nedenleri olarak sıralanıyor. 
 
Darbe girişimi sonrası hükümetin ekonomiyi canlandırmak için verdiği teşvikler adeta kredi patlamasına yol açtı. Bu da teşviklerin AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz lobisi olarak adlandırdığı bankalara yaradığını gösteriyor. Bankacılar İlk çeyrekteki TL kredi büyümesinin büyük kısmının Kredi Garanti Fonu desteğiyle sağlandığına dikkat çekiyor. Kredilerdeki geri ödenmeme riskinin önemli bölümünü devletin üstlenmesi ve bu fonla verilen kredilerin sermaye yeterlilik oranını az etkilemesi nedeniyle bankaların kârlılığı da artıyor. 
 
97 milyar lira arttı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2016 sonunda 1 trilyon 751 milyar 697 milyon TL olan krediler, 18 Nisan itibarıyla 1 trilyon 874 milyar 715 milyon TL’ye çıktı. Krediler mart sonu itabarıyla ise 1 trilyon 848 milyar 421 milyon TL seviyesindeydi. Buna göre ilk çeyrekte krediler, geçen yıl sonuna göre 96 milyar 724 milyon lira diğer deyişle yüzde 5.5 arttı. Yıllık kredi büyümesi ise yüzde 21.2’yi buluyor. 
 
Sektörün toplam net kârı ise ocak ve şubat ayları itibarıyla 8.5 milyar TL’ye ulaştı. Böylece net kâr, 2016’nın ilk çeyreğindeki 8.2 milyar TL’yi iki ayda geçmiş oldu. Bankaların bilanço takvimi şöyle: Akbank, ilk çeyrek bilançosunu bugün açıklayacak. Garanti Bankası yarın, Yapı Kredi Bankası 27 Nisan’da kârını duyuracak. Bilançoların mayısın ikinci haftasının sonuna kadar açıklanması bekleniyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler