AKP son dönemeçte

Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığını bu hafta açıklaması bekleniyor

Yayınlanma: 22.06.2014 - 21:13
Abone Ol google-news

CHP ile MHP’nin çatı aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nu açıklamasının ardından gözler, AKP’nin adayına çevrildi. Bugün, bazı sivil toplum örgütleriyle bir araya gelecek olan Başbakan Tayyip Erdoğan, çarşamba günü gerçekleştirilecek genişletilmiş il başkanları toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile son kez bir araya gelerek kararını netleştirecek.

Erdoğan’ın adaylığına kesin gözüyle bakılırken, parti içinde Erdoğan sonrasına dönük yaşanangençler-yaşlılar’ kavgasında da kimin kazanacağı netleşecek. Parti kulislerinde 2015 genel seçimine kadar Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, seçimden sonra ise Gül’le devam edilmesi formülü öne çıkıyor.

Parti kulislerinde cumhurbaşkanlığına kimin aday olacağı, Erdoğan’ın aday olması durumunda partinin nasıl yeniden yapılandırılacağı konusunda şu değerlendirmeler yapılıyor:

Aday ne zaman açıklanır?: Başbakan Erdoğan, bugün bazı sivil toplum ve meslek örgütleriyle bir araya gelerek adaylık konusunda istişarelerde bulunacak. AKP Genişletilmiş İl Başkanları toplantısı çarşamba günü yapılacak. Erdoğan, bu toplantıların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşerek gelinen noktayı değerlendirecek. Bu görüşmelerin ardından Erdoğan’ın kararını netleştirmesi bekleniyor. Partinin adayının ne zaman ve nasıl açıklanacağı konusunda ise farklı değerlendirmeler yapılıyor. Adayın 27 Haziran Cuma günü açıklanabileceği belirtiliyor. Adayın geniş katılımlı bir toplantı ya da partinin grup toplantısında açıklanabileceğine dikkat çekiliyor. Partinin adayı, tüm milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Adaylık başvuruları YSK’nin takvimi çerçevesinde 29 Haziran-3 Temmuz günleri arasında yapılacak.

Erdoğan’ın adaylığı kesin gibi: Partide Erdoğan’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak baştan beri sorun, Erdoğan sonrasında partinin başına kimin geçeceği ve başbakanın kimin olacağı konusunda düğümleniyor. Partide içten içe genel başkan ve başbakanın kim olacağı konusunda yaşanan çekişme ve kavga, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıklamalarıyla su yüzüne çıkmıştı. Partideki genç ekip, 3 döneme takılan isimlerden birinin genel başkan ve başbakan olmasını istemiyor. Bu ekip, Cumhurbaşkanı Gül’ün de partiye dönmesine sıcak bakmıyor. Ancak Arınç’ın da aralarında bulunduğu ve daha çok 3 döneme takılan bakan ve milletvekillerinin aralarında bulunduğu grup ise Gül’ün partiye dönüp genel başkanlığı ve başbakanlığı üstlenmesini istiyor. Bu konuda son kararı parti içindeki dengeleri de hesaplayarak Başbakan Erdoğan verecek.

Davutoğlu mu Arınç mı?: Partideki genç ekip, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun olağanüstü kongrede genel başkan seçilmesi, 2015 seçimlerine partiyi taşıması, seçimden sonra da partinin lideri olarak devam etmesini istiyor. Gül’ün partiye dönmesini isteyen ekip ise Bülent Arınç gibi partinin ‘ağabeyi konumunda olan bir ismin seçime kadar götürmesi, seçimden sonra ise Gül’ün milletvekili seçilerek partinin başına geçmesini istiyor.

Seçime kadar Davutoğlu, sonra Gül: Partide genç ve yaşlı ekip arasında yaşanan çekişmede Başbakan Erdoğan’ın bir taraftan yana ağırlık koymayacağına dikkat çekiliyor. Bu çerçevede yumuşak bir geçiş için ara bir formülün devreye sokulabileceği belirtiliyor. Seçime kadar Davutoğlu, seçimden sonra ise Gül’le devam edilebileceği dile getiriliyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün İstanbul’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelmesi bu açıdan dikkat çekici bulunuyor.

Adayla birlikte yeni yapı da netleşecek: Başbakan Erdoğan’ın aday olması durumunda adayın açıklanmasıyla birlikte yeni genel başkanın kim olacağı konusunun da netlik kazanacağına işaret ediliyor. Parti yöneticileri, ‘Adayın açıklanmasıyla birlikte parti içindeki tartışmalar da bitecektir. Erdoğan aday olursa, kimin genel başkan ve başbakan olacağı ve sonrasına ilişkin kararlar da ortaya çıkar. Propaganda sürecinde parti içi tartışmalara izin verilmez’ görüşünü dile getiriyor.

Nasıl bir propaganda?: Seçim sürecinde Başbakan Erdoğan’ın daha önceki seçimlerden farklı olarak gerginlik politikası yerine daha yumuşak ve kucaklayıcı bir söylem kullanması ve strateji yürütmesi bekleniyor. AKP Genel Merkezi, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili ‘yeni anayasa, yeni Türkiye temalı bir seçim bildirgesi hazırlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler