Alevilerin de eşit yurttaşlık hakkına sahip olduğu...

Cemevlerine ibadethane statüsünün tanınacağı, zorunlu din dersleri uygulamasının kaldırılacağı bir Türkiye hayal ediyoruz. Madımak Oteli’nin “utanç müzesine” dönüşeceği bir Türkiye. Kamuda işe alımlarda ve görevde yükselmede ayrımcılığın olmadığı bir Türkiye...

Yayınlanma: 29.10.2014 - 16:04
Abone Ol google-news

Bu sahiplenmelerini yaşanan onca trajediye rağmen ısrarla sürdürmektedirler. Aleviler için cumhuriyet, aynı zamanda eşitlik, özgürlük ve demokrasi anlamına da gelmektedir. Ve asıl önemlisi Cumhuriyet Aleviler için laiklik demektir. Ne yazık ki ülkemizde tanımladığımız anlamda laik bir devletin varlığından söz edemeyiz. Türkiye’de devletin bir dini/mezhebi (Sünni/İslam) bulunmaktadır. Kamusal olanaklar Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) eliyle bu din/mezhep için seferber edilmektedir.

Aleviler yaşadıkları tüm sorunların laiklik ilkesinin gerçek anlamda hayata geçirilememesinden ve eşit yurttaşlık hakkının ihlal ve inkâr edilmesinden kaynaklandığını düşünmektedirler. Aleviler ayrıcalık istememekte, kendilerine uygulanan ayrımcılığın son bulmasını talep etmektedirler. Son on yılda Alevilerin temel sorunlarının çözümü yönünde tek bir adım dahi atılmadığı gibi sorunlar daha da derinleşmiş, ağırlaşmış Aleviler adeta ötekileştirilmişlerdir. Başbakan meydanlarda bir parti başkanını, bir Gezi direnişçisini Alevi kimliğinden dolayı yuhalatmaktan geri durmamıştır.
Oysa Alevilerin temel talepleri çok nettir. Çok kolay bir yasal düzenleme ile çözümü mümkündür. Aleviler eşit yurttaşlık hakkı istemekdirler, bu doğrultuda; Aleviler inanç ve ibadetlerini yerine getirdikleri cemevlerinin ibadethane
statüsünün tanınmasını, AİHM kararları doğrultusunda zorunlu din dersleri
uygulamasına son verilmesini, Alevi köylerine maddi manevi cebirle
cami yapılması uygulamasının durdurulmasını ve imamların geri çekilmesini,
Devletçe el konulmuş bulunan Alevi/Bektaşi dergâhlarının Alevi
toplumuna devredilmesini,
Madımak Oteli’nin “utanç müzesine” olmasını, Kamuda işe alımlarda ve görevde yükselmede ayrımcılığa son verilmesini, talep etmektedirler. Bu talepler demokratik, hukuki ve insai taleplerdir.

Hukukçu/Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler