Alman Lisesi'ndeki yolsuzluğa Yeşiller el attı

Almanya’da Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen İstanbul Alman Lisesi’nde 4 Milyon avro’ya yakın yolsuzluk yapıldığı iddiaları üzerine harekete geçen Yeşiller Partisi milletvekili Claudia Roth, hükümete Türk yetkililerle işbirliği yapma çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 17.06.2015 - 23:14
Abone Ol google-news

Alman Haber Ajansı (DPA)’nın önceki gün 2013 yılında, İstanbul Alman Lisesi’nde 4 Milyon Avro’ya varan yolsuzluk yapıldığına yönelik haberi üzerine, Yeşiller Partisi Milletvekili ve Parlamento Başkan Yardımcısı Claudia Roth Alman Hükümeti’nin, yolsuzluk iddialarını bir an önce açıklığa kavuşturması gerektiğini, bunun için de hükümetin Türk yetkililerle işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Velilerin parası mı? Der Spiegel’in internet sitesinde yayınlanan habere göre ise, Alman Hükümeti’nin İstanbul Alman Lisesi ve diğer yurtdışındaki Alman okulları için harcadığı para bu okulların bütçelerinin yüzde 30’unu oluşturuyor. Bütçenin geri kalanı ise hibeler ve öğrenci velilerinden alınan paralar ile sağlanıyor. 800 civarında öğrencisi olan Alman Lisesi’nin ise velilerden elde ettiği gelir, yıllık 1 milyon Avro civarında. Dolayısıyla yolsuzluk iddialarına konu olan paraların önemli bir kısmı da velilerin yaptığı ödemelerden elde edilen gelirler. Ancak yine habere göre, yurtdışındaki diğer Alman okullarından farklı olarak, İstanbul Alman Lisesi yönetim kurulunda veliler yer almıyor. Kurul çoğunlukla uzun süredir İstanbul’da yaşamış Almanlar ve diğer Alman kurumlarının temsilcilerinden oluşuyor.

Ajansın haberine göre, okuldaki, yolsuzluk olayları 2013 yılında ortaya çıkmış ve konu Alman Dışişleri Bakanlığı’na rapor edilmişti. Ayrıca okulun, daha önce Dışişleri Bakanlığı’ndan spor salonu yapımı için 2.1 milyon Avro kaynak aldığı ve inşaatı başlatmadığı için bahsi geçen parayı bu sene geri ödemesi gerektiği de belirtildi. Haberde, bu iddialar sonrasında okul yönetim kurulunun seçime giderek yönetim değişkiliği yaptığı da aktarılmıştı.

 

Okuldan yorum yok

DPA’ya açıklama yapan okulun eski Okul Aile Birliği Sözcüsü Gunnar Köhne yeni yönetimin incelemeleri sonucu okul kasasından 1 milyon Avro’dan fazla paranın ve küçük para kasaları içinde ayrı ayrı tutulan birkaç yüz bin Avro’nun kayıp olduğunu söylemişti. İstanbul Alman Lisesi İdare Derneği Başkanı Matthias Köhle ise yaptığı açıklamada, kayıp paranın 4 milyon Avro’dan daha az olduğunu iddia etmişti. Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz diğer okul yetkilileri ise sorularımıza cevap vermekten kaçındılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler