AMATEM’lerde kuyruk

CHP’den madde bağımlılığı raporu, ürkütücü tabloyu gözler önüne serdi

Yayınlanma: 25.01.2016 - 11:10
Abone Ol google-news

 

CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu, madde bağımlılığına ilişkin AMATEM ve ÇEMATEM’lerde incelemelerde bulundu. Heyet raporuna göre, merkezlere her gün yüzlerce insan başvuruyor. Bağımlılar, görevlilere saldırıyor, hastane bahçesinde madde alışverişi yapılmasını önlemeye çalışan güvenlik görevlilerine bıçak çekiliyor. Bağımlı çocukların yüzde 95’i de eğitimden kopuyor.

Madde bağımlılığı sorununa ilişkin olarak, CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu, Edirne, İstanbul Bakırköy ve Erenköy, Bursa AMATEM ve Bakırköy ÇEMATEM ziyaretlerinde bulunarak incelemeler yaptı. Yapılan gözlem ve değerlendirmeler ile önerilen çözüm yollarına ilişkin rapor, PM üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer tarafından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunuldu. Raporda, şu saptama ve değerlendirmelere yer verildi:
Umutsuzluk, öfke ve hınç: Çocuklar arasında alkole yoğun bir eğilim olmamakla birlikte, küçük yaşta sigara içenlerin ileride madde bağımlısı olma eğiliminin daha yüksek olduğu, özellikle 18 yaş altında bağımlılık riskinin arttığı belirtilmiştir. Madde bağımlıları umutsuzluk, öfke, hınç, intikam duygusunu yoğun olarak yaşamakta, bu duygu yoğunluğu kendine ve çevresine zarar vermeye dönüşmektedir.

Kızlar tacize uğruyor: Uzmanlara göre bağımlı kız çocukları bağımlı erkek çocuklara göre daha fazla şiddete maruz kalmakta, tamamı tacize uğramaktadır. Uyuşturucuya başlamayla birlikte bağımlı kız çocukları için sokak hayatı da başlamakta, aileler tarafından çoklukla bağımlı erkek çocuklarına sahip çıkılmakta, ancak kız çocuklarına aynı oranda sahip çıkılmamakta, bağımlı kız çocukları kurumlara bırakılmaktadır.

Keyif, merak, istek duygusu: Uzmanlara göre, eğitim sistemi çocuklarda zevk duygusu, keyif, merak, istek uyandırmamakta, baskılanma duygusu yaratmaktadır. Baskısız, zorlamasız eğitim bu noktada önemlidir.

Yüzde 95’i okulu terk ediyor: Türkiye’de madde bağımlılığı tespit edilen çocukların okullar ile ilişiği kesilmekte olduğundan, ÇEMATEM’de tedavi gören çocukların yüzde 90-95 gibi büyük bir çoğunluğu okulu terk etmiş çocuklardır. Çocukların eğitime ulaşma zorlukları, birçok soruna temel oluşturmaktadır. Meslek edinme ve okula geri dönüş basamağında eksikler bulunmaktadır.

Hastane bahçesinde alış veriş
Raporda, ziyaret edilen merkezlere ilişkin bilgiler ve yapılan görüşmeler şöyle sıralandı:

Trakya AMATEM: Trakya AMATEM’de şimdiye kadar sadece 3’ü eroin 1’i bonzai bağımlısı, 4 kadın tedavi gördü. Madde bağımlısı kadınlardan birinin hamilelik sürecinde de madde kullanımına devam ettiği tespit edildi.

Bursa AMATEM: 30 ila 40 arasında hasta tedavi görmektedir. 50 hasta denetimli serbestlikle takip altında. Son aylarda yoğunluğun arttığı AMATEM’de poliklinik başvurusu pazartesi, salı günleri 100 kişiyi geçmiş durumda. Tedavi amaçlı AMATEM’e başvuran hastalar sözlü ve fiziki saldırıda bulunuyor, sağlık personeline bıçak çekmeye kadar varan olaylar yaşanıyor. Hastane bahçesinde madde alışverişi yapılmaması için yoğun çaba harcanıyor.

Bakırköy ÇEMATEM: Merkezde 6’sı kız çocuklarına ayrılmış toplamda 15 yatak bulunuyor. ÇEMATEM’de çocuklara 2 aylık tedavi programı uygulanıyor.

Bakırköy AMATEM: Alkol ve madde kullanım bozukluğu olanların ilk başvurdukları, ayaktan tedavilerinin yapıldığı ve gerekirse yatış planının yapıldığı bölümdür. Bakırköy Amatem’e ortalama günlük 300 hasta tedavi görmek için geliyor.

Ekmek teknesini satıp bonzai aldı
Raporda, Bakırköy ÇEMATEM ve AMATEM’deki madde bağımlılıları ile yapılan görüşmelerden örnekler de verildi.

Heyetin görüştüğü kişilerden biri, 37 yaşında bir ilkokul mezunu. Kadın çantası üretiyor. Orta öğretimde okuyan 2 kızı var. 16 yıllık evli. Eşi çalışmıyor. 4 ay önce madde bağımlılığı yüzünden iş yerini kapatmak zorunda kaldı ve fabrikada işçi olarak çalışmaya başladı. 3 yıldır bonzai kullanıyor. Bonzaiden önce 6-7 yıl esrar kullandı. Son altı ay içinde işleri bozulunca daha çok kullanmaya başladı. Ailesi madde bağımlısı olduğunu biliyor. Çanta yapımında kullandığı yaklaşık 200 bin TL olan makinenin motorunu 30 bin TL’ye satıp bonzai aldı. (1 paketi 3 gramı 100-120 TL. Bir kullanımlık fişek 5 TL) Kızının, “Sen bırakmazsan ben de başlayacağım” sözlerinden çok etkilendi ve tedavi olması gerektiğine karar verdi.

Çevremin Etkisiyle Başladım’

Bonzaiye çevresinin etkisiyle etkisiyle başlayan bir diğer kişi de, heyete “Çevremde çok kullanan arkadaşım var, herkes kullanıyor. Küçük kardeşim de bunların arasında. 22 gündür merkezdeyim. İlk kez tedavi olmak için geldim. Kullandığım bonzailerin, görüntüsü etki süresi çok farklı. İçtiğinde hiçbir şey düşünmüyorsun, rahatlama hissediyorsun. İyilik hissi oluşturuyordu. Kullanmak isteyenlere, özenenlere tek bir tavsiyem var: Hiç denemesinler, akıllarından bile geçirmesinler” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler