Ankara 2. Bölge'de Muhalefet 7, AKP 7

Ankara 2. bölge, 7-7 olur. AKP 7, muhalefet 7, HDP’nin ne yapacağı ise merak konusu.

Yayınlanma: 04.06.2015 - 21:09
Abone Ol google-news

Seçim var diye, Anadolu’nun içlerine doğru yola çıktık. Ayaş, Beypazarı, Güdül, Kızılcahamam, dolaştık. Dağlar ışıl ışıl. Kır, ufka doğru uzayıp giden boz rengini almamış daha. Ebegümeci, pisi pisi otu, devedikeni, çobançantası, hardal otu ve gelincik ile örtülü.

Yol boyu, tek tük ekili tarlalar, yayılı sürülere rastlıyoruz. Bir terk edilmişlik, sırt dönmüşlük duygusu kaplıyor içimizi. İnsanlar toprak ile ilişkisini kesmiş sanki. Ayaş’ta anlattılar, son 20-30 yılda yavaş yavaş olan biteni:

Köylerdeki evlerin ışıkları birer birer sönmüş. Pancar eken göçmüş, kentte benzin pompacısı olmuş. Arpayla, buğdayla geçinen güvenlikçi, besici desen taşeron işçiliğine terfi etmiş.. Tarlalara el değmez, çayırlarda kuzular melemez olmuş. Giderek ıssızlaşma, yaşlanma ile elden ayaktan düşmüş Ankara’nın kırsalı.

Eskiden DSİ, SSK, Askerlik Şubesi varmış Ayaş’ta, şimdi yok. Halk Bankası, TEK, Orman Deposu varmış Güdül’de, şimdi yok. Kırsalın çark döndüren kasabaları, hayalet şehirlere dönmüş adeta.

Ye fındık ezmesini, bas oyu

Seçim öncesi büyük ölçüde bundan kaynaklanıyor o derin sessizlik. İster boyun eğme deyin buna, ister kendini koruma güdüsü. Kadercilikle karışık katlanma, yardım paketi ile teslimiyet...

Melih Gökçek’in gönderdiği kamyonlar koli koli makarna, bulgur, şeker, deterjan, un, sıvı yağ dağıtıyor. Çikolatalı fındık ezmesi bile eksik edilmemiş yardımın karşılığında sallanan parmakla birlikte verilen öğüt hep aynı:

“AKP giderse, bunu da bulamazsınız, ona göre...”

“Onlar konuşur, biz yaparız” lafı, lafta kalmıyor anlayacağınız.

Ya CHP’nin mazotunun litresini çiftçi için 1.5 liraya indireceğiz vaadi?

İnanmıyorlar. Kahvelerde pinekleyenlerin pişpirik arası siyaset atışmasına kulak kabartırsanız, duyuyorsunuz neden inanmadıklarını:

“Türkiye bunu kaldıramaz canım. Hem, kaynağını nereden bulacaklar?”

Kışın kömürü, yazın makarnaya tav olanlar, CHP’nin vaadi karşısında hepsi birer Kemal Derviş, hepsi birer Ali Babacan kesiliyor. Güdül’de emekli polis Niyazi Mazlum, “Bizim buraların kültürü kahve, eğitimi kavunla karpuz” deyip ekliyor:

“Mazotun fiyatını 1.5 liraya düşürülebileceğine inanmayanlar, oğulcuğun gemilerine verilenleri unutuyorlar.”

O başka, o başka... Oğulcuk, girişimci. Almış gemisini, kurmuş işini, tıkır tıkır para kazanıyor. Vatandaşın çenesini yoracak bir şey yok ki ortada...

Hüseyin Kağıt konseri

Hem onlar götürse de, çalışıyorlar. Nasıl çalışıyorlar? Örneğin, Beypazarı’nın göbeği hemen seçim öncesi kazılmış. Borular döşenmiş. Duyurular asılmış. Sözler verilmiş:

“Beypazarı’na doğalgaz getiriyoruz!”

Nereden getiriyorsun? Bağlantının ana hattı bile belli değil. Lafta getiriyor. Hattın daha ihalesi yapılmamış, nasıl getiriyor? Lafta getiriyor.

Laf maf, AKP çalışıyor. Beypazarı’na olmayan doğalgazını getiriyor!

CHP ne yapıyor?

Tespih türküsü ile ünlü Hüseyin Kağıt’ı getirmiş Beypazarı’na. Konser günü 1500 kişi toplanmış, gülmüş, eğlenmişler bir güzel. Sen sağ, ben selamet, evlerine dağılmışlar. Kemal Kılıçdaroğlu’nun noter onaylı emekliye iki bayramda ikramiye verme sözü ise havada balon olmuş, uçmuş:

“Bırak Allahını seversen... Nereden bulacak da verecek?”

Esnaf Kefalet Kooperatifleri takipte çok borç olduğu için kredi veremiyormuş. Ofis artık buğday ve arpa almıyormuş. Isırdın mı dudak yakan Ayaş domatesi beş para etmiyormuş. Ahırlar bomboş kalmış... Kimin umurunda?

Ankara 2. bölgede AKP 7 milletvekili çıkarır, muhalefet de 7. Muhalefetin dağılımı CHP 4, MHP 3 olur. HDP’nin ne yapacağı çok merak edilirken, kırsal kesimde yok gibi.

Yine birinci parti

Ankara 2. bölge kırsalında AKP yine birinci parti, inadına birinci parti. İkinci parti de MHP.

AKP, oy yitirir mi? Yazının ta başında dedik ya, “Bir garip sessizlik var” diye. Bir umut o, muhalefet için. Kızılcahamam CHP İlçe Başkan Yardımcısı Bilal Aslan’ın dediği gibi:

“Eskiden biz köylere gittiğimizde saklanıyor, gizleniyorlardı. Şimdi çok iyi davranıyorlar.”

Bizde köylü kısmı kurnazdır, içirir ayranı, karartır seyranı.

CHP’nin kırsaldaki güçsüzlüğünü kent oyları dengeleyecek. Hem de, CHP seçmeninin yoğunlukta olduğu Çayyolu’nun Çankaya’ya bağlanmasına rağmen.

CHP’li Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, eski bir partilidir. Örgütten gelir, seçmenin nabzını da iyi tutar. Ona sorduk “Ne olur?” diye. “Bu seçim siyaset seçimi değil” dedi. Bu dediğini biraz açmasını istedik. Açıkladı:

“Vatandaş, duygusuna göre değil, ekonomik gidişata göre davranacak. Dar gelirli durumundan şikâyetçi. Fakirleştiğinin farkında. Bu durumun sandığa yansımaması mümkün değil. Özal’ın düşüşüne benzer bir olay yaşanması olası. Anketler bu kez yanılacak.”

AKP 7, muhalefet 7

Peki, seçime siyasetin hiç mi hiç etkisi olmayacak? Fethi Yaşar’a göre, yurttaş iki gelişmeden hoşnut değil:

Bir, bakanların aklanmasından. İki, Cumhurbaşkanı’nın sokağa inmesinden.

Gelelim, her seçim öncesi bizden istenen beylik değerlendirmeye: Hangi parti, bu bölgeden kaç milletvekili çıkarır?

Aldığımız izlenim Ankara 2. bölge, 7-7 olur. Yani, AKP 7 milletvekili çıkarır, muhalefet de 7. Muhalefetin dağılımı CHP 4, MHP 3 olur.

HDP’nin ne yapacağı çok merak konusu ya. Ona ilişkin ağırlıklı gözlem de şu:

Kırsal kesimde HDP yok gibi. Ankara kent içinde Yakacık, Kaletepe, Demetevler gibi Kürtlerin yoğun olduğu mahalle ve semtlerden bir miktar oy çıkabilir. Ama, Türkiye genelinde barajı aşsa da, Ankara 2. bölgeden HDP’nin milletvekili çıkarma olasılığı yok.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler