Ankara’ya bir umut yürüyüşü

Van'da, deprem zamanında İş-Kur aracılığıyla işe alınan ve 3 yıl çalıştırıldıktan sonra işten çıkartılan işçiler tekrar işe alınmak talebiyle 90 gündür sürdürdükleri eylem devam ediyor.

Yayınlanma: 14.09.2014 - 15:03
Abone Ol google-news

Yaklaşık 110 işçi seslerini duyurmak üzere geçtiğimiz Perşembe günü Van’dan başlayarak Ankara’ya yürüyen işçiler Kayseri’ye ulaştı. Burada yapılan basın açıklamasının ardından Kırşehir, Kırıkkale den sonar akşam saatlerinde Ankara’ya ulaşmaları bekleniyor. İşçi temsilcisi Ethem Atın, “Halsizlik, yorgunluk, yaralı olmamıza rağmen yolumuza devam ediyoruz. Burada bizde sağlam kalan tek şey irademizdir. İrademizi kararlı bir şekilde Ankara’da haykıracağız” dedi.

Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından 'Toplum Yararına Çalışma Projesi'(TYÇP)kapsamında Türkiye İş Kurumu (İş-kur) tarafından işe alınan 7 bin 286 işçinin 14 Haziran'dan buyana işlerine son verildi. 9 aylık dilimler halinde çalıştırılan işçiler bu kez işe alınmayınca 90 gün önce kentte başlattıkları eylemi Ankara'ya taşıyor.

Van’dan Elazığ’a kadar yaklaşık 520 kilometre yol yürüyen işçiler için burada STK’lar tarafından tahsis edilen araçlarla yollarının geri kalan bölümünü araçlar devam etti. Elazığ ve Malatya’dan sonra polis engeliyle karşılaşmadıklarını söyleyen işçilerin temsilcisi Ethen Altın, ne “Elazığ’a yürüdük. Yol kenarında yürümemize izin vermeyeceklerini, araçla ulaşım yapmalarımızı isteyince, sağ olsun STK’ lar tarafında bize araç temine dildi. Akşam saatlerinde Malatya’ya ulaştık. Burada Eğitim-sen, KESK gibi bazı STK’lar tarafından karşılandık. Kent merkezinde basın açıklaması yapmak istedik, ancak Polis Kentte girmemize izin vermedi. Malatya-Elazığ Karayolu üzerinde bulunan Malatya İl Jandarma Komutanlığı önünde polis tarafından durdurularak kimlik kontrolü ve sıkı aramadan geçirildik. Burada bir süre yol kenarından yürüdükten sonra tekrara araçlarımıza bindik. Sabah saatlerinde Kayseri’ye ulaştık. Kent girişinde yine STK’lar ve bazı Siyasi Parti temsilcileri tarafından sıcak ilgiyle karşılandık. Onlarla birlikte yaklaşık 300 kişiyle Kayseri meydanına kadar yürüdük ve burada basın açıklamamızı yaptıktan sonra Kırşehir’e doğru yolumuza devam ediyoruz” dedi.

SON ÇARE, İLTİCA TALEP EDERİZ

Siyasiler tarafından defalarca kez verilen sözlerinin yerine getirmelerini hatırlatmak, haklılıklarını ve mağduriyetlerini dile getirmek için Ankara’da sesleri çıktıkları kadar haykıracaklarını söyleyen Ethem Altın, şunları söyledi:

Emekçiyiz, ve kalıcı emek hakkımızı istiyoruz. Çoluk çocuklarımız perişan olmuş. Yaklaşık 3 aydır ne evlerimizde ne de yüreğimizde huzur görmedik. Bunun Ankara yolunu tutmuş “bir umut peşinde gidiyoruz”. İl ,İl sesimizi kamu oyuna duyurarak bu insanların ne kadar kararlı, ne kadar iradeli olduklarını ve ne kadar da mağdur olduklarını   tüm dünyaya duyurmak için haklı mücadelemize devam ediyoruz. Ankara’ya vardığımızda İlk önce Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığının önüne gideceğiz. Muhataplarıyla konuşmaya çalışacağız. Orada hem müzakere hem mücadele edeceğiz. Oradan sonuç çıkmazsa Güven parkına, Kızılay meydanına Başbakanımızla görüşmeye çalışacağız. Buradan da bir sonuç çıkmazsa TBMM önünde oturma eylemine başlayacağız. Mutlaka birileri orada sesimiz duyacaktır. Derdimiz anlarlar ve bize yardımcı olacakları umudunu taşıyoruz. Bizi duyan olmaz kulak vermezlerse son çaremiz kalıyor. O da dış bir ülkeye irtica talebinde bulunacağız. Başka çaremizde kalmadı. Eğerki İnsan değeri onların nazarında yoksa, bu ülkede vicdan bitmişse, aç ve yuları dağılmış vatandaşlarının sorunlarına eğilemiyorsa bu ülkenin siyasetçileri artık bu ülkede yaşamız da artık doğru olmaz” dedi.

1500 KİŞİLİK KADROYA TEPKİ

AKP Van Milletvekili Mustafa Bilici’nin Van’da yaptığı açıklamasında normal şartlarda çalışma süreleri sona ermesine rağmen yapılan girişimler neticesinde Van’da İŞ-KUR çalışanları için 1500 kişilik bir kontenjan ayrıldığını kaydetti. 2014-2015 döneminde İş-Kur aracılığıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde çalışacak elemanlar ile ilgili bir dizi görüşmeler sürdürdükleri yönündeki açıklamasına işçilerden tepki geldi.
İşçiler, Milletvekili Bilici’nin açıklamasına tepki göstererek, İş-Kur’dan 9 aylık gibi geçici bir iş talepleri olmayacağını artık kalıcı istihdam için yollara düştüklerini söyledi. Milletvekilleri bizim yürüttüğümüz mücadeleyi adeta hiçe sayarak bizim kisvemiz adı altında kendi adamlarını işe sokmak çabasında olduğunu söyleyen Athem Altın, “ Biz onlardan 9 aylık geçici iş istemiyoruz. Deprem zamanından bu yana 3 yıl çalıştırıldık. Eziyet çektik, işten çıkarıldık, gaz yedik, coplandık, uykusuz kaldık, aç kaldık şimdi bizim yürüttüğümüz mücadele içerisine onlar kendi adamlarını yerleştirip bize iyilik mi yapacaklar?. Biz artık onların hiçbir sözüne inanmıyoruz. Kimsede bizim sırtımızdan kendi adamlarını işe sokmasın. İş- Kur’un alacağı 1500 kişilik kadro kursiyer stratusunda ve kurayla belirlenecek. Kayıtlı işsiz sayısı 57 bin civarındadır. Bizleri bu kuranın içine sokmaya çalışmasınlar. 4 gündür yollara düşen bu insanlar kalıcı iş istiyor” dedi.

Fotoğraf: DHA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler