Ankara’ya yürüyorlar

İşçilere polis biber gazıyla müdahaleye etmişti. İşçilerde Ankara'ya doğru yürüyüşe geçmeye karar verdi.

Yayınlanma: 11.09.2014 - 21:59
Abone Ol google-news

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de meydana gelen depremlerin ardından “Toplum Yararına Çalışma Projesi” (TYÇP) kapsamında Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından işe alınan 7 bin 286 işçi, 14 Haziran’da işten çıkarılmış bunun üzerine eylem başlatmıştı. Geçen günlerde Ankara’ya yürümek isteyen işçilere polisin biber gazı ve basınçlı suyla sert müdahalesinin ardından 118 işçi gözaltına alınmıştı. Önceki gece de Edremit ilçesinde toplanan işçilere polis yine sert müdahale etmiş, 20 işçi sıkılan biber gazından fenalaşırken 4 işçi gözaltına alınmıştı. Polisin tüm müdahalesine karşın 100 kadar işçi Ankara’ya yürümeye başladı. Bitlis’in Tatvan ilçesine ulaşan işçilerden telefonla görüştüğümüz Abdullah Yeşilbaş, “Aç- susuz kalsak da kesin kararlıyız Ankara’ya kadar yürüyeceğiz. Gece boyunca yaklaşık 150 kilometre yol yürüdük ve çoğu arkadaşımızın ayakları şişti. Ne zaman ki bakanlarımız, milletvekillerimiz ‘Kesin söz veriyoruz hemen işe başlayacaksınız’ derse o zaman geri döneceğiz.. Seçimler bitti verdikleri sözler de unutuldu. Her şeyi göze aldık” diye konuştu. İşçilerin temsilcilerinden Ethem Altın ise işsiz kaldıkları için zor günler geçirdiklerini, evdeki çocuklarına ekmek götüremediklerini, 43 arkadaşının parasızlık yüzünden eşleri tarafından terk edildiğini söyledi.

Devlet sözünü tutsun

Sırt çantası ve bir battaniye ile yola çıkan işçilerden Adan Aşkan, “Bize Çalışma Bakanı, milletvekilleri hatta dönemin başbakanı söz verdi. ‘Tekrar işe başlayacaksınız’ dediler. Biz de Ankara’ya gidip yalancılıklarını yüzlerine haykırmak istiyoruz. Sırf bu yüzden yola çıktık” dedi.

Polise suç duyurusu

Avukat Müjde Tozbey Erden, polisin işçilere uyguladığı şiddet nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Erden, “Polis işçilerin karayolunu trafiğe kapattıkları gerekçesiyle tutanak tutmuş. Bu tutanağa imza attırmadık. Çünkü herhangi bir yol kapatma söz konusu olmadı. İşçiler yol kenarında demokratik haklarını kullanmak için orada bulundular. Aslında burada polis suç işlemiştir. İnsanların seyahat hakkını engellenmiştir. Sıkılan gazdan dolay yaklaşık 20 işçi etkilenmiş ve onlar hastaneden rapor almıştır. Bu temelde topladığımız ve gözlemlediğimiz, bazı polislerin küfürlü tavırlar sergilemesi nedeniyle polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Olmadı Anayasa Mahkemesi’ne, o da olmadı AİHM’ye kadar bu olayı taşıyacağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler