Antalya’da soruşturma skandalı

İşkence te kötü muameleye ilişkin şikâyetleri rapor haline getiren ÇHD Antalya Şube Başkanı Nusret Gürgöz savcı tarafından iftira ile suçlandı. Açılan soruşturmanın dosyası savcılar arasında dolaşırken ÇHD bir anda ÇYDD’ye dönüştü fakat dava yine de açıldı.

Yayınlanma: 26.03.2014 - 04:56
Abone Ol google-news

Antalya L Tipi Cezaevi’nde, tutuklu ve hükümlülerin dile getirdiği işkence ve kötü muamele şikâyetlerini kamuoyu ile paylaşan avukat Nusret Gürgöz, iftira atmak suçlaması ile karşılaştı. Ancak soruşturmayı yürüten savcı önce kendi kararına karşı çıktı, ardından da Gürgöz’ün başkanlığını yaptığı derneği karıştırdı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Antalya Şube Başkanı Avukat Nusret Gürgöz, müvekillerinin işkence ve kötü muamele şikâyetlerini bir rapor haline getirdi. 19 Temmuz 2012 tarihinde düzenlediği basın açıklaması, “İşkence var, işkencecileri durdurun” başlığını taşıyordu. Raporda yer alan bilgiler Adalet Bakanlığı ve Antalya Cumhuriyet Savcılığı ile de paylaşıldı. İddiaları inceleyen Antalya Cumhuriyet Savcılığı iddiaların asılsız olduğuna karar verdi ve iftirada bulunduğu iddiası ile ÇHD Şube Başkanı Avukat Gürgöz ile ilgili soruşturma başlattı.

İfade vermeye çağırılan Nusret Gürgöz, ÇHD’nin kurumsal kimliği ile davalara müdahil olduğunu ve yaptığı çalışmanın avukatlık mesleğinin gereği olduğunu bildirdi. Gürgöz, savcılıktan soruşturma için Adalet Bakanlığı’ndan izin almasını talep etti. Savcı Süleyman Durmaz, talebi haklı bularak kovuşturma gerek olmadığı kararı verdi ve dosyanın soruşturma ile ilgili Avukat Soruşturma Bürosu’na gönderilmesine karar verdi.

ÇHD, ÇYDD oldu

Avukat İşlemleri Bürosu ise dosyayı inceledikten sonra soruşturmanın avukatlık mesleği ile ilgisi olmadığına karar verdi. Cumhuriyet savcısı Nihat Erol imzalı kararda, “Şikâyetli avukatın isnat edilen eylemin avukatlık görevi sırasında ve avukatlık görevinden kaynaklanmadığı, şikâyetlinin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği başkanı sıfatı ile bahse konu şikâyet dilekçesini kaleme aldığı anlaşıldığından...” denilerek dosya geri gönderildi. Dosya bir kez daha karşısına gelen savcı Süleyman Durmaz ise önceki kararını ancak bir mahkemenin ortadan kaldırma yetkisi olmasına rağmen, aynı konuda bir kez daha soruşturma yürüttü. Ancak ÇHD ile ÇYDD’nin karıştırılmış olduğunu o da fark etmeyerek iftira suçundan iddianame hazırladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon