Aradan beş yıl geçti hâlâ yenilmez

iPad, tablet diye bir şeye ihtiyacımız bile olduğunu bilmediğimiz zamanlardan, küçücük çocukların bile kullandığı bir cihaz olmaya beş yılda geldi. Beşinci yılını kutlayan iPad, dünyada toplam 250 milyon adet satılmış durumda. Ve şu anda satılmaya devam ediyor.

Yayınlanma: 15.04.2015 - 18:41
Abone Ol google-news

iPad artık beş yaşında. iPad’le aynı yaştaki çocukların basılı dergilerin sayfalarını kaydırmaya çalıştığı zamanlardayız artık. İlk gördüğümüzde pek çok insan bilgisayarlarımızla göz göze gelip, şimdi bu ne işe yarayacak diye düşündüğümüz iPad, öyle ya da böyle hayatımıza bir şekilde girmeyi başardı. Üstelik 2010 yılında iPad lanse edildiğinde pek çok insan Apple’la dalga geçerek, “iPhone’un biraz büyüğü mü? Niye kullanalım ki” dedi. Sonra tüm televizyon programlarında sunucuların ellerinde görmeye, iPad’le oyun oynamaya, bir şeyler okumaya kendimizi ne kadar kaptırdığımızı fark etmedik. O kadar hayatın içinde ki, DJ’ler, illüstratörler, emlakçılar da iPad’i hayatlarına bir şekilde entegre ettiler. iPad, Guinness Rekorlar Kitabı’na dünyanın en hızlı satılan teknolojik cihazı olarak girdi, bırakın küçük çocukları, Papa ve Kraliçe Elizabeth bile kullanıyor. 

2010’da Steve Jobs’ın “büyülü ve çığır açan” bir ürün olarak lanse ettiği iPad, teknoloji dünyasında yapılan birçok eleştiriye rağmen hâlâ yenilmez. Beş yıl içinde Apple 250 milyon iPad sattı. Tim Cook, Apple’ın CEO’su olduğunda tablet pazarının bilgisayar pazarından daha büyük olacağını iddia etmişti. Henüz bu iddia gerçekleşecek gibi görünmese de, bilgisayar satışları ve tablet satışları kapışmaya devam ediyor. 

Beş yılda iPad’in görünümü çok az değişti. İki yıl önce lanse edilen minik versiyonu iPad Mini’yi saymazsak. İlk yılında 20 milyon satışa ulaşan iPad, ikinci yılına geldiğinde 50 milyon satmıştı. Bu büyüme 2013’ün ortasına geldiğimizde ani bir düşüşle karşılaştı: 14 milyon. Düşüşü, Apple’ın kendisinin de tongaya düştüğü büyük akıllı telefonların moda olmasından sonra oldu. Zira telefonlar o kadar büyüdü ki, iPad’e büyük iPhone demekte haksız çıkmadı dalga geçenler. Yine de toplam satış rakamlarına bakıldığında rakiplerinin yanında pek de düşmüş sayılmıyor. 

iPad’in rakipleri Samsung Galaxy Tab, Sony Xperia Z2 tablet, Nexus 9. Yine de hiçbiri iPad’e yetişemiyor. Bu arada iPad’in gerçekten niye var olduğunu sorsanız hiç kimse bilmiyor. Apple, iPad’i tüketicileri karşısında konumlandırırken, neden var olduğunu hiç açıklamadı, sadece teknolojisine odaklanarak kullanıcıların iPad’i hayatlarına sokmalarını beklediler. Ve de oldu. Apple’ın tasarım şefi Jonathan Ive şöyle demişti: “Kendimi bu ürüne uydurmak için değişmem gerekmiyor, o bana uyum sağlıyor.” Belki de sırrı budur.   

FİYAT DA AĞIRLIK DA DÜŞTÜ 

iPad, 2010’da piyasaya ilk çıktığında fiyat ortalaması 650 Dolar’dı. Üç yıl sonra, ortalama fiyatı 450 Dolar’a düştü. Bugün bir iPad mini 250 dolar civarında. Pahalısı yok mu? Var. iPad Air 2.499 Dolar. iPad’in ağırlığı da fiyatı gibi yıllar geçtikçe azaldı. İlk nesil iPad, ortalama 700 gram iken, önce 600 gram’a, sonra 450 gram’a son olarak iPad mini ile birlikte 330 gramlara kadar düştü.

iPAD’İN BEŞ YILI  

2010

27 Ocak: Apple iPad’in çıkacağını haber veriyor. 

3 Nisan: iPad satışa çıkıyor. 

31 Mayıs: İki milyon iPad satışı açıklanıyor. 

9 Aralık: Time, iPad’i “Yılın cihazı” olarak sunuyor. 

 

2011

2 Mart: Apple iPad 2’yle tanıştırıyor. iPad’e kameralar eklenmiş. 15 milyon iPad’in satıldığını açıklıyorlar. 

11 Mart: iPad 2 piyasaya çıkıyor. 

25 Mart: Guinness Rekorlar Kitabı iPad’i “en hızlı satan elektronik cihaz” olarak tescilliyor. 

 

2012

7 Mart: Apple yeni iPad’i yine
sunuyor. 

16 Mart: Yeni iPad piyasaya çıkıyor.

23 Ekim: iPad mini ortaya çıkıyor. Dördüncü nesil iPad’le tanışıyoruz. 

5 Kasım: Üç günde üç milyon iPad satılıyor. 

12 Aralık: Papa Benedictus XVI ilk tweet’ini iPad’den atıyor.  

2013

12 Mayıs: Astronot Chris Hadfield iPad’i Uluslarası Uzay İstasyonu’na götürüyor, orada kendini çekiyor. 

22 Ekim: Daha ince, daha hafif bir iPad ile tanışıyoruz. 

2014

27 Mart: iPad için Office açıklanıyor. 

16 Ekim: iPad Air 2 ve iPad mini 3 ile tanışıyoruz. 

2015

27 Ocak: iPad satışları tüm dünyada 250 milyon olarak açıklanıyor. 

25 Mart: İngiliz Hükümeti tüm üyelerine iPad Air 2 vereceğini açıklıyor. 

3 Nisan: iPad 5 yaşını dolduruyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler