Asfalt katılım payı mahkemelik

Avukat Sedat Vural, belediyelerin gayrimenkul sahiplerinden aldığı asfalt katılım payı için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Yayınlanma: 08.12.2014 - 11:36
Abone Ol google-news

Vural’ın dilekçesinde, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Yasası gerekçe gösterilerek asfalt katılım payı alınmasının anayasal suç olduğuna dikkat çekildi. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce verdiği kararla yasa maddelerinin hukuk devletine açıkça aykırı olduğunu hüküm altına aldığına işaret edilen dilekçede, “Ankara’da yaşayan, gayrimenkul sahibi bir yurttaş olarak; evrensel ve anayasal ilke ve hükümlere açıkça aykırı bir yasa, bu yasaya bağlı keyfi uygulama için, ilk yargı mercilerine başvurudan sonuç alınmayacağı hukuksal gerçek iken, yani ‘etkili hukuk yolu’ bulunmadığından; Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmak, hukuksal ve toplumsal zorunluluk olmuştur” denildi.

Dilekçede, yol yapımı da dahil yerel hizmetler karşılığı belediyelere her ay ödenen ve belediye gelirlerinin yüzde 50’sini oluşturan “genel bütçe vergi gelirlerinden gönderilen paylar” gibi özel devlet yardımları karşısında yurttaşların alacaklı bile olmalarının söz konusu olduğuna dikkat çekildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin görev ve yetkisi bulunmayan sokaklarda hiçbir hizmet yapmadan keyfi olarak tahsilat yoluna gittiğine işaret edilen dilekçede, uygulamanın Avrupa İnsan Hakları
Sözleşmesi (AİHS) ile anayasaya aykırı olduğu vurgulandı. Dilekçede, uygulamanın durdurulması istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler