'Askeri casusluk'ta uzun tutukluğun tazminatı 5 bin lira

Kamuoyuna “askeri casusluk” olarak yansıtılan İzmir’deki gizli belge ve bilgilendirme davası kapsamında yaklaşık 1.5’ar yıl hapis kaldıktan sonra tahliye edilen 6 askerin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM), hak ihlali kararı verdi.

Yayınlanma: 09.07.2015 - 14:56
Abone Ol google-news

Mahkeme, tutukluluk süresinin makul olmadığına ve sanıkların dava dosyasına erişimininin kısıtlandığını vurgulayarak, her birine 5’er bin lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2012 yılında düzenlenen ve kamuoyunda geniş yankı bulan operasyonun ardından özel yetkili İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, çoğunluğu muvazzaf asker 357 kişi, fuhuş yoluyla askeri casusluk yapmakla suçlanmıştı. Ancak AKP-cemaat çatışmasının ardından özel yetkili mahkemelerin kapatılmasıyla, ardı ardına tahliye kararları gelmişti.

Dava kapsamında 1 yıl 2 ay ile 1 yıl 9 ay arasında değişen sürelerde tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen askerlerden Yavuz Pehlivan, Burhan Kahraman, İdris Acartürk, Merdin Kışkan, Erdal Özkan ve Ergün Özkan’ın, cezaevindeyken yaptıkları bireysel başvurular AYM’de sonuçlandı.

Mahkeme kararında, sanıkların tutuklu kaldıkları süre boyunca, suçlamanın temelini oluşturan ve üçüncü kişilerden elde edilmiş delillere erişimlerinin engellendiğini belirterek, “Dolayısıyla etkili şekilde serbest bırakılma taleplerini iletemedikleri bir ortamda yaklaşık 1 yıl 2 aydan 1 yıl 9 aya kadar değişen sürelerde tutuklu bırakılmaları makul süre olarak kabul edilemez” denildi.

Mahkeme ayrıca, 6 askere 5’er bin lira manevi tazminat ödenmesini de kararlaştırdı.

 

İZMİR / Cumhuriyet


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler