‘Askeri çöle göndermeyin’

CHP’den “Libya iç savaşında taraf olunmamalı, diplomasiye öncelik” vurgusu yinelendi.

Yayınlanma: 31.12.2019 - 02:00
‘Askeri çöle göndermeyin’
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğ-lu’nun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Libya tezkeresiyle birlikte Türk askerinin sıcak bir çatışmada bulunmasından endişe duyduğunu söylemesi üzerine, “Olabilecek kötü bir senaryoda böyle riskler var” değerlendirmesini yaptığı öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,  Libya tezkeresi konusunda dün muhalefet liderlerini ziyaret etti. İlk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Ardından Çavuşoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre, görüşmede, Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları Ünal Çeviköz, Oğuz Kaan Salıcı ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç’tan oluşan CHP heyeti, Türkiye’nin Libya tezkeresiyle büyüme potansiyeli olan bir çatışmaya taraf olacağı uyarısında bulundu. Görüşmede Libya tezkeresinin ardından Türk askerinin sıcak çatışmaya girme riski de ele alındı. Kılıçdaroğlu’nun görüşmede “Biz Libya’da Mehmetçiğin kanının dökülmesini istemiyoruz. Sıcak bir çatışmada Türk askerinin bulunmasından endişe duyuyoruz” demesi üzerine Çavuşoğlu’nun da “Olabilecek kötü bir senaryoda böyle riskler var” karşılığını verdiği öğrenildi.

‘DİPLOMASİ SONUÇSUZ’

Görüşmede CHP heyeti; Türkiye’nin Trablus hükümetinden yana tavır almasına uluslararası alanda yeteri kadar destek gelmediğini, Türkiye’nin diplomatik yolları işletmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Çavuşoğlu’nun diplomatik girişimlerde bulunulduğu, ancak sonuç alınamadığı için tezkereye ihtiyaç duyulduğunu söylediği belirtildi. Görüşmede CHP heyeti Libya tezkeresi için neden bu kadar acele edildiği sorusunu da yöneltti. Çavuşoğlu’nun “Durum kötüleşiyor ve giderek Trablus hükümetinin aleyhine dönüyor” dediği kaydedildi.

‘TÜRKİYE ÇİZGİSİNİ DEĞİŞTİRDİ’

Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu başkanlığında bazı MYK üyelerinin katılımıyla değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda, Türkiye’nin yurtdışına asker gönderme konusunda izlediği çizginin değiştiği vurgulandı. Türkiye’nin ulusal güvenliğini ilgilendirmeyen durumlarda yurt dışına insani yardım maksatlı askeri güç gönderilmesi yönündeki tutumun terk edildiği ifade edildi. Tezkere görüşmelerinde izlenecek tutumun da ele alındığı toplantıda; Türkiye’nin ilk kez, Libya tezkeresiyle ulusal güvenliği ilgilendirmeyen bir durumda muharip askeri gücü gönderileceği ifade edildi.

Görüşmenin ardından basın toplantısı yapan CHP’li Ünal Çeviköz, Suriye politikasıyla Türkiye’nin yaşadığı sorunları anlatarak “Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesinin giderek bölgesel olmaktan çıkıp, uluslararasılaşmaya doğru evrilecek bir vekalet savaşına taraf olması sonucunu doğuracağını görüyoruz” diye konuştu. “Türkiye gibi Libya ile böylesine önemli bir tarihi geçmişi olan bir ülkenin, ülkede Müslüman kanı dökülmesini engellemek için yapacağı bir numaralı davranışın diplomasiye öncelik vermek olduğu düşüncesindeyiz” değerlendirmesini yaptı.

MHP’DEN TAM DESTEK

CHP’deki görüşmenin ardından Çavuşoğlu, Libya’daki son duruma ilişkin bilgi verdiklerini ve kendisine yöneltilen soruları yanıtladığını ifade etti. Çavuşoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tezkereye tam destek verdiği için MHP’ye gitmediklerini ifade etti.

GÖRÜŞME MARATONU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Libya tezkeresi konusundaki muhalefet turunun ardından sürpriz bir şekilde Millet İttifakı üyesi parti liderlerini ziyaret etti. CHP kulislerinde Saadet Partisi (SP) ve İYİ Parti’nin tezkereye “Evet” deme ihtimali olduğu ve bu konuda Millet İttifakı üyesi partilerle liderler düzeyinde görüşme yapılması gerektiği yorumları yapıldı. Bu kapsamda Kılıçdaroğlu ilk olarak SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre, görüşmede Kılıçdaroğlu “Libya’da Türk askerinin kanının dökülmesi konusunda endişe duyduklarını” dile getirerek Türkiye’nin bu ülkedeki savaşa taraf olmaması gerektiğini vurguladı.

İYİ PARTİ ‘NÖTR’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti. İYİ Parti Genel Merkezi’ndeki görüşme sonrası açıklama yapan Çavuşoğlu “Takdir ve karar siyasi partilerindir. Ulusal güvenliğimizi ilgilendiren konularda da siyaset üstü bir şekilde tüm partilerle birlikte hareket etmeyi arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı. İYİ Parti’nin Libya tezkeresine destek verip vermeyeceği ile ilgili henüz net bir karar almadığı ifade edilirken parti yönetiminin tezkereyi bugün yapılacak başkanlık divanında ele alacağı, daha sonra Meclis Genel Kurulu’ndaki oylamada parti yönetiminin alacağı karara göre hareket edeceğinin altı çizildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler