Askeri Okullardaki işkenceci FETÖ’cüler yargılanacak

FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetleri ve dolaylı olarak askeri okulları hedef almasıyla o dönemde birçok askeri öğrenci işkenceye maruz kaldı. FETÖ’nün Ankara Adliyesi 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan işkence davasının üçüncü celsesi yarın saat 09.20’de görülecek. Duruşmada, işkence yapan FETÖ’cülere karşı Kara Harp Okulu’nda işkenceye uğramış öğrenciler tanıklık yapacak. Üçüncü celse öncesinde mağdur öğrenciler ve sürecin şahidi bir Komutan Cumhuriyet'e konuştu.

Yayınlanma: 07.11.2019 - 16:16
Abone Ol google-news

Davada Kara Harp Okulu’nda takım komutanlığı yapmış olan Ayhan Y. isimli sanık, FETÖ üyeliğinin yanı sıra “işkence yapmak” suçundan hakim karşısına çıkacak. 13 Haziran’da görülen ilk duruşmada tutuklu sanık Ayhan Y., 7 senedir kullandığı şahsi telefon numarasının ardışık ankesörlü arama soruşturması kapsamında tespit edildiğine yönelik suçlamalara “Üstünden seneler geçtiği için hatırlamıyorum, ama çarşı iznindeki öğrenciler olabilir” şeklinde yanıt vermiş, işkence suçlamalarına yönelik ise suçlamaları reddederek, olan eğitimlerin de askeri öğrencilerin gelişmesi amacıyla ve ayrım yapmadan herkese uygulanan eğitimlerden ibaret olduğunu söylemişti. 

"BÜTÜN KOMUTANLAR YARGILANMALI"

Yarın görülecek duruşmanın tanıklarından Maltepe Askeri Lisesi’nde görev yapmış öğretmen sınıfından emekli bir subay, “2015 yılına kadar Okullar Komutanlığı yapan bütün komutanların ve bir üst komutanlığın bu konuda sorgulanıp yargılanması gerektiğini düşünüyorum. İşkence konusunda doğrudan şahitliğim S.Ü. adlı öğrencimle oldu. Menteş’te ağır işkence görünce bana babasının Genelkurmay’a attığı bir mektubu iletmişti. Bize kumpas kurulurken gönderilen imzasız ihbar mektuplarına gösterilen ilgi tabii ki bu mektuba gösterilmedi! 

"SİNİR VE ÇARESİZLİKTEN AĞLADIM"

Mektubu okuyup inanılmaz üzüldüğümü ve sinir ve çaresizlikten ağladığımı anımsıyorum. S.Ü. gibi işkence hikâyelerini benimle paylaşan bir iki öğrencimin sağladıkları bilgiler dışında bu konu ile ilgili çok fazla bilgim olmadı. Nedense bu iğrenç uygulamalar o yıllarda askeri liselerde çok ses getirmedi” dedi.  

‘FETÖ İLK KEZ İŞKENCEDEN YARGILANIYOR’

Eski Askeri Lise öğrencisi Yağız Aksakaloğlu ise 2006-2014 yılları arası dört bine yakın askeri öğrencinin tasfiye edildiğini anlatarak, “Yerlerine kitleler halinde sivil liselerden gelen FETÖ mensupları dolduruldu. Nerede oldu bunlar? Hepimizin gözü önünde oldu. Kara Harp Okulu’nda, Hava Harp Okulu’nda, Deniz Harp Okulu’nda… Dahası henüz 2008 yılında Işıklar Askeri Lisesi’nin Hava Lisesi’ne dönüşme projesiyle bu lisede de baskılar başladı. 2012 yılı itibariyle Kuleli ve Maltepe Askeri Liseleriyle birlikte Deniz Lisesi’nde de FETÖ hizmetçileri tasfiye için harekete geçti. İşkenceler askeri liselere kadar indi. Henüz bıyıklarımız terlememişti! Şimdi bu dava ile FETÖ ilk kez işkence suçundan yargılanıyor” diye konuştu. 

"ADALETİN TECELLİSİ BU HALİYLE MÜMKÜN DEĞİL"

Eski Askeri Lise öğrencisi Mete Han Kutlusan, “Terör örgütü hiyerarşisi içinde Türk askerine işkence eden teröristlerin yargılanmaya başlanması şahıs bazında içimizi bir nebze soğutuyor. Fakat bunun örgütlü bir biçimde yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda mevcut işkence davasının kapsamlı bir çatı dava şeklinde görülmüyor oluşu adaletin tecellisini tam olarak mümkün kılmıyor” ifadelerini kullandı. Eski Askeri Lise öğrencisi T. B. A. da FETÖ’nün kendisinden olmayan öğrencileri işkenceyle tasfiye ettiğini kaydederek, “Yıllar önce sesimizi kimseye duyuramıyorduk ve bu konuda açılan davalar hep FETÖ lehine takipsizlikle sonuçlanıyordu. Yıllar sonra işkencecileri sanık sandalyesinde karşımızda görmek gerçekten umut verici” dedi. Eski Askeri öğrencilerden T. K. ise “2012 yılında bu şahıs tarafından işkence görürken ileride onun bir sanık kürsüsünde olabileceğini hayal bile edemezdim” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler