13. Burç Nedir?

Astroloji, tropik zodyak ile ilişkili 12 burç üzerine çalışır ve aslında 13. burç diye nitelendirilen Ophicius (Yılancı) takımyıldızının Astrolojik sistemler içinde incelenmesi mantıklı değildir.

Yayınlanma: 24.10.2013 - 12:22
Abone Ol google-news

Burçlar, Güneş’in bir ay içinde gökyüzünde almış olduğu 30 derecelik yol ile belirlenirler. Her burç bir ay ile sembolize edilir. Öncü burçlar mevsimleri başlatırken, sabitler mevsimlerin niteliğini gösterir, değişkenler ise mevsimleri bitirir. Kullandığımız takvimler lunisolar (Ay – Güneş) takvimlerdir ve 12’lik sistemi kabul ettikleri için gökyüzündeki 88 takımyıldız içinde bizim için önemli olanlar, Güneş’in, ekliptik düzleminde işaret ettiği 12 takımyıldızdır.

Astroloji’de ışık tabanlı çalışma söz konusu olduğu için, gözle görülebilen takımyıldızların yanında, sabit, tekil yıldızların da kendi içlerinde çok önemli anlamları vardır. Bu sebeple, Ophicius takımyıldızını bir burç olarak incelemektense, Yay burcunun ilk 10 derecesi içinde önemli etkilere sahip bir yıldız grubu olarak nitelendirmek, Astroloji disiplinleri adına daha doğru olur.

Astroloji, tropik zodyak ile ilişkili 12 burç üzerine çalışır ve aslında 13. burç diye nitelendirilen Ophicius (Yılancı) takımyıldızının Astrolojik sistemler içinde incelenmesi mantıklı değildir.

21 Mart’tan itibaren 30’ar derecelik açılar ile ekliptiği böldüğünüzde zodyak ortaya çıkar. Yay takımyıldızı ile Yay burcu Astronomik ve Astrolojik olarak aynı anlama gelmez. Astrolojik gökcisimlerini, tropik zodyakta Güneş ve Ay’ın pozisyonlarını doğru bir şekilde bulabilmek için kullanırız. Tropik zodyakta ise 13. burç diye nitelendirdiğimiz göstergeyi çok detaylı kullanmayız.

Aslında, Sümerler’in MUL.APIN tabletlerinde söylediği 18’li sistemi de kullanabilirdik. Gökyüzünü 20 derecelik 18 parçaya böler ve bunlara çeşitli anlamlar kazandırmaya çalışırdık. Ancak; Astrolojik döngüler, mevsim döngüleri ile eşzamanlı çalışır. 1 yılda 12 ay var ise, 12 de burç vardır.

Bu 13. burcun haricinde de Astrolojik yorumları etkileyen bazı takımyıldızlardan bahsedilebilir. Çinliler’in ve Mısırlılar’ın kullandığı Draco (Ejder) takımyıldızı; eski Türkler’de Ülgen, günümüzde Ülker diye bilinen, Japonya’da mitolojik ismi Subaru olan Pleiades kümesi; tüm mitolojilerde etkisini çok baskın bir şekilde gösteren Avcı (Orion) takımyıldızı gibi oluşumlar da Astroloji’de çok önemli yere sahiptirler. Örneğin, Balık burcundaki Argo ile Mars’ın kavuşumlarının deniz kazalarına sebebiyet verdiği bilinmektedir. Aslında Gökyüzünde 88 takımyıldız ve ekliptikte gördüğümüz 12 ana burç grubu vardır. Her bir takımyıldızın ve onları oluşturan her sabit yıldızın eski Arap/İslam Astrologları’nın yapmış olduğu tablolarda da önemli yer tuttukları bilinmektedir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler