Çelik savaşı yayıldı

ABD Başkanı Trump’ın, çelik ve alüminyuma ek vergi kararına dünyadan misilleme geldi. Ticaret savaşları, ABD’ye 1 milyar dolar çelik ihraç eden Türkiye’yi de vuracak.

Yayınlanma: 02.03.2018 - 22:41
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Donald Trump, ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 oranlarında ek gümrük vergileri getirme kararı aldı. ABD Ticaret Bakanlığı’nın iki hafta önce sunduğu ithal çelik ve alüminyuma getirilecek ek vergiler raporunu dün Beyaz Saray’da ABD’li sektör temsilcileriyle birlikte değerlendiren Trump, toplantıda kararını açıkladı. Düzenlemenin detayları henüz kesinleşmezken, imzanın gelecek hafta atılacağı belirtiliyor. Dünyayı sallayan karar, geçen yıl ABD’ye 1.2 milyar dolar çelik ihraç eden Türk üreticileri de olumsuz etkileyecek.

Ek gümrük vergilerinin küresel ticarete zarar vereceği ve ticaret savaşlarına yol açabileceği yönündeki eleştirilere Twitter’dan yanıt veren Trump, “Ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydır” ifadelerini kullandı. Karar, ABD ve Türkiye dahil dünyada birçok borsada düşüşlere neden oldu. Dünyanın en büyük çelik ithalatçısı olan ABD, geçen yıl toplam 29 milyar dolar çelik, 17 milyar dolar da alüminyum ithal etti.

Misilleme gelecek

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD’nin kararına karşı Avrupa Birliği’nin (AB) kararlılıkla yanıt vermesi gerektiğini söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, karara karşı boş durmayacaklarını ve AB’nin çıkarlarını savunmak için tepki göstereceklerini söyledi. Güney Kore, karara karşı Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) geniş kapsamlı şikayet başvurusunda bulundu. Otomobil devi Toyota, Trump’ın kararının maliyetleri ve buna bağlı olarak Amerika’da satılan otomobil ve kamyon fiyatlarını ciddi şekilde artıracağını belirtti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, “Tüm ülkeler ABD’yi takip ederse bu uluslararası ticaret düzeninde ciddi etki yaratır” dedi. Moody’s EMEA Bölgesi Rating Şefi Colin Ellis, “Daha derin ve daha köklü bir ticaret savaşı görüyoruz. Ticaret savaşları kimsenin yararına olan bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye de duvar

Kanada, Brezilya, Güney Kore, Meksika ve Rusya’nın ardından ABD’ye en çok çelik ihraç eden altıncı ülke olan Türkiye, Trump’ın kararından olumsuz etkilenecek. Geçen yıl 1.2 milyar dolar ABD’ye çelik ihraç eden ancak Ocak 2018’de ek vergi hazırlığı nedeniyle bu ülkeye ihracatı yüzde 83 gibi radikal bir oranda gerileyen Türk çelik üreticilerini temsilen kararını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Kemal Ekinci, Trump’a sunulan seçenekler arasında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 12 ülkeye yüzde 53’lük ek vergi önerisinin de bulunduğunu hatırlatarak yüzde 25 için “kötünün iyisi” değerlendirmesi yaptı. Ek vergi hazırlığıyla birlikte ABD’de çelik fiyatlarının 850 dolara kadar çıktığını, 900 doları aşmasının beklendiğini belirten Ekinci, “ABD’ye çelik ihracatı ihracatımız devam eder” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 10 gün önce yaptığı açıklamada “Biz de Amerikan ürünlerine karşı maalesef önlem başlatmak zorunda kalırız” demişti.

Borusan ABD’de üretimi artıracak

ABD’ye en fazla çelik ihraç eden Türk üreticilerden Borusan Holding’in Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, ek vergi kararı sonrası ortaya çıkacak açığı ABD’deki üretimlerini artırarak dolduracaklarını ve durumu en az kayıpla atlatmaya çalışacaklarını söyledi. 2017’de ABD’ye 600 milyon dolar çelik sattıklarını, bunun 370 milyonunu Türkiye’den ihraç edildiğini, 270 milyonunu ABD’de ürettiklerini söyleyen Uğur, ABD’de çelik fiyatları artacağı için ABD’deki üretimin daha kârlı hale geleceğini söyledi. Uğur, ek vergi beklentisiyle zaten 2018 hedefi olarak Türkiye’den ihracatı 180 milyon dolara düşürdüklerini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler