Astsubay kurtarıldı

IŞİD ile ikinci rehine krizi noktalandı. İlk olaydaki gibi rehinelerin takas edilmiş olabileceği belirtiliyor.

Yayınlanma: 06.01.2015 - 03:10
Abone Ol google-news

Birincisi 101 gün süren IŞİD ile rehine krizinin ikincisi 4 gün sürdü. MİT, Suriye sınır karakolunda görev yaparken rehin düşen Astsubay Özgür Örs’ü, IŞİD’in elinden kurtarak Türkiye’ye getirdi. Örs’ün, MİT’in tarafından kurtarıldığını ilk olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu Twitter hesabından duyurdu. Örs’ün Türkiye’ye ulaşmasının ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile bir telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi. Astsubaya karşılık IŞİD ile ne tür bir pazarlık yapıldığı ise bilinmiyor. IŞİD, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nda ele geçirdiği 46 diplomatı, kendi mensupları ile takas ederek serbest bırakmıştı. Bu olayda da benzer bir gelişmenin yaşanmış olabileceği belirtiliyor.

Kaçırma olayı ile ilgili gelişmeler, 1 Ocak’ta saat 20.00 sularında, Öncü Karakolu’na bağlı askerlerin, hudut hattı kontrol faaliyeti esnasında sınırdaki mayınlı bölge çevresinde bir grup kaçakçıyı tespit etmesi üzerine başladı. Askeri birlik, kaçakçıları takibe alırken birliğin komutanı olarak görev yaptığı öğrenilen astsubay Örs, atıl durumdaki doğalgaz boru hattı vanası yakınlarında kaçakçı grubun peşinden sınırın Suriye tarafına geçti. Sınır ötesine geçen astsubay bir daha geri dönmedi. Kendisinden haber alınamayan Örs için MİT alarma geçti. Örs’ün, IŞİD ile bağlantılı kaçakçıların elinde olduğunu tespit eden MİT, yaptığı çalışmalar sonucunda dün akşam saatlerinde Örs’ü Türkiye’ye getirdi.

Örs’ün Türkiye’ye getirilidiğini Başbakan Davutoğlu twitter hesabından duyurdu. Davutoğlu, “Suriye sınırında kaçakçılara karşı görev yaparken alıkonulan astsubayımızı az önce ülkemize getirdik.
MİT’in başarılı operasyonu ile ülkesine dönmekte olan askerimize, ailesine ve TSK’ye geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Astsubayımızın dönüşü nedeniyle ülkemizin gözü aydın” dedi.

Kilisli yerel kaynaklar, astsubayın Halep yakınlarında El Bab üssünde tutulduğunu öne sürerken, burasının IŞİD’in kontrolünde olduğu belirtilmişti. Astsubay Örs’ün IŞİD’in elinden kurtulması ilk krize göre çok kısa sürdü. Irak’ta 11 Haziran günü Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’na baskın düzenleyen IŞİD militanları tarafından rehin alınan Başkonsolos Öztürk Yılmaz’ın arasında bulunduğu 46 görevli tam 101 gün sonra 20 Eylül 2013’te serbest kalmıştı. Rehine krizi nedeniyle IŞİD’e karşı pozisyon belirlemekte güçlük çeken Ankara, diplomatlarını teslim alması sonrasında, örgüte karşı ABD’nin başını çektiği koalisyon güçlerine daha aktif destek vermeye başlamıştı. Son krizi sırasında IŞİD ile ne tür bir pazarlık yapıldığı ise bilinmiyor. IŞİD’in elindeki astsubaya karşılık birisi Konyalı iki IŞİD militanını istediği iddia edilmişti.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüzü Bülent Arınç, konuyla ilgili konuştu. Arınç, “Astsubay Kıdemli Üstçavuş Özgür Örs, MİT operasyonuyla kurtarıldı. Elbette bir soruşturma yapılacaktır. Kendisinin vereceği bilgiler dahilinde bu irtibat kesilme olayının ne şekilde olduğu, kimler tarafından olduğu, nasıl cereyan ettiği konularını hep beraber öğrenmiş olacağız zamanı geldiğinde” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler