Atina üç yıllık yardım istedi

Yunan hükümeti Avrupa’dan kredi almak için resmen başvurdu. Reform sözü verdi. Atina’nın istediği üç yıllık kurtarma yardımı 70 milyar Avro’yu buluyor.

Yayınlanma: 08.07.2015 - 23:12
Abone Ol google-news

Yunanistan hükümeti önceki akşam gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi’nin ardından yeni kurtarma yardımı alabilmek için adımlarını hızlandırdı. Atina, Avro bölgesinden kredi almak için resmi başvuruyu yaptı. Ayrıca, emeklilik ve vergi reformlarına gelecek hafta başlamayı önerdi.

Önceki günkü Avro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı’nda yeni bir öneri sunmadığı belirtilen Atina’ya bunun için birkaç gün süre tanınmış ve dün resmi yardım başvurusu yapması istenmişti. Pazar günü şartlara göre toplanacağı belirtilen Avro Grubu ve AB Liderler Zirvesi’nin ise tüm 28 üyeyi kapsadığı belirtildi. Yunanistan sorununun tüm AB ülkelerini ilgilendirdiği için böyle bir karar alındığı ifade edildi.

 

Üç yıllık anlaşma

Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan (ESM) bir yetkili, Yunanistan’ın ESM’den üç yıl vadeli bir yardım planı sağlamak için başvuru yapıldığını belirterek Avro Bölgesi Maliye Bakanları Başkanı Jeroen Disjsselbloem’e hitaben yazılan başvuru mektubunda meblağ belirtilmediğini ifade etti. Ancak IMF tahminlerine göre üç yıllık kurtarma yardımı 70 milyar Avro’yu buluyor. Başvuruyu Avro çalışma grubu görüşecek. Atina’nın referandumdan önceki talebi 2 yıllık anlaşma idi.

 

Denek değiliz

Brüksel’deki zirvenin ardından Strasbourg’a gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, AB kurtarma paketi alarak ülkesini Avro bölgesinde tutmak için gereken önemli reformları gerçekleştirme sözünü verdi. Çipras, “Biz beş aydır iktidardayız. Kemer sıkma programları beş yıldır uygulanıyor. Fakat çözüm sağlanamadı. Ülkem beş yıldır deney laboratuarına döndü. Yolsuzluk ve işsizlik zirve yaptı. Bu deneyin başarılı olmadığını kabul etmeliyiz” diye konuştu.

İki üç gün içinde detaylı, somut öneriler sunacaklarını ifade eden Çipras, “Reformlar yükü nüfusa eşit oranda paylaştırmalı, istihdam yaratmalı ve girişimciliği desteklemeli. Önerilerimiz Yunanistan’ın çevresini değiştirecek reformlara dayanıyor” dedi. Yunanistan hükümetinden bir kaynak ise sekiz gündür çalışmayan bankaların bir süre daha kapalı kalacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler