Avalon işçileri haklarını arıyor

Adem Çelik Şirketler Grubuna ait Beykent Üniversitesi Avalon şantiyesinde hakları verilmeden işten çıkarılan ve haklarını almak için mücadele eden işçiler için gözlem ve inceleme raporu hazırlandı. İHD İstanbul Şubesi Çalışma Yaşamı Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, “Tüm kamuoyunu, işçilere yönelik hak gasplarına karşı ses yükseltmeye çağırıyoruz” denildi.

Yayınlanma: 03.01.2020 - 17:35
Abone Ol google-news

İHD İstanbul Taksim şubesinde raporun açıklandığı toplantıya İHD Çalışma Komisyonu üyesi Kenan Güngördü, İHD yönetim kurulu üyesi Doğan Özkan, işçi Salih Çet ve Abdülbari Demir katıldı. Özkan, işveren tarafından işçi alacaklarının ödeneceğine dair sözler verildiğini ancak bu sözlerin tutulmadığını belirtti. İşçilerin savcılığa ve CİMER’e suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden Özkan, eylem sürecinde işçilerin topluca gözaltına alındığını, sonraki günlerde sendika temsilcisinin de gözaltına alındığını ancak haklarını alacakları güne kadar işçilerin direnişe devam edeceğini aktardı. İşten çıkarılan inşaat işçilerinin tüm haklarının eksiksiz ödenmesini talep etiklerini belirten Gündoğdu ise ve Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkili kurumları bu mağduriyetin giderilmesi için göreve çağırdıklarını söyledi.

‘KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRILIYOR’ İDDİASI

Hazırlanan raporda, 125 işçinin Avalon şantiyesinde inşaat işlerinde çalışmaya devam ettiği ancak 11 Kasım’da direnişin başlaması ve bu haberin kamuoyunda duyulmasının ardından kaçak olarak çalıştırılan 85 kadar Türkmenistan, Afganistan ve Suriyeli göçmen işçinin işten çıkarıldığı belirtildi. 

‘PİYASANIN HALİ BELLİ, İSTEMEYEN BUYURSUN KAPI ORADA’

Sektörde iş bulmanın çok zor almasından dolayı kendilerine dayatılan ağır çalışma koşullarını kabul etmek zorunda kaldıklarını söyleyen işçi Çet ise, “Bize, ‘Piyasanın hali belli, istemeyen buyursun kapı oarada’ dediler. İtiraz eden arkadaşlar işten kovuldu. Bizler de geçim kaygısıyla mecburen çalıştık. İş bitiminde haklarımızın bir kısmını aldık ancak çoğu hakkımız içeride kaldı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler