Avrupa taraftarı da e-bilet ve tribün yasağından dertli

Avrupa Futbol Taraftarları Birliği’nin (Football Supporters Europe) kongresi bu yıl Kuzey İrlanda’nın başkenti İrlanda’daydı. Kongreye Türkiye’den TarafDer üyesi Başar Yarımoğlu da katıldı. Aynı zamanda FSE yönetim kurulu üyesi olan Yarımoğlu, Belfast’ın yankılarını anlattı.

Yayınlanma: 27.07.2015 - 12:47
Abone Ol google-news

TRİBÜN KAPAMA ÇÖZÜM OLAMAZ

Tribün kapama cezası tüm Avrupa’da giderek yaygınlaşan bir yaptırım. UEFA da kendi organizasyonlarında bu yaptırımı daha fazla uygulamaya başladı. Örneğin 2013’te Celtic tribünleri kapatılmıştı, geçen sezon Bayern Münih’in stadında tribün kapatıldı. Üstelik UEFA bu uygulamada Türkiye’yi emsal gösteriyor. 

FSE olarak buna kesinlikle karşıyız. Bu yaptırımı caydırıcı bulmuyoruz hatta tribün olaylarını teşvik ettiğini düşünüyoruz. Çünkü olay çıkarmayıp tribüne girmeyen seyircileri de asıl olay çıkaranlarla özdeşleştiriyor, onları da tahrik ediyor.

Burada asıl çözüm, tribünde olay çıkaran dört-beş kişiyi tespit edip onları cezalandırmaktan geçiyor. Zaten kulüpler de emniyet güçleri de tribündeki çekirdek kadroyu oluşturan 100 kişiyi tanır. Bunların içinden olay çıkaranları bulmaları da zor değil.

E-BİLET SEYİRCİYİ STATLARDAN KAÇIRIR 

Elektronik bileti aslında Türkiye dışında bu kadar kapsamlı uygulayan bir ülke yok. İtalya’da bir dönem uygulandı ve tepkiler üzerine kaldırıldı. Sadece deplasman taraftarlarına uygulanıyor. Polonya’da geçen sezon uygulama sona erdi.

Biz de Türkiye örneği üzerinden FSE’ye ve UEFA’ya elektronik biletin hedefinden şaştığını anlattık. Bu kadar fazla kişisel bilgiyi toplayan bir bilet uygulamasının ve güvenlik önleminin taraftarı tribünden kaçırdığını düşünüyoruz. Öncelikle aileler tribünden elini ayağını çekti. 

FSE olarak e-biletin sona ermesini, kulüpler, federasyon ve taraftarların bir araya gelerek çözüm aramasını öneriyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler