Aydın'da çevrecilerden tepki

AKP’nin TBMM’ye sunduğu ve jeotermale dayalı enerji santrallarının (JES) önünü açan torba yasa teklifi tepki çekti.

Yayınlanma: 30.05.2019 - 21:47
Abone Ol google-news

Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, dava açma haklarının bile engellenmek istendiğini söyleyerek, tasarıya sonuna kadar direneceklerini söyledi.
AKP tarafından hazırlanarak TBMM’ye sunulan 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’nda düzenlemelerin JES şirketlerini korumaya yönelik olduğunu savunan Vergili, “Eskiden bu şirketlerin ruhsatlandırılması ilgili 3 bakanlığın oluruyla yapılırken, tasarıyla artık tek başına Enerji Bakanlığı yetkili olacak. Enerji Bakanlığı ‘kamu yararınadır’ diyerek ruhsat verecek” dedi.

JES’lere dava açma girişimlerinin de tasarıyla engellenmek istendiğini belirten Vergili, “Örneğin zeytinleriniz, incirleriniz bu santralların doğaya bıraktığı sulardan kurudu diye açtığınız davayı kazandınız. Tasarıyla şirketi zarara uğrattığınız gerekçesiyle mahkeme masrafını da siz ödüyorsunuz. Yani anayasal haklarımızı bile kaybediyoruz. Buralardan elde edilecek enerji, ülke gereksiniminin çok az bir bölümünü karşılayacak. Oysa binlerce yıllık Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz ovaları, toprağı, sulak alanları tamamen yok oluyor. Enerji bir şekilde elde edilebilir ama kaybedilen topraklar geri gelmez. Biz anayasal haklarımız için direnmeye devam edeceğiz” dedi.

AYÇEP Yönetim Kurulu Üyesi Hicran Danışman da, “AKP iktidarı tarafından hazırlanan torba kanun teklifi ile JES şirketlerinin önündeki tüm engeller kaldırılacak. Bu torba yasa Aydın halkının kuyusunu kazmak istiyor. Aydınlının hak arama, adalet arama, yaşam hakkını savunma hakkı elinden alınıyor” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler