Babası için avukat oldu

“Benim bu düzene isyanım bitmez” diyen ve ilk kez 12 Eylül 1980 döneminde tutuklanan siyasetçi, yazar ve avukat Mahmut Alınak, önceki gün 10. kez tutuklandı. Alınak’ın oğlu ve avukatı olan Bişar Abdi Alınak, “Babam siyasi rehine olarak alındı. Tutukluluk kararına itiraz ederek dosyayı meşrulaştırmayacağız” dedi. Kardeşiyle birlikte avukatlık mesleğini seçmelerinde, babasının sürekli tutuklanmasının etkili olduğu anlatan Bişar Abdi Alınak, “Babasız büyüttüler, babasız yaşlanalım istiyorlar” dedi.

Yayınlanma: 19.02.2020 - 02:00
Babası için avukat oldu
Abone Ol google-news

Kars’ta 13 Şubat’ta evine yapılan baskında gözaltına alınan ODA TV yazarı Mahmut Alınak, “örgüt üyesi olmak”  iddiasıyla tutuklandı. Alınak ve beraberindekiler tutuklanma esnasında kelepçe takılmasına tepki gösterdi. Hukukçu Prof. Adem Sözüer, kelepçe takılmak istenmesine, sosyal medya hesabından “Kanun Açık:Yakalanan, tutuklananan kişinin, kaçması veya kendisi ya da başkasının hayat ve beden bütünlüğü için tehlike oluşturması söz konusuysa kelepçe takılabilir(CMK 93). 68 yaştaki #MahmutAlınak ı böyle kelepçeleme hem kanuna aykırı hem insan haysiyetine saygı ile de bağdaşmaz” diyerek tepki gösterdi. Alınak tutuklanmadan önce “Bu şartlarda cezaevine girmemek bir aydına yakışmayacak bir şeydir. Ben demokrasi nöbeti tutmak için cezaevine giriyorum. Hoşçakalın” dedi.  

‘BABAM İÇİN AVUKAT OLDUM’

Cumhuriyet’e konuşan Alınak’ın avukatı ve oğlu Bişar Abdi Alınak, “Dosyada tutukluluğa ilişkin itiraz da bulunmayacağız. Babam siyasi rehine olarak alındı. Türkiye’de yargının geldiği durumda hukuki bir başvuru yapmak, dosyayı meşrulaştırma anlamına gelir. Kaldı ki babam tutuklanmasını talep etti. Bu hukuksuzluğun, hukuk katliamının deşifre olması için tutuklanma talep etti” dedi. Babasının düşüncelerinden dolayı ömrünün yarısından fazlasını cezaevinde geçirdiğini söyleyen Bişar Abdi Alınak “Babasız büyüttüler, babasız yaşlanalım istiyorlar. Babamı 10 değil, 110 kere cezaevine alsalar fikirler değişmeyecek. Babamın bu duruşundan dolayı çocukları olarak çok gururluyuz. Yıllar önce babam cezaevindeyken bir yazı kaleme almıştım. F tipinde babalar günü diye. O yazıda yazmıştım babama, ‘senin için avukat oldum bunu biliyormuydun’. Evimizde çok dramlar oldu. Kardeşimin ve benim avukat olmamızda babamın yaşadıkları çok etkili oldu” diye konuştu. 

‘BABAM 45 YILDIR CEZAEVİNE GİRİP, ÇIKIYOR’

Mahmut Alınak’ın diğer oğlu Avukat Sinan Alınak ise şöyle konuştu: 

“Ağabeyim Bişar, 10 yaşındayken babam hakkında idam edileceğini yazan bir haberi görür görmez avukat olmaya karar vermişti. Avukat olmamız babamı kurtarmaya yetmiyor. Emniyette şartlar kötü, yargı yok. Babanızı elinizden alıp götürüyorlar. Öylece arkasından bakıyorsunuz. Benim babam hırsız değil, üzerine atılan iddiaları kabul etmiyoruz. Hak yememiş aksine insan hakları için mücadele vermiş birisidir. Yargılama sürecini biliyoruz. Keyfiye işleyen uygulamaları, işkenceleri ve öldürdüklerini biliyoruz. Biz buna alışmıyoruz. Benim babam 10 kez tutuklandı ancak 45 yıldır cezaevine girip, çıkıyor. Ben 45 yaşındayım, doğduğum günden bugüne kadar babam dönem dönem cezaevine giriyor. Babamın yanına avukat olarak değil, oğul olarak gidiyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler