Bağımsızlık ilanından sonra ilk iş günü: Katalonya'da neler oluyor?

Katalonya'da bağımsızlık ilanından sonra ilk iş günü başladı. Madrid hükümetinin bölgeye hakim olduğu gözleniyor.

Yayınlanma: 30.10.2017 - 15:00
Abone Ol google-news

Katalonya'da bağımsızlık ilanından sonra ilk iş günü başladı. İlk iş gününde Katalan parlamentosu önünde hem bağımsızlık hem de birlik yanlıları toplansa da Madrid hükümetinin bölgeye hakim olduğu, bölgedeki kamu görevlilerinin çoğunluğunun Madrid'in talimatlarına uyduğu gözlendi.

27 Ekim Cuma günü toplanan Katalonya parlamentosu tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş, İspanya Senatosu ise İspanya Anayasası'nın 155. maddesine dayanarak bölgenin yönetimini devralması için Madrid hükümetini yetkilendirmişti. Senatonun verdiği yetkiyi kullanan Madrid hükümeti, bölgesel hükümeti ve yüzlerce yerel yöneticiyi görevden alarak bölgenin yönetimini devraldıklarını ve 21 Aralık için bölgesel seçim kararı aldıklarını duyurmuştu. Ancak kamu görevlilerinin Madrid'in talimatlarına uyup uymayacakları belirsizliğini koruyordu.

İspanya hükümeti, Katalonya'nın resmi dairelerinde kontrolü ele aldıklarını açıkladı. Kamu görevlilerinin çoğunun Madrid'in talimatlarını uyguladığı bildiriliyor. Bölgede görev yapan 200.000 kamu çalışanının maaşı Katalan hükümeti tarafından ödenirken 100.000 kamu çalışanı ise Madrid'den maaş alıyor.

Katalonya'nın bölgesel polis teşkilatı Mossos, Madrid'in emirlerini uyguluyor. Görevden alınan yerel yöneticilerin bugün birkaç saat içinde ofislerindeki özel eşyalarını toplamaları bekleniyor. Kolluk güçlerinin eşyalarını toplayan yerel yöneticilere nezaret etmeleri, ofislerini terk etmeyi reddedenler olursa durumu Madrid'e bildirerek oradan gelecek talimata göre hareket etmeleri bekleniyor. İspanya yasalarına göre, resmi sıfatı olmayan bir kimsenin kamu görevlisiymiş gibi davranması suç ve bu suçun cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis.

Katalan kamu görevlileri 'normalleşme' istiyor

Katalonya'da yönetimi devralırken durumun hızlıca normalleşmesini hedefleyen Madrid'in, güvenlik güçlerine "üst düzey ihtiyatlılık ve minimum müdahale" talimatı verdiği öğrenildi. Katalonya'da görev yapan kamu çalışanlarının da normalleşme istedikleri belirtiliyor. Reuters haber ajansı, görevden alınan Katalonya Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ile birlikte çalışan bir kamu görevlisinin "Biz kamu görevlileri her şeyin normalleşmesini istiyoruz. İşler yürümeli. Günlük işlerin hala yürümesi gerekiyor" dediğini bildiriyor. 1 Ekim'deki referanduma müdahale etmeyi kabul etmediği için görevden alınan Mossos şefi Josep Luis Trapero'nun da astlarına görevlerinin üstlere itaat olduğunu hatırlattığı belirtiliyor.

Görevden alınan Katalan bakanlar, kendilerini ancak parlamentonun ve Katalan halkının görevden alabileceğini, dolayısıyla Madrid'in kararını tanımadıklarını açıklamışlardı. Ancak Katalonya lideri Carles Puigdemont bugün henüz parlamento binasında görülmedi. Ulaştırma Bakanı Josep Rull'un da sabah saatlerinde bakanlıktan fotoğraf paylaştığı, ancak sonrasında binadan ayrıldığı bildiriliyor.

Öte yandan Reuters, La Vanguardia gazetesinden önemli bir haber aktardı. Reuters'ın aktardığı habere göre Katalonya lideri Puigdemont, görevden alınan diğer bakanlarla birlikte Belçika'nın başkenti Brüksel'de. Tutuklanma olasılıkları bulunan Katalan yöneticilerin Brüksel'den siyasi sığınma talep edebilecekleri belirtiliyor. Konuyu değerlendiren Belçikalı bakan Theo Francken, sığınma talebi geldiği takdirde başvuruyu tamamen objektif ve yasal zeminde değerlendireceklerini belirtmişti.

Belçika: Puigdemont'a sığınma hakkı verebiliriz 

Bağımsızlık talebine destek düşüyor

Katalanlar arasında bağımsızlığa destek oranının düştüğü belirtiliyor. El Mundo gazetesinin yayımladığı ankette yüzde 33,5 olarak görülen oran, El Pais gazetesindeki ankette ise yüzde 29 olarak görüldü. Katalan hükümetinin Temmuz'da yaptırdığı resmi ankette bu oran yüzde 41'di. 1 Ekim referandumunda ise katılım oranı yüzde 43, Evet oranı yüzde 90'dı. Barselona'da dün yapılan birlik yanlısı yürüyüşte, bağımsızlık yanlısı oyların yüzde 38'de kalmasına atıfla "Katalonya yüzde 38'den ibaret değil" yazılı bir döviz taşınmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler