Bahçeli'den koalisyon yanıtı: Kırmızıları karıştırmasınlar

Bahçeli’ye ‘Gel başbakan sen ol’ diye seslenen Kılıçdaroğlu, ‘Özveri gerekiyorsa bunu da yaptık’ dedi. Bahçeli’nin ise teklif için yakın kurmaylarına ‘Kırmızı çizgiyle kırmızı koltuğu karıştırmasınlar’ dediği öğrenildi.

Yayınlanma: 20.06.2015 - 06:19
Abone Ol google-news

KILIÇDAROĞLU: KOLTUK MERAKIM YOK

MHP lideri Devlet Bahçeli’ye “Gel başbakan sen ol. Ateşten gömleği giymeye hazırım” çağrısı yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Eğer bir özveri gerekiyorsa, bunu da söyledik. Bizim için bir kişinin değil, Türkiye’nin çıkarları önemli. Benim koltuk merakım yok ve hiç olmadı” dedi.

Kılıçdaroğlu, koalisyon tartışmaları konusunda Cumhuriyet’e konuştu. Koalisyon tartışmalarının “ilkeler üzerinden yapılması gerektiğinin” altını çizen Kılıçdaroğlu, şu görüşleri dile getirdi: “Bizim ilkelerimiz var, 14 madde halinde açıkladım. Diğer siyasi partiler de ilkelerini açıklarlar. Sonra bakarız hangi partilerin ilkeleri benzeşiyor veya yakın. Onlar kendi aralarında konuşurlar, hükümet kurarlar.”

Yüzde 60’lık muhalefet blokunun Türkiye’de farklı bir atmosfer oluşturduğuna dikkat çeken CHP lideri, “Biz hâlâ siyasi parti liderlerinin Türkiye’yi rahatlatan atmosferin devamı konusunda kararlılıklarını ifade etmelerini istiyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu, “Sözünü ettiğiniz bloktan hükümet çıkmaz ve sizin Bahçeli’ye yaptığınız önerinin benzeri Davutoğlu’ndan size gelir, dönüşümlü başbakanlık önerirse ne yaparsınız?” sorusuna ise “Yapılmayan bir çağrı için konuşmam doğru değildir. Ben blokun hareket etmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum” yanıtını verdi.

‘Önceden temas yok’

Hafta boyunca önce PM ve MYK, ardından da belediye başkanları ve il başkanlarıyla ayrı ayrı toplantılar yapan Kılıçdaroğlu, toplantılardan edindiği izlenimi de “Farklı alternatifler değerlendirilmedi. Sadece belediye başkanlarımızdan, il başkanlarımızdan görüşlerini istedik” sözleriyle anlattı. Kılıçdaroğlu, “Bir görüşme heyeti oluşturmanız söz konusu mu” sorumuza da “Bize bir görev verilmeden bir temasın doğru olduğuna inanmıyoruz. Cumhurbaşkanı için de geçerli” yanıtını verdi.

BAHÇELİ: KIRMIZILARI KARIŞTIRMASINLAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye birlikte koalisyon kurulması karşılığı “başbakanlık” önermesi, partide rahatsızlık yarattı. Bahçeli’nin Kılıçdaroğlu’nun teklifini, yakın kurmaylarına “Kırmızı çizgiyle kırmızı koltuk karıştırılmasın” şeklinde değerlendirdiği öğrenildi. MHP kulislerinde de Kılıçdaroğlu’nun Bahçeli’ye “başbakanlık lütfedemeyeceği” değerlendirmesi yapıldı.

Kılıçdaroğlu’nun, Bahçeli’yi ikna etmek için “başbakanlık” önermesinin de hiçbir anlamı olmadığını belirten Bahçeli’ye yakın kaynaklar, “Bahçeli’nin kimsenin başbakanlık lütfetmesine de ihtiyacı yoktur” değerlendirmesini yapıyorlar.

Kılıçdaroğlu’nun teklifini Bahçeli’nin yakın kurmaylarına da “Bizim kırmızı çizgilerimiz çok net. Biz daha ilk gün, bu çizgilerimizi çözüm sürecinin sona ermesi, 17-25 Aralık operasyonları sonucu ortaya çıkan rüşvet ve yolsuzlukların hesabının sorulması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasal çizgilerine çekilmesi ve başkanlık sisteminin tartışılmaya dahi açılmaması olduğunu belirtmiştik. Bu nedenle kimse kırmızı çizgiyle kırmızı koltuğu birbirine karıştırmasın. Bizim kırmızı çizgilerimiz çok net” dediği belirtildi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da gazetecilerin soruları üzerine, koalisyon için CHP ve MHP’nin milletvekili sayısının yeterli olmadığına dikkat çekerek, üçüncü partinin desteğinin gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu’nun üçüncü parti olarak HDP’yi kastettiğini sandığını ifade eden Halaçoğlu, “Genel Başkanımız, bizim HDP’nin içeriden ya da dışarıdan desteğiyle bir koalisyonda yer almayacağımızı belirtti. Dolayısıyla o işin olmayacağı açık” dedi. Bahçeli’ye başbakanlık teklifinin bu durumu değiştirip değiştirmeyeceği sorulan Halaçoğlu, “Devlet Bey’in çok özel bir yanı vardır, ‘önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben’ der. Başbakanlık ikinci plandadır. Başbakan olmadan ülkeye hizmet edilecekse onu da eder. ‘Sırf Başbakan olmak için ilkelerinden vazgeçti’ dedirtmesi mümkün değil” dedi.

‘Karar Bahçeli’nin

TBMM’ye kaydını yaptıran MHP Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, gazetecilerin, “Meclis Başkanlığı için adının geçmesi” ile ilgili soruları üzerine, “Bunlar genel başkanlar seviyesinde yapılacak müzakereler içerisinde tespit edilecek hususlardır. Bunun muhatabı sayın genel başkandır, Başkanlık Divanı’dır. Onun için benim bu konuda herhangi bir beyan vermem uygun olmaz” dedi.

‘AKP, CHP’yi baraj altına sürükler’

MHP’de, olası “AKP-CHP koalisyonu” da masaya yatırılıyor. MHP’ye göre, “AKP-CHP koalisyonu kurulduğu takdirde, CHP’nin bir sonraki seçimde baraj altı kalma ihtimali yüksek.” Bu durum “AKP’nin de işine geliyor.” Parti yönetiminde, “CHP’nin baraj altı kalması HDP’ye yarar. CHP seçmeni, tercihini HDP’den yana kullanabilir, bu da HDP’nin Meclis’teki sandalye sayısını artırır” yorumları yapılırken MHP’ye göre, “CHP parlamentoda kalmalı, sol seçmenin tercihi olmalı. HDP’ye daha fazla oy kaymamalı.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonuçlarının açıklandığı ilk gece yaptığı açıklamada, koalisyon için “AKP-HDP”, “AKP-CHP-HDP” ve “AKP-CHP” seçeneklerini sunmuştu. MHP’de bugünlerde Bahçeli’nin sunduğu seçenekler üzerine de tartışmalar yapılıyor.

MHP’ye göre “en doğru koalisyon modeli AKP-HDP koalisyonu.” Parti yönetimi, AKP ile HDP’nin çözüm sürecinde birlikte hareket ettiğini, bu anlamda birbirinden farkı olmadığını düşündüğünden, “böylesi bir koalisyon durumunda halk da iki parti arasında başkanlık sistemi isteği, özerklik isteği gibi konularda pek fark olmadığını gözlemleyebilecek.”

MHP’de, olası bir AKP-CHP koalisyonu için de farklı değerlendirmeler yapılıyor. Partide, CHP de “çözüm sürecine destek veren partilerden biri” olarak nitelendiriliyor. Ancak her ne kadar çözüm sürecine destek verse de “bazı noktalarda AKP ile HDP’den ayrılıyor.”

Ayrıldıkları noktalarda da CHP seçmeni ile MHP seçmeni arasında geçişgenlik yaşanıyor. Partiye göre seçim sonuçları da bunun bir göstergesi. MHP, AKP-CHP koalisyonunu en çok Batı dünyası ile iş dünyasının istediğini düşünüyor.

Ancak MHP, AKP’nin CHP ile koalisyon kurması durumunda “CHP’nin baraj altında kalabileceğini” düşünüyor. Çünkü, MHP’ye göre, CHP’ye oy veren büyük çoğunluk AKP ile bir koalisyon istemediğinden, CHP seçmeni bir sonraki seçimde tercihini HDP’den yana kullanabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler