Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde kitap yasağı

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklu ve hükümlüler, koğuşlarında 10 kitaptan fazlasını bulunduramayacak.

Yayınlanma: 05.12.2015 - 12:21
Abone Ol google-news

Cezaevi idaresi,  aramalarda yaşanan güçlükler ve ‘odanın düzeni bozuluyor’ gerekçesiyle kitap sınırlaması getirdi. Tutuklulardan, 31 Aralık’a kadar odalarındaki fazla kitapları idareye teslim etmeleri istendi. Siyasi tutuklular ise uygulamaya direniyor.

Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukat Güçlü Sevimli, “Siyasiler uzun yıllardan beri oluşturulmuş kütüphanelerini idareye teslim etmeyecek. Biz de dernek olarak uygulamaya son verilmesi için girişimlerde bulunacağız” dedi.  

Bakırköy Cezaevi Eğitim Kurulu Başkanlığı, 16 Kasım 2015’te aldığı kararı 27 Kasım’da tutuklulara tebliğ etti. Kararda, 2005 yılındaki yönergeye göre, verilecek yayın sayısını, eğitim kurulunun belirlediği, eşya yönetmeliğine göre de eşyaların stok oluşturmayacak şekilde odalarda bulundurulabileceği ifade edildi. Anayasa Mahkemesi’nin 30 Ocak 2015 tarihli kararına göre, cezaevlerindeki kitap sınırlamasının, Anayasa’nın 26. maddesindeki ifade özgürlüğünü ihlal etmediği belirtildi. Kurumdaki odaların kapasitesi dikkate alındığında, kurum güvenliği kapsamında, genel arama ve kısmi aramada yaşanan güçlükler ve odaların düzeninin bozulacağı düşünülerek, kurum kütüphanesinden kişi başına 3 adet ödünç yayının verilmesinin uygun olacağı kaydedildi. 
 
Tutuklulunun kendisine ait yayınlar ve ailesi veya yakınları tarafından gönderilen yayınlardan da 10 adet yayının odasına verileceği belirtilerek, “Bağlı olduğu dinin kutsal kitabı ile ders kitaplarının bu sınırlamanın dışında tutulması gerektiği düşünülmektedir. Bu bağlamda kişi başına kütüphaneden en fazla 3, kendisine ait yayınlardan da kişi başına en fazla 10 adet yayının oda veya koğuşa verilmesine karar verilmiştir” denildi.
 
“Kitabı teslim alacağız”
 
Tutuklulara tebliğ tutanağında ise şu ifadeler yer aldı: “26 Kasım’dan itibaren aynı anda 10 adetten fazla kitap verilemeyecek.  Yeni gelen kitaplar içeridekilerle değiştirilerek teslim edilecek. 31 Aralık’a kadar hükümlü ve tutukluların 10 adetten fazla kitabın dışarıya göndermesi gerekiyor. 4 Ocak’tan sonra, dışarıya gönderilmeyen kitaplar, tespit çalışmasından sonra idarece teslim alınacak.”

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler