Bakırköy’de ‘Yorum’suz insan avı

İstanbul Valiliği’nin “kamu güvenliği” gerekçesiyle yasakladığı Grup Yorum konseri nedeniyle ortalık karıştı. Polis, konser için Bakırköy’e gelen gruplara müdahale etti.

Yayınlanma: 12.04.2015 - 20:55
Abone Ol google-news

İstanbul Valiliği’nin “kamu güvenliği” gerekçesiyle yasakladığı Grup Yorum konseri iptal edilirken; dün konserin yapılacağı Bakırköy’deki ara sokaklarda insan avı görüntüleri yaşandı. Konser için Bakırköy’e gelen gruba polis basınçlı su ve gaz ile müdahale etti. Boyalı plastik mermi de kullanılan müdahalede gözaltına alınanlara ters kelepçe takıldı.

Bakırköy'de sert müdahale: Polis bu kez saç çekti! - VİDEO

İstanbul Valiliği’nce Grup Yorum’a gönderilen yazıda, konserin yasaklanma gerekçesi için “Söz konusu etkinliğin infial yaratacağı, kitlesel tepki ve provokatif eylemlere mahal verebileceği şeklinde duyumlar alınmıştır” ifadelerine yer verilmişti. Valiliğin gönderdiği tebligat kapsamında, çevik kuvvet ekipleri konserin yapılacağı alanı dün sabah saatlerinden itibaren adeta abluka altına aldı. Yasak uyarınca, öğle saatlerinden itibaren, etkinliğin yapılacağı Bakırköy Halk Pazarı etrafında yoğun güvenlik önlemleri alınırken, alana giriş çıkışlar bariyerle kapatıldı. Pazarın yanındaki AVM’ye giriş çıkışların da yasaklanması dikkat çekti.

Saçlarından sürüklendi

Her şeye rağmen konser saatini beklemekte kararlı olan ve meydana giriş yolu arayan göstericiler polis engelini aşmaya çalıştı. Bir polis helikopteri havadan eylemcileri izledi. Basınçlı su ve gaz ile gruplara müdahale eden polis, boyalı plastik mermi de kullandı. Polis ve göstericiler arasındaki kovalamaca, saatler boyunca sürdü. Ara sokaklarda barikatlar kurmaya çalışan göstericilere sık sık müdahale edildi. Bir genç kız saçlarından sürüklenerek gözaltına alındı. Polis yakaladığı kişilere ters kelepçe takarken Bakırköy’ün ara sokaklarında adeta gösterici avına çıkıldı.

Konser için gelen Grup Yorum hayranları şarkılar yerine, cop, biber gazı, tazyikli su ve plastik mermiyle selamlandılar. “Yapılamayan” Grup Yorum konseri, “bir Türkiye klasiğinin yansıması” gibiydi. Bakırköy’ün ara sokaklarında yaşanan manzara bize, “Acaba kamu düzenini, sadece müzik dinlemek için alanları doldurmak isteyen halk mı yoksa ara sokaklarda bile gösterici avına çıkan polis ve konseri engelleyen valilik mi bozuyor?” sorusunu sordurtuyor.

Sokak arası resital

Konserin iptal edilmesini ve saldırıyı protesto edenler, akşam saatlerinde bu kez Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda toplandı. Grup Yorum üyeleri de sokak aralarında ayrı ayrı küçük resitaller verdi. Ancak polis yine iş başındaydı. 10 kişilik grupların bile bir araya gelmesine izin verilmedi. Ara sokaklarda toplanmaya çalışanlara, plastik mermi ve biber gazıyla sert biçimde müdahale edildi.

Taksim’de 2 gözaltı

Grup Yorum konserinin yasaklanmasını protesto etmek amacıyla konserin başlayacağı saat olan 15.00’de Grup Yorum üyesi Selma Altın ve İdil Kültür Merkezi çalışanı Sultan Gökçek Taksim Meydanı’nda pankart açtı. Bir anda etrafı sivil polisler tarafından sarılan Altın ve Gökçek, yaka paça gözaltına alındı. Bu sırada Altın’ın elinde enstrümanının olması dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon