Bas pedala gidelim

Bisiklet kültürü yayıldıkça hem satışlar artıyor hem yeni yollar yapılıyor. Bunda en büyük pay bisiklet gruplarının. Hem düzenli turlar düzenleyip kitleyi büyütüyor hem de bisiklete dair politikalar üretilmesi için baskı yapıyorlar.

Yayınlanma: 31.05.2015 - 21:28
Abone Ol google-news

40 ŞEHRE YAYILDILAR 

Perşembe Akşamı
Bisikletçileri (PAB)

 

2007’de İzmir’de kuruldu. Ana amacı gece bisikletçiliğini yaygınlaştırmaktı. İzmir’de Göztepe vapur iskelesinde her Perşembe 20.00’de başlayan buluşmalar yaz-kış sürdü. Daha sonra PAB “Aynı gün aynı saatte buluşalım” sloganıyla Türkiye’ye yayıldı. Halen Ankara, Adana, Erzurum, Erzincan, Samsun’un da arasında bulunduğu 40 civarında şehirde PAB grupları var. 

 

KAMPLI GEZİ DE
YAPIYORLAR

Pedalşörler (İstanbul)

 

İstanbul’un en büyük bisiklet gruplarından biri. 2011’den beri faaller. 500 kadar aktif üyeyle genelde köy yollarını ve toprak yolları kullanabilecekleri Ağva, Ömerli, Şile, Yalova’ya geziler yapıyorlar. Her birinde 100’er km sürüş yapıyorlar. Bayramlarda veya 3-4 günlük tatillerde daha uzun, kamplı, çadırlı geziler de düzenliyorlar. Çocuklara yönelik faaliyetleri de var. 

 

EN DİSİPLİNLİ GRUP

Saysür (İstanbul)

 

Sağlıklı Yaşam ve Sürüş Topluluğu (Saysür) 2012’de kuruldu. Kendilerini en disiplinli bisiklet grubu olarak tarif ediyorlar. Tek sıra halinde sürüşü bozmamaya çok özen gösteriyorlar. Sürüşler sırasında lider ve artçının haberleşmesi için 10 km menzile sahip telsiz kullanıyorlar. Favori parkurları Adalar, Belgrad Ormanı, Çınarcık ve Yalova. Bu hafta sonu da Kapıdağ Yarımadası Turu yapıyorlar. 

 

TERMİK SANTRALE KARŞI PEDAL

Uludağ Bisiklet Grubu (Bursa)

 

2013’te bir araya gelen bu grup düzenli olarak Uludağ zirvesine kamplı tırmanış yapıyor, dört saatte oteller bölgesinden zirveye ulaşıyor. Bursa’da çevre sorunlarına değen kampanyalara da katılıyorlar. Dosab Termik Santrali’ne karşı yaptıkları sürüşe 150 kişi katıldı. Eylül ayında Bursa’da bir bisiklet festivali düzenleyecekler.

SÜRÜŞ LİDERLERİ KADIN

Velesbid (Eskişehir)

 

2013’ten beri faal bu bisiklet grubu Eskişehir civarındaki yeşil alanlardan çok iyi faydalanıyor. Hafta içi akşamları veya hafta sonları 20-30 km’lik kısa ve 60-70 km’lik uzun parkurları var: Örneğin en sevdiklerinden biri Eskişehir’den çıktıktan sonra Çağlan Rampası’nı tırmanıp Kayapınar, Gökçekızık, Yenisohça, Kızılinler’den geçip şehre döndükleri 87 km’lik parkur. En övündükleri konulardan biri katılımcıların yarısının kadınlardan oluşması. Hatta son dönemde sürüş liderlerini de kadınlar arasından seçiyorlar. 

 

ÖNCEDEN KEŞİF TURU

Esbike (Eskişehir)

 

30 yıl önce bisikletçi Köksal ailesi tarafından kurulan Esbike halen hem bir spor kulübü hem de gezi grubu olarak faal. Gezileri Eskişehir civarındaki yerlere yapıyorlar, parkura önceden keşif turu düzenliyorlar. Turlar sırasında tüm gruba bir antrenör liderlik ediyor. 

 

GEL TANIYALIM ÖNCE

Avrupa Yakası Bisiklet Grubu (İstanbul)

 

2007’de kurulan gruba girecek yeni üyeleri önce tanıyıp özelliklerini görmek istiyorlar, bunun trafik iletişiminde çok önemli olduğunu söylüyorlar. İstanbul içinde Sarıyer veya Yeşilköy sahil yollarına, daha uzun parkur istediklerinde Trakya yoluna çıkıp emniyet şeridi olan bölüme gidiyorlar. Zaman zaman yaptıkları 15 kişilik kamplı turlar da var.

 

KADIN HAKİMİYETİ 

Bodrum Bisiklet Kulübü

 

Türkiye’nin en yoğun kadın katılımlı gruplarından biri. Pazar günleri Bodrum ve civarında 65-70 km’lik geziler yapıyorlar. Katılımcılar ağırlıkla 40-45 yaş grubunda ve yüzde 60’ı kadın. En sevdikleri parkur Bodrum-Gökova. Yılda 2-3 kez de Çanakkale’ye uzun turlar organize ediyorlar. 

 

EYLEM TURLARI

Sahil Bisiklet Ekibi (İstanbul)

 

2012’de kuruldu. Ana parkurları Fenerbahçe Orduevi-Pendik arasındaki 30 kilometrelik sahil yolu. Zaman zaman şehir dışı turları da oluyor, örneğin haziranda Bolu’ya gidecekler. Hafta sonları sık sık eylemsel turlara katılıyorlar. Bisikletli Ulaşım Platformu’na destek veriyor, yol kesme eylemi yapıyorlar.

YUNAN ADALARINA
İzmir Bisiklet Derneği

 

2007’de kurulan dernek özellikle hafta sonları çok aktif. Sürüşe çocuklu katılanlar da çıkıyor. İzmir çıkışlı Urla, Foça, Menderes ve Manisa favori rotalar arasında. Yıl boyunca bir-iki kez de Rodos, Sakız, Samos adalarına gezi organize ediyorlar. Çevre bilincini yerleştirecek kampanyalar düzenliyorlar.

 

YAYLALARA ÇIKALIM

Bisiklet Safari (Ordu)

 

Adı üstünde, orman içi, dağlık, taşlık bölgelerden rota çizen bir grup. En sevdikleri rotalardan biri Çombaşı Yaylası. Cumartesileri sık sık Ordu-Fatsa (50 km) ve Ordu-Ünye (70 km) parkurlarını yapıyorlar. Bu turlara yaklaşık katılım 65 kişiyi bulabiliyor. Kadınların yoğun katılımı var. 9 yaşındaki çocuklar bile Fatsa turunda bisiklet sürüyor. 

 

ROTASI ANTİK KENTLER

Antalya Bisiklet Sevenler

 

Geçen yıl kuruldular ve turlarını yaz-kış aksatmadan sürdürdüler. Rotaları arasında Termesos antik kenti, Göynük Kanyonu, Kemer, Faselis ve Tekirova var. Salı akşamları Lara ve Konyaaltı yönlerine 10-15 km’lik kısa gezintiler yapıyorlar. Yılda bir kez de kamplı tur düzenliyorlar. Şehir dışı gezilerde emniyet kurallarına özellikle uyuluyor, bütün ekip özel yelek giyiyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler