Başbuğ’dan ‘Sessiz Çığlık’

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 'Sessiz Çığlık' eylemine katıldı.

Yayınlanma: 05.04.2014 - 22:03
Abone Ol google-news

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Ankara’da düzenlenen “Sessiz Çığlık” eyleminde, “Balyoz ve Ergenekon davalarının asıl mağdurları, tutuklu aileleridir. Bu aile bireylerinin sabırları artık taşma noktasındadır. Bizler yaşanan bütün mağduriyetlere rağmen nefret ve intikam duygusu taşımıyoruz. Ancak bu süreç böyle devam ederse ailelerin, ki bu ailelerin 4-5 yaşlarında çocukları var, bunların çevresinde yeşeren nefret ve kin duygusunu kimse engelleyemez” dedi.

Vardiya Bizde Platformu’nun aylardır düzenlediği “Sessiz Çığlık” eylemde konuşan Başbuğ, 237 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin değişik cezaevlerinde tutuklu olduğunu anımsatarak şunları söyledi: “Bu personelin 111’i Deniz Kuvvetleri’ne mensup; 33’ü amiral; geriye kalanların hemen hepsi terfi şansına sahip olan albaylardır. Siz kadrosu 52 amiralden oluşan bir kuvvetin 33 amiralini tasfiye ederseniz, ortada çok ciddi bir problem var demektir. Bundan sonraki süreçte Deniz Kuvvetleri’nin bu yarayı kapatması, tamir etmesi yıllar alacaktır.”

Başbuğ şöyle sürdürdü: “Nefret duyguları taşımıyoruz ama ortada bir kumpas var ve bu kumpası planlayanlar ve icra edenlerin adalet önüne getirilmesini istemek bizim en temel hakkımız. Bunu görmeden rahat etmeyiz. Bu açıdan mutlaka TBMM bu konuya el atmalıdır. Kurulacak bir araştırma komisyonu vasıtasıyla bu kumpasın nasıl gerçekleştiğini bilen hâkim ve savcıların ifadesine başvurulmalıdır. Bu kumpasın planlanmasında görev alan polislerin durumunu bilen polislerin bilgisine başvurulmalıdır. Eğer başta iktidar partisi olmak üzere diğer siyasi partiler bu kumpasın ortaya çıkarılmasında samimiyseler ilk yapılacak iş TBMM’de bir araştırma komisyonu kurmaktır. 6 Aralık 2010’da Gölcük Donanma Komutanlığı’nda savcıların adeta eliyle koymuş gibi bulduğu 5 No’lu harddisk ve diğer dokümanların kimler tarafından konulduğu bulunmalıdır. Bunu koyan kişi asker bir kişidir. O kişinin bulunması Balyoz, Ergenekon, Oda TV gibi ne kadar dava varsa bu davaların çözümü için ilk adım olacaktır.”

Eylemin ardından Başbuğ, D&R’da kendi kitabının imza gününe katıldı.

"Sessiz Çığlık" eylemi İstanbul'da da gerçekleşti. Beşiktaş'ta düzenlenen eylemde cezaevlerinde bulunan askerlerin derhal serbest bırakılması istendi.

Fotoğraf: Necati Savaş


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon