Levent Yücelman

Fenerbahçe fırtınası ve Lauvergne

19 Aralık 2018 Çarşamba
İlk yarıda CSKA Moskova'nın % 77.8'lik iki sayı yüzdesi, % 55.6'lık üç sayı isabet oranı pek de normal olan bir şey değildi. Bu CSKA'nın karşılaşmayı "hedef maç" olarak gördüğünün ve de ciddiye alıp iyi hazırlandığının bir kanıtıydı. Tabii bunu değerlendirirken Fenerbahçe'nin savunmada alışılmışın dışında son derece yumuşak olduğunu ve de bu anlamda kendisini grupta zirveye taşıyan değerlerden uzak olduğunu hatırlatmakta fayda var. Maç başına ortalama 76.4 sayıyı potasında gören Fenerbahçe için ilk 20 dakikada 48 sayı yemek de ekstra bir durumdu. 2.yarıda CSKA'nın bu yüzdelerle devam etmeyeceği, Fenerbahçe'nin de, Obradovic gibi biri başlarındayken, savunmada dirençsiz oynamaya devam etmeyeceği belliydi. 
 
Artık Obradovic devre arasında soyunma odasına nasıl bir fırça atmışsa, neler söylediyse 2.yarıya bambaşka bir şekilde döndüler. Savunmayı sertleştirip, yardımlaşmaları artırarak toplar çaldılar. Hücumda topu çember altına indirerek CSKA'nın zayıf yanını iyi kullandılar. Bu aşamada girmeyen toplarda da ikinci hücum şansı elde etmelerini sağlayan ofansif ribauntlar, sadece bu yarının değil aslında galibiyetin de belki anahtarı oldu denebilir.
 
 6-7 dakikalık fırtına ile oyunu dengeye getirdikten sonra o hız kesildi. Vesely 'nin pota altında yorulduğu bu anlarda Lauvergne kağıt üstünde iyi gözüken bir tercihti. Fakat post-up'ı etkili olan Lauvergne bu özelliğini bu kritik anlarda ortaya koyamadı, çember altında bitiriciliğini kullanamadı ve de dolayısıyla Vesely'i dinlendiremedi. Ancak Obradovic'i belki de en çok kızdıran ve de haklı şekilde kenara almasına neden olan en önemli etken, savunmada bireysel anlamda "yumuşak" kalmasıydı. Tüm takımın oluşturduğu savunma direncinin zayıf halkası Lauvergne olunca, hem Fransız pivot bir daha oyuna girmemek üzere bench'in yolunu tuttu hem de CSKA Moskova'nın 7 sayılık bir yakalamasının yolunu açtı. Belki bu farklılığı sadece Lauvergne üzerinden açıklayarak Fransız oyuncuya haksızlık yaptığımızı düşüneneler olabilir, ancak Obradovic 'in kurduğu, switch'ler sonrası, boyu ve pozisyonu ne olursa olsun her oyuncunun karşısındakini iyi tutmak zorunda olduğu savunma sistemi, sahadaki herhangi bir oyuncunun dirençsizliğini kaldıracak, kabullenecek bir yapıda değil. Üstelik bunu CSKA Moskova gibi her yıl şampiyonluk kovalayan bir takıma karşı yapma lüksü hiç kimsenin yok. Lauvergne kenara gelince Vesely kapasitesini zorladı, Datome, Melli ve zaman zaman Kalinic çembere yakın bölgede skor üretimi için katkıda bulundular. Savunmada sertliği de Lauvergne kenara gelince yeniden oluştu ve de hanelerine bir galibiyet yazdırdılar. 
 
Dönüm noktası hücum ribauntları
 
Maç sonu itibarıyla, üstelik deplasmanda olmasına rağmen % 58.8 iki sayı, % 50 üç sayı isabeti ile oynayan CSKA Moskova'yı, 15 sayı geriden gelerek yenebilmek büyük iş. Fenerbahçe, kendi potansiyelinin farkında. Ancak zaman zaman bireysel performansların, özellikle takım savunmasına olumsuz etki yaptığı da ortada. Zorluk seviyesi üst düzeyde maçlarda bu daha da belirginleşiyor. İstatistiklerde geride olmalarına rağmen bu maçı kazandılarsa burada en büyük farkı yaratan hücum ribauntlarıydı. Bu yıl maç başına 8.1 hücum ribaundu ile oynayan ve de bu anlamda Euroleague'de en sonlarda yeralan Fenerbahçe, bu kez 14 hücum ribaundu ile CSKA kilidini açtı. 
 
Lauvergne Fenerbahçe'deki ilk yılında ve de savunma anlamında yolalacağı çok mesafe var. Biz savunma yapamayan Ekpe Udoh'un Türkiye'den dönerken müdafadaki adam değişimlerinde rakip oyuncunun karşısında bile durabilecek şekilde kendini geliştirdiğini, ayaklarının çabuklaştığını gördük. Fransız pivot, bu kritik maçta, üstelik faul sorunu yokken, sadece 10 dakika sahada kalmasını sorgularken sorunu biraz da kendisinde araması gerekiyor.  


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

5 dakika! 17 Haziran 2019

Günün Köşe Yazıları