'12 Dev Adam'da Ataman dönemi

A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın başantrenörlüğüne getirilen Ergin Ataman, basın mensuplarının karşısına çıktı.

Yayınlanma: 25.03.2014 - 13:01
Abone Ol google-news

Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına Ataman'ın yanı sıra Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ile A Milli Takım Teknik Menajeri ve Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Harun Erdenay da katıldı.

Turgay Demirel, toplantıda yaptığı konuşmada, Ergin Ataman ile 3 yıllık sözleşme yaptıklarını belirterek, "2016 için hedefimiz hem erkekler hem kadınlarda olimpiyatta yer almak. 2012'de kadın milli takımımız olimpiyata katılmıştı. İnşallah 2016'da hem erkek hem kadın milli takımlarımız ile olimpiyatta yer alırız" diye konuştu.

Ergin Ataman'ın başarılı bir antrenör olduğuna dikkati çeken Demirel, "Ergin Ataman'ı tanıtmama gerek yok. Türk basketbolunu yurt dışında başarılarla temsil etmiş biri. Döndükten sonra Türkiye'de şampiyonluklar yaşadı ve Avrupa kupası kazanarak, kariyerinde en üst noktaya ulaştı. Önümüzdeki süreçte A Milli Takımımızın başantrenörü olarak hep birlikte daha büyük başarılara gidebileceğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Basketbol Federasyonu'nun 55. kuruluş yılını kutladığını hatırlatan Demirel, hem kadınlar hem de erkeklerde milli takımlarda ilk kez birlikte dünya şampiyonasına katıldıklarını aktararak, "Kadınlarda dünya şampiyonasını Türkiye'de düzenleyeceğiz. Basketbol milli takımlarımız dünya basketbol şampiyonlarında önemli bir sorumluluk üstlenecek. Futbol takımımızın dünya şampiyonasında olmadığı bir yılda tüm kamuoyu İspanya ve Türkiye'deki erkek ve kadın basketbol şampiyonlarına yönelecek. Erkeklerde arka arkaya 4. kez katılacağımız dünya şampiyonasında ikincilik başarımızı korumak için mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.

A Milli Takım Teknik Menajeri Erdenay ise Ergin Ataman ile anlaştıkları için mutlu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Ergin Ataman gerçekten kariyerini hem Türkiye'de hem Avrupa'da kanıtlamış ve çok büyük başarılara imza atmış bir antrenör. 2010'da büyük başarı kazandık fakat son birkaç turnuvadan başarısız sonuçlarla dönüyoruz. 2014 Dünya Kupası'ndan itibaren başarılı bir döneme imza atmak istiyoruz. İyi bir hazırlık dönemi geçireceğiz."

 

Ataman: Her kesimi kucaklamaya çalışacağız

Ergin Ataman da 23 yaşından beri 25 yıldır antrenörlük yaptığını vurgulayarak, "Basketbol antrenörlüğüne en alt noktadan başladım. Türkiye'de her kademede antrenörlük yaptım. 1996 yılından beri başantrenörlükte Türkiye ve Avrupa'nın birçok büyük kulübünde çalıştım. Fakat bir Türk antrenör olarak Türk Milli Takımı'nı çalıştırmak çok büyük bir onur" ifadelerini kullandı.

Kamuoyunun kendisinden beklentileri olduğunu bildiğini anlatan Ataman, şunları söyledi: "Bu sorumluluğu üzerimde hissedeceğim. Halkımızın beklentisi Türk Milli Takımı'nın bundan sonra katılacağı tüm turnuvalarda derece yapıp, madalya alması. Bunları gerçekleştirmeye çalışacağız. Türk Milli Takımı'nda aile ortamı yaratıp, her kesimi kucaklamaya çalışacağız. Türkiye'de çalışan tüm antrenör arkadaşlarımın fikirlerin alacağız. Türk halkının sahipleneceği bir milli takım yaratmaya çalışacağız. Dünyada ve Türkiye'de Türk basketbolunu temsil eden çok başarılı oyuncularımız var. Onlar da koşarak gelip, ay yıldızlı formaya hizmet etmeye çalışacaklardır. Biz bir bütün olarak burada Türkiye'yi temsil edeceğiz."

 

'Önemli olan milli takımın başarısı'

Basın toplantısının soru-cevap kısmında Ergin Ataman, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ataman, olimpiyatlara katılma yolunda sözleşmesinin uzatılmasının söz konusu olup olmayacağı şeklinde bir soru üzerine, şunları kaydetti: "Yok zaten 3 yıl olunca olimpiyatı da kapsamış oluyor. Olimpiyatlarda madalya alıp ondan sonra bırakacağım. Sözleşmeyle alakalı bir şey değil. En büyük isteğimiz başarılı olup, istikrar yakalayıp onu sürdürebilmek. Sözleşme bazında milli takımın başında olmam önemli değil. Önemli olan milli takımın başarısı. Bakarsınız bu 3 yıl olur, bakarsınız 10 yıl olur. Önemli olan sözleşmeler değil, önemli olan başarı. Bizden sonra da en iyi yerlere taşıyacak arkadaşlarımız da olacaktır."

 

'Kadroda en formda oyuncular yer alacak'

Ergin Ataman, 5 ay sonra Dünya Kupası'nda mücadele edeceklerini hatırlatarak, bugünden 'bu takımı gençleştireceğiz' gibi bir düşüncelerinin olmadığını, milli takımın kadrosunda en formda oyuncuların yer alacağını kaydetti.

Dünya Kupası'nı bir sonraki Avrupa Şampiyonası'nın hazırlığı olarak görmediğini vurgulayan Ataman, "Dünya Kupası'nda, Türk halkının beklediği dereceyi yakalayacak en formda oyuncularla mücadele edeceğiz. Tabii ki bu kadronun içinde Avrupa Şampiyonası ve olimpiyatlarda da oynayabilecek, ileriye dönük bazı oyuncular da bulunacaktır. Milli takım aday kadrosunu NBA, Avrupa ligleri ve Beko Basketbol Ligi bittikten sonra açıklayacağız. Dünya şampiyonasında hedefimiz ilk 4 içine girmektir" diye konuştu.

Pınar Karşıyaka'da forma giyen Bobby Dixon'ı devşirme sporcu olarak milli takımda düşündüğü şeklindeki iddiaların sorulması üzerine Ataman, "Her ülkede bir devşirme oynayabiliyor. Kim daha iyiyse onu kadroya alacağız. Şu anda Türkiye'de Preldzic, Ersin Dağlı gibi devşirme olan oyuncular var. İlk etapta bunların içinden birisi olabilir. Ancak Türk Milli Takımı'nın ihtiyacı başka bir yönde olursa onu değerlendiririz. Şu anda 'Dixon'u Türk vatandaşı yapıp, milli takıma alalım' diye bir görüşümüz yok" şeklinde konuştu.

 

'Başkanımız Ünal Aysal destek verdi'

Galatasaray Liv Hospital'in de başantrenörlüğünü yapan Ergin Ataman, daha önce Fatih Terim'in aynı anda milli takımı çalıştırmasının sorun olduğunun hatırlatılıp, "Sizin bu görevi kabul ederken kulüple konuşmanız nasıl oldu?" şeklindeki sorunun yöneltilmesi üzerine de şunları kaydetti: "Futbol ve basketbol arasındaki farkı başkanımız Ünal Aysal'a anlattık. O da çok net bir şekilde bunu anladı. Futbolda milli maçların çoğu sezon içinde oynanıyor. Fakat basketbolda milli maçlar sezon sonunda oynanıyor. Futbolda Avrupa federasyonlarına baktığınızda futbol milli takım antrenörleri sadece milli takımı çalıştırıyor. Ancak basketbolda bunun tersi. Antrenörler neredeyse tamamında hem kulüp takımlarını hem milli takımı çalıştırıyorlar. Başkanımız da bunu anladığı için destek verdi. Bu konuda bir açıklamada yaptılar. Kendilerine de hem şahsım hem Türk sporu adına teşekkür ediyorum."

 

'Hidayet ile görüşmedim'

Ergin Ataman, 2013 Avrupa Şampiyonası öncesinde de isminin milli takımla anıldığını, sürekli bu şekilde gündemde tutulmanın kendisini rahatsız ettiğini kaydederek, "Ancak milli takımın Avrupa Şampiyonası'na Tanjevic ile gitmesi beni rahatsız etmedi. Federasyonun tercihiydi. 'Biz her zaman göreve hazırız' dedim. Federasyon Obradovic ile görüştüyse de bu doğaldır. Avrupa'nın en kariyerli antrenörü. Türk milli takımıyla ilgili kendisiyle görüş alış verişinde bulunacağım" şeklinde konuştu.

Ergin Ataman, Hidayet Türkoğlu'nun milli takımı bıraktığını açıklamasıyla ilgili de şunları söyledi: "Hidayet ile 15 yaşından beri Efes Pilsen'in yıldız ve genç takımında çalıştım. NBA'e gitmeden önce Efes Pilsen ile Avrupa Ligi'nde dörtlü final oynayarak, Türk basketbol tarihinin ilk ve en büyük başarısını gerçekleştirdik. O zaman 19 yaşındaydı ve o sezonun sonunda NBA'e seçildi. O günden beri ağabey-kardeş ilişkim vardır. Hidayet, Türkiye'yi dünyaya tanıtan en değerli sporcularımızın başında gelir. Hidayet, Türkiye için olimpiyatta altın madalya kazanan sporcularımız kadar değerli bir sporcudur. Son aldığı kararda benimle ilgili bir şey yok. Kendisiyle herhangi bir görüşme yapmadım ama önümüzdeki günlerde bunu değerlendiririz. Yaş önemli değil, form önemli. Arroyo 35 yaşında ama Galatasaray'ın en önemli oyuncusu. Hidayet belki kendini yorgun hissediyor olabilir ama bu fikri değişebilir. Bakarsınız Hidayet iyi bir form tutar ve yeniden görüşürüz."

 

'Ufuk Sarıca yardımcım olacak'

Türk antrenör olarak üzerinde bir baskı hissetmediğini kaydeden Ataman, yıllardır Türkiye Ligi'nde önemli yabancı antrenörlerle mücadele ettiğini, ligde ayrıca iyi işler yapan başarılı Türk antrenörlerin de bulunduğunu anlattı.

Pınar Karşıyaka Başantrenörü Ufuk Sarıca'nın milli takımda yardımcı antrenörü olacağını açıklayan Ataman, "Ufuk Sarıca ile Beşiktaş ve Efes Pilsen'de beraber çalıştım. Bana göre çok büyük istikbal vaat eden, kendini kanıtlayan biri. İlk olarak teklifi ona yaptım. İki dakika konuştum ve 'Senin olduğun yerde varım' dedi. Ayrıca Ömer Uğurata da var. Bir antrenör daha monte edebiliriz" ifadelerini kullandı.

 

'NBA'de çok kaliteli oyuncularımız var'

Ergin Ataman, NBA'de forma giyen çok başarılı Türk oyuncular olduğunu dile getirerek, "Ömer Aşık, Enes Kanter, Ersan İlyasova sıra dışı yıldızlar. Bir milli takımda 12 tane yıldız oyuncu olmaz. Önemli olan takımın kimyasını iyi oluşturmak. Biz dünya şampiyonasına dünya ikincisi unvanıyla gidiyoruz. Bu öz güvenle gidip, en iyisini yapmaya çalışacağız" dedi.

Enes Kanter ile ilgili bir soru üzerine Ataman, şu ifadeleri kullandı: "Enes Kanter şu anda Türkiye'yi dünyada temsil eden çok önemli bir oyuncumuz. NBA'de müthiş bir sezon geçiriyor. Enes bizim çocuğumuz, Türkiye'de altyapılarda yetişmiş. Birtakım hatalar yapmış olabilir. Herkes hata yapıyor. Ben de antrenörlük kariyerimde bazı hatalar yaptım, belki federasyon da yapmıştır. Geçmişi konuşmak yerine 'gelecekte Enes Türkiye'ye nasıl katkı verebilir?' bunu değerlendirmek gerekiyor. Enes gibi değerli bir Türk oyuncunun, Türk Milli Takımı'nda forma giymesini çok isterim. O da bu düşüncededir. Bundan sonraki dönemde Enes'in Türk Milli Takımı'nda olacağını düşünüyorum."

Beko Basketbol Ligi'ndeki yabancı kuralıyla ilgili görüşünün milli takım antrenörü olduğu için değişmediğini belirten Ataman, rekabetin artmasından yana olduğunu, federasyonun kulüplerle bu konuda toplantı yapacağını kaydetti.

 

'Oyunculara tatlı sert ilişkim var'

Son Avrupa Şampiyonası'nda Türk milli takımının bazı bölgelerde sıkıntı çektiğini gördüğünü aktaran Ergin Ataman, "Oyun kurucu mevkisinde bir takım sıkıntılar yaşandı. Önemli olan geçmişe bakmamak, pozitif düşünmek. Türk basketbolu dünya basketbolunda parlayan bir yıldız. Geçmişte yapılanlar hatalarıyla sevaplarıyla kapandı. Artık teknik anlamda Ergin Ataman dönemi başladı. Oyuncularla tatlı sert ilişkim var. Her oyuncu arkadaşım, her oyuncu sahada savaşan askerim olmalı. Bu felsefeyle yola çıkacağız" şeklinde konuştu.

 

'Yeniden madalya almak istiyoruz'

Ergin Ataman, ilk hedeflerinin Dünya Kupası'nda ilk 4'e girmek olduğunu, ondan sonra yeniden bir madalya almak istediklerini söyledi. "Türk milli takımının tek hedefi Avrupa şampiyonluğu dersem yarınki manşetler hazır" diyen Ataman, sözlerini şöyle tamamladı: "Biraz daha temkinli, aşama aşama gitmek istiyoruz. Dünya Şampiyonası'nda ilk 4'e girmek istiyoruz. Gruplara baktığımız zaman bu yolun hayalci olmadığını görüyoruz. Yeniden bir madalya almak istiyoruz. Burada alacağımız bir madalya Avrupa şampiyonluğu hayalini düşündürebilir. Amacımız katılacağımız her turnuvada madalya olmalı. Türk basketbolu erkekler seviyesinde olimpiyatlarda olmayı hak ediyor. Bunlar oldukça NBA'deki oyuncularımız da daha büyük istekle gelip ay yıldızlı formayı taşıyacaktır. Kim istemez dünya şampiyonasında, olimpiyatta madalya almayı."

 

Demirel: FIBA Avrupa başkanlığına adaylığım söz konusu

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel de Ergin Ataman'ın milli takımın başına getirilmesi kararının "geç" diye değerlendirilmemesi gerektiğini, Türk basketbolunu ileriye taşımak istediklerini belirterek, "Erkeklerde dünya 7'incisiyiz. İnşallah 2016'da ilk 3'de olabiliriz" dedi.

FIBA Avrupa başkan adaylığı konusunda bir soru üzerine bütün kıtalarda 20 Mayıs'ta seçimlerin yapılacağını kaydeden Demirel, "Burada benim adaylığım söz konusu. 2014 Ağustos ayında da dünya genel kurulu yapılacak. Dünya basketbolunun yönetiminde önemli bir görevde olmak ve Türk basketbolunun son 20 yılda geldiği noktayı dünya basketbolunun üst düzeyine taşımak imkanı doğacak gibi gözüküyor" ifadelerini kullandı.

Demirel, yabancı kuralıyla ilgili kulüplerle nisan ayında bir kez daha görüşeceklerini, önümüzdeki sezon için yabancı sayısının artması ve oyunda olup olmama kurallarında değişiklik olabileceğini söyledi.

Turgay Demirel, ayrıca Galatasaray Kulübü ve yöneticilerine Ergin Ataman konusunda gösterdikleri olumlu yaklaşım için teşekkür etti.

 

Erdenay: Başarıya ulaşmak istiyoruz

A Milli Takım Teknik Menajeri ve Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Harun Erdenay ise Ergin Ataman kararını yönetim kurulu ile beraber aldıklarını, Tanjevic yönetiminde son Avrupa Şampiyonası'nın kötü bittiğini belirterek, "Önümüzde 3 tane çok önemli turnuva var. Kadroya baktığımız zaman 'süper kaliteli bir kadro' diyemezsiniz ama iyi oyuncularımız var. Elimizdeki oyuncularla çok iyi mücadele edip başarıya ulaşmak istiyoruz" diye konuştu.

Harun Erdenay, Turgay Demirel'in FIBA Avrupa başkanı olmasının ardından Türkiye Basketbol Federasyonu başkan adaylarından biri olduğunun belirtilmesi üzerine, "İnşallah başkanımız FIBA Avrupa başkanı olacak. Daha sonra seçim olacaktır. O günkü şartlar neyi getirir şu an için bir şey söylemek için erken. Uzun yıllardır basketbolun içindeyiz, uzun yıllar Turgay başkanın yanında tecrübe kazandım. Bunları önümüzdeki kuşaklara aktarmak isteyebilirim" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler