Saray istedi ama cezası engel

Recep Tayyip Erdoğan’ın “Basketbol Federasyonu Başkanlığı’na adaylığını koysun” dediği öne sürülen Cumhurbaşkanlığı Spor Başdanışmanı Hidayet Türkoğlu’nun, NBA’de forma giyerken aldığı hak mahrumiyeti cezası nedeniyle önünün tıkandığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 12.10.2016 - 11:52
Abone Ol google-news

Recep Tayyip Erdoğan’ın “Basketbol Federasyonu Başkanlığı’na adaylığını koysun” dediği öne sürülen Cumhurbaşkanlığı Spor Başdanışmanı Hidayet Türkoğlu’nun, NBA’de forma giyerken aldığı hak mahrumiyeti cezası nedeniyle önünün tıkandığı ortaya çıktı. Hidayet Türkoğlu’nun, 2013 yılının şubat ayında Orlando Magic forması giyerken idrar testinde methenolone maddesi bulunmuş ve ünlü sporcu 20 maçlık men cezasına çarptırılmıştı. Hidayet’in cezası daha sonra Uluslararası Basketbol Federasyonu FIBA tarafından da 6 ay olarak tescil edildiği için uzunca bir dönem milli takım forması giyememişti.

Özerk yapıdaki Basketbol Federasyonu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan ana statüsünün 9. maddesine göre son 5 yıl içinde bir defa 3 ay veya toplam 6 ay hak mahrumiyeti cezası alan spor adamları Federasyon Başkan adayı olamıyor. Yine aynı ana statünün 4. maddesi gereğince de FIBA, Uluslararası Basketbol Federasyonu olarak tescillendiği için 9. maddedeki ‘spor federasyonları’ tanımlamasına giriyor.

NBA’de 997 maç gibi uzun bir oynama süresi yakalayan Hidayet, sporu bıraktıktan sonra bir süre Türkiye Basketbol Federasyonu’nda maaşlı olarak CEO’luk yapmış, daha sonra da Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle Cumhurbaşkanlığı Spor Başdanışmanı olarak, Saray kadrosuna katılmıştı.

9. Madde ne diyor?

'Tahkim Kurulu, Genel Mu¨du¨rlu¨k ceza kurulları veya spor federasyonlarının ceza veya disiplin kurullarınca son bes¸ yıl ic¸erisinde bir defada u¨c¸ ay veya toplam altı ay hak mahrumiyeti cezası almamıs¸ olmak'


Erdenay beklemede

Hidayet Türkoğlu adı ortaya atılana kadar federasyon başkan adaylığı konusunda ısrarı ve çalışması olan şimdiki başkan Harun Erdenay ise beklemede. Saray’ın, “Hidayet Türkoğlu başkan olsun” önerisinin Basketbol Federasyonu delegeleri tarafından geri çevrilmeyeceğini tahmin eden Erdenay’ın önümüzdeki günlerde adaylık süreci için karar vermesi bekleniyor. Basketbol Federasyonu Ana Statüsü’ndeki bu engelin TBF tarafından revize edilmesi söz konusu. Ancak Erdenay federasyonunun yönetmelik düzeltmesine gitmeyeceği sızan bilgiler arasında. Yine Hidayet Türkoğlu’nun, yönetmelik engeline karşın federasyon başkanı seçilmesi halinde konu önce Tahkim Kurulu’na ardından da mahkemeye taşınabilir.

‘Başarılı’ydı!

Harun Erdenay döneminde Türk basketbolu önemli işlere imza attı. Türkiye 2017 Avrupa Şampiyonası ev sahiplerinden biri oldu. Yine Euroleague Final- Four’u İstanbul’a verildi. Erdenay döneminde ayrıca kadınlar olimpiyatlara katılma şansı yakaladı.

CHP’den tam saha pres

CHP 24. Dönem Milletvekili ve PM üyesi Kadir Gökmen Öğüt, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın TBF seçimlerine müdahil olmasını eleştirdi. Yazılı bir açıklama yapan Öğüt, siyasetin spordan uzak durması gerekliliğine dikkat çekerek, “Sarayın özerk yapıdaki Türkiye Basketbol Federasyonu’nun seçimli genel kuruluna etkide bulunduğu iddiaları, spor dünyasının etik kurallarını hiçe saymaktadır. 26 Ekim’de yapılacak seçimler öncesi, Cumhurbaşkanlığı Spor Başdanışmanı Hidayet Türkoğlu’nun, Saray’ın isteği üzerine adaylığını açıklayacağı ve bu durumun başka adayların da çıkarak demokratik yarış gerçekleştirilmesinin önüne geçebileceği duyumları tedirginlik yaratmaktadır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler