Avrupa'nın en büyüğü Fenerbahçe!

Fenerbahçe basketbolda Avrupa’nın en büyüğü olarak tarihi bir zafere imza attı. Sarı-Lacivertliler, THY Euroleague Finali’nde Yunanistan ekibi Olympiakos’u 80-64 yenerek şampiyonluğa ulaştı. İstanbul’daki finalin en değerli oyuncusu unvanını Fenerbahçe’den Udoh aldı. Tribünlerdeki binlerce Sarı-Lacivertli taraftar, İzmir Marşı’nı söyledi.

Yayınlanma: 21.05.2017 - 22:43
Abone Ol google-news

THY Euroleague’de Fenerbahçe şampiyon... Final Four’da üst üste 2. kez finale kalan Sarı-Lacivertliler, 2013’ün şampiyonu Olympiakos’u 16 sayı farkla 80-64 yenerek tarihinde ilk kez Avrupa’nın zirvesine çıktı. İlk yarıda F.Bahçe rakibini tarttı. Olympiakos Koçu Sfairopoulos, Bogdanovic ve Udoh için ‘dönüşümlü’ adam adama savunma uygulattı.

İlk çeyreğin bitimine 6.10 kala 6-0 (13-6), 2. periyodun bitimine 3.04 kala 6-0’lık (35-25) seri yakalayan F.Bahçe’de Datome, 4 numaraya çekildi. Savunmayı sertleştiren Yunan temsilcisi, Kalinic’in üç 3’lüğüne engel olamadı. Sarı-Lacivertliler, soyunma odasına 5 sayı farkla 39- 34 önde indi.

3. çeyrekte strateji değiştiren Olympiakos, F.Bahçe’yi hataya zorladı. Sarı-Lacivertliler, bir hücumda Yunan savunmasına art arda 4 faul yaptırdı. Vesely ve Milutinov topsuz alanda tartışınca ise 1’er teknik faul aldı. F.Bahçe’nin yanlış şut seçimleri farkın açılmasına set çekerken Olympiakos’un art arda faul yapmasıyla bu sorun çözüldü. Bu çeyrekte son 8 serbest atıştan 2’sini kaçıran Sarı-Lacivertliler, bitime 1.13 kala farkı 14 sayıya (60-46) çıkardı.

F.Bahçe, son periyoda 60-48 önde girdi. Son 10 dakikada Olympiakos’un tam saha baskısı da bir işe yaramadı. F.Bahçe’nin dirençli oyun yapısı Olympiakos’u sahadan sildi. Sonuçta da Sarı-Lacivertliler, salondan ‘şampiyon’ olarak ayrıldı.

En değerlisi Udoh

Fenerbahçe’nin yıldız oyuncusu Ekpe Udoh savunma ve hücumdaki başarılı performansıyla Final Four’un MVP’si seçildi.

Obra’nın 9. zaferi

Fenerbahçe antrenörü Obradovic dün 500. maçına çıkarken yaşanan zaferle birlikte 9. Euroleague şampiyonluğunu elde etti.

Fenerbahçe tarih yazdı (Foto Galeri)

İzmir Marşı’yla kupa coşkusu

Fenerbahçeli taraftarlar, şampiyonluğun garantilendiği son 2 dakikada uzun süre İzmir Marşı’nı söyledi. Sarı-Lacivertliler, “Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa” ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” tezahüratı yaptı. Saha içinde başkan Aziz Yıldırım’la maçı izleyen işadamı Ali Koç’un da tribünlerin tezahüratına alkışla destek verdiği görüldü. Maç bitiminde Bogdanovic, potanın filesini hatıra olarak kesti. Pero Antic de, kupa seremonisinde Gigi Datome’nin saçlarını traş etti.

Obradovic: Çok çalıştık

Obradovic: Biz her şeyi çalışıyoruz. İnsanlar için bazı şeyler yeni olabilir ama benim için değil. Takım olmak, karakterli olmak çok önemli. Tüm taraftarlarımız için çok mutluyum. Bizi sonuna kadar inanılmaz desteklediler. Başkan Aziz Yıldırım’dan başlayarak, tüm kulüp için büyük bir başarı. Çok çalıştık.

Başkandan ıslıklı baskı

F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım, mücadele boyunca büyük heyecan yaşadı. Yıldırım, zaman zaman hakeme ayağa kalkıp itiraz ederken Olympiakos ataklarında da ıslık çalarak rakibe baskı kurmaya çalıştı. Sarı-Lacivertlileri coşkuyla takip eden başkan, molalarda alkışlarla takımına destek verdi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, şampiyonluk maçını protokoldeki yerinden izledi. Bakan Kılıç’a protokol tribününde Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu eşlik ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da protokol tribününden maçı seyretti. Ergin Ataman ise Final Four yarı finalinde olduğu gibi finalde de maçı F.Bahçelilerin arasında tribünde takip etti. Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan şampiyonluk sonrası Yıldırım’ı ve Obradovic’i arayarak tebrik etti.

Yıldırım: F.Bahçe Türkiye’nin yüz akı

Aziz Yıldırım: 19 senedir başkanlık yapıyorum ve bu sürede amatör şubelere hep destek verdim. Geldiğimde 4. 5. oluyorduk. Doğuş ile beraber olursak, F.Bahçe basketbol takımı hep bu başarıları kazanır. Bu başarı her yıl Final Four’a katılmaktır. Türkiye’de sıfır şampiyonluk varken 12-13 şampiyonluğa taşıdık. Bir gün kaybedince, bir suçmuş gibi de işlemeye başladılar. Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşlarına hayırlı olsun. Başka takımı tutanların da bu takıma sahip çıkması lazım. Fenerbahçe Türkiye’nin yüz akıdır. Biz 2006 yılından beri devamlı darbe yedik. FETÖ şampiyonluğumuzu önledi. 2011’de şampiyon olduk, bu sefer hapislere attılar. 2 defa şampiyon olduk, Şampiyonlar Ligi’ne gidemedik. Bunlar, başka bir kulübün başına gelseydi, kulüp kalmazdı. Bugün kutlama günü ama sonra konuşacağım.

‘Tanrının ödülü’

Udoh: Burada Türkiye’de olmaktan ve bu ülkeye ilk Euroleague Şampiyonluğunu getirmekten ötürü çok mutluyum. Tanrı insanı gerçekten çok ilginç şekillerde ödüllendiriyor. Birkaç sene önce nerdeydim, şimdi neredeyim.

‘İnanamıyorum’

Bogdanovic: Gerçekten inanamıyorum. Geçen yıldan beri inanıyoruz. Son saniyede kaybettik. O ribaundu kaç kere izledim hatırlamıyorum.

‘Sanki ilk şampiyonluğum’

Sloukas: 3. Euroleague şampiyonluğum ama ilk gibi seviniyorum. Çok gururluyum, bunu hak ettik. Her şeyimizi sahaya yansıttık ve kazandık.

 

F.BAHÇE: 80 - OLYMPIAKOS: 64

SALON: Sinan Erdem

HAKEMLER: Daniel Hierrezuelo, Borys Ryzhyk, Olegs Latisevs

FENERBAHÇE: Udoh 10 (9 rib., 4 as.), Bogdanovic 17 (5 rib., 3 sayı: 3/7), Vesely
8 (8 rib.), Kalinic 17 (5 rib., 5 as., 3 sayı: 4/6), Dixon 8 (3 sayı: 2/6), Sloukas 3 (5 as.), Nunnally 2, Datome 11 (6 rib.), Melih, Antic 4, Bennett, Ahmet

OLYMPIAKOS: Birch 14, Spanoulis 9 (8 as., 2 sayı: 0/5, 3 sayı: 2/7), Printezis 7 (2 sayı: 2/7), Papanikolaou 3 (5 rib.), Mantzaris 9, Green 7, Agravanis, Milutinov 10, Waters 2, Young, Papapetrou, Toliopoulos 3

1. çeyrek: 26-18, ilk yarı: 39-34, 3. periyot: 60-48


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler