Batı Karadeniz battı

Zonguldak’tan Bartın’a ‘78 kilometrelik kıyı bandına tam 13 termik santral’ geliyor!

Yayınlanma: 18.07.2015 - 18:19
Abone Ol google-news

Batı Karadeniz kıyı şeridi “termik santral” tehdidi altında. Karadeniz Ereğli’den Amasra’ya uzanan 78 kilometrelik kıyı bandına tam 13 termik santral geliyor. Hali hazırda bölgede 3 termik santral faal olarak işletiliyor. 10 termik santralla ilgili tüm projelerin devreye girmesiyle Zonguldak ve Bartın kıyıları kelimenin tam anlamıyla termik santrallara teslim edilmiş olacak.

Termik cehennem

Yaşanan gelişmeleri gazetemize değerlendiren TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, Zonguldak’ta faaliyet gösteren kömürlü termik santrallara ek olarak, yeni iki ünitenin daha projesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edilmesinin kendilerini hem öfkelendirdiğini hem de endişelendirdiğini söyledi. Aydan tepkisini şöyle dile getirdi:

YÖRE İÇİN CİNAYET: Eğer tüm bu projeler hayata geçerse, bu durum tüm canlıların yaşam hakkını ellerinden alacak. Çünkü mevcut santrallar zaten kirliliğe sebep. Yakılacak kömür miktarı arttıkça, kirlilik tehditi de artacak, sağlıklı yaşam hakkı yok olacak. Ereğli-Amasra arasındaki 78 km’lik sahil şeridinde toplam termik sayısının 13 adet olması hedefleniyor, korkunç bir rakamdır. Yöre için cinayettir.

300 KM’Yİ ETKİLER: Kömürlü termik santrallar havaya, bacaları vasıtasıyla karbondioksit, kansorejenler, partikül maddeler, civa, uranyum ve toryum salarlar. Rüzgâra bağlı olarak bu maddeler sadece o beldeye değil, yaklaşık 300 km uzaklıktaki alana, atmosfere yayılırlar. SO2 ve NOx gazları asit yağmurlarının oluşumundan birinci derecede sorumludurlar. Bacalardan atılan kükürt ve azot oksitler, hâkim rüzgârlarla ortalama 2-7 gün içerisinde atmosfere taşınırlar. Bu zaman süresi içinde bu kirleticiler, atmosferdeki su partikülleri ve diğer bileşenlerle tepkimeye girerek sülfürik asit ve nitrik asiti oluştururlar. Bunlar da yeryüzüne yağmur ve kar ile ulaşır. Böylece baca gazları ikinci kez ve daha geniş bir bölgeye etki etmiş olurlar. Bölgenin arazi yapısı ve hava koşullarına bağlı olarak, etki yüzlerce kilometreye kadar yayılabilmektedir.

KÜL ATIKLARI TEHLİKESİ: Ayrıca, kömür yandığında açığa çıkan kül atıkları da ayrı bir tehdittir. Bu küllerin depolandığı alanda radon gazı havaya ulaşmaktadır. Kül yığınları çevreye radyoaktivite yayar. Küllerdeki uranyum da ayrı bir sorundur.

Çatalağzı’nda faaliyette olan santralların kül depolama alanları yerleşim yerlerinin hemen yanındadır, kül atıkları kamyonlarla, evlerin önünden taşınmaktadır. Yeni üniteler devreye girerse, bu büyük miktardaki kül atıklarını hangi kül deposu alır?

8 bin nüfusa 5. santral

Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesindeki Çatalağzı Termik Santralı’nı (ÇATES) Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan 350 milyon dolara satın alan Elsan’ın 660 megawatlık ilave santral başvurusunun kabul edilmesinin ardından, faaliyette 3 termik santralı bulunan Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. de yeni bir santral için başvuru yaptı. Eren Enerji’nin başvurusu kabul edildi. Böylece 8 bin nüfuslu Çatalağzı’na 5. termik santralın yapımı için onay verilmiş oldu. Bu gelişmelerin hepsi birkaç gün içinde bayram öncesi yaşandı. Cumhuriyet, TEMA ile birlikte 78 kilometrelik Karadeniz Ereğli- Amasra arasındaki kıyı bandındaki termik santralların dokümünü çıkardı. Ve ortaya çıkan harita yeşillikleriyle ünlü kıyı şeridinin tehdit altında olduğunu gösterdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler