Batıdan da yoğun ilgi

Parti olarak seçimlere girerek yüzde 10 barajını aşmayı hedefleyen HDP’de aday başvurularında kadın ve gençler ağırlıkta.

Yayınlanma: 17.03.2015 - 22:55
Abone Ol google-news

Genel seçimlere parti olarak girecek olması nedeniyle 7 Haziran sonrasındaki siyasi tabloda kilit bir öneme sahip olan HDP’de aday adayı başvurularında kadın ve gençler ağırlıklı oldu. Güneydoğu ve Doğu’nun yanı sıra HDP’ye aday adaylığı başvurularında Batı’dan da yoğun talep geldi. Toplumun pek çok farklı kesiminden aday adaylığı başvurusu alan HDP’ye yaklaşık bin 500 aday adayı başvuru yaptı. HDP bileşenlerine ayrılan kontenjan ve partiye davet edilen kişilerlerle birlikte yaklaşık 2 bin kişiden oluşan havuzdan 550 aday belirlenecek.

Bin 500 aday adayı

HDP’nin aday adaylığı başvuru tarihi, yoğun ilgi üzerine 5 Mart’a kadar uzatılmıştı. HDP’de aday adaylığı başvurusunda yoğun ilgi gösterildiği belirtilirken, Güneydoğu ve Doğu illerinin yanı sıra Batı’dan da yoğun başvuru alındı.

Aday adayı başvurularında kadınlar ve gençlerin ağırlıklı olduğu öğrenilirken, pek çok farklı toplumsal kesimden aday adaylığı başvurusu yapıldığı ifade edildi. HDP’ye milletvekilliği için yaklaşık bin 500 aday adayı başvurusu yapıldığı belirtilirken, HDP bünyesinde yer alan bileşenlere verilen 300 kişilik kontenjan ve parti yöneticilerinin yaptığı davetlerle birlikte partinin 7 Haziran seçimlerinde yarışacağı 550 adayın yaklaşık 2 bin kişilik havuzdan belirleneceği ifade ediliyor. Başvurularda en yoğun ilgi İstanbul’dan geldi. HDP’ye İstanbul’dan 177 başvuru yapılırken, Diyarbakır’dan da 122 aday adayı başvurusu yapıldı.

Aday listesinde 275 kadın aday

Parti yönetiminde seçim çalışmaları kapsamında aday adaylığı başvurularına yönelik bir profil çalışması yapılırken, aday adaylarının meslekleri, cinsiyeti, yaş aralığı gibi konularda incelemeler yapılıyor.

Roboskili aileler, Gezi aileleri ve yakınları, İslami kimliğiyle öne çıkan isimler, Alevi kimliğiyle tanınan kişilere kadar aday listesinde pek çok toplumsal kesimin yer alması hedefleniyor. Yaklaşık 600 kadar kadın aday adayı arasından 275 kadın adayı belirleneceği ifade ediliyor. Çözüm sürecinde HDP İmralı heyetinde görev yapan isimlerin milletvekilliği adayı gösterilmesi beklenirken, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle’nin aday olmak istemediğini belirtmesine karşın Dicle’nin aday gösterilebileceği belirtiliyor.

Heyette yer almayan ancak İmralı’yı ziyaret eden Leyla Zana’nın da gelecek dönem tekrar aday olacağı ifade ediliyor. HDP İmralı heyetinde yer alan Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de aday olacağı ifade ediliyor.

Roboski’den Gezi’ye adaylar...

Robaskili Encü ailesinden Halide Encü ile Ferhat Encü aday adaylığı başvurusu yaparken, Gezi direnişinde hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün ailesinden de aday gösterilebileceği belirtiliyor.

İslami kimliğiyle öne çıkan HDP MYK üyesi Hüda Kaya’nın da aday olması beklenirken; akil insanlar heyetinde görev yapan bazı isimlerin de 550 aday arasında yer alacağı ifade ediliyor. Akil insanlar heyetinde yer alan ve 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın aday gösterilmesi bekleniyor. Eski AKP kurucusu ve bir dönem AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Dengir Mehmet Fırat gibi bazı siyasetçilerin de HDP’den adaylığı tartışılıyor. Muhafazakar ve milliyetçi bir yapıya sahip Trabzon’da HDP’nin adayının sanatçı Hasan Sağlam olması bekleniyor.

HDP MYK üyesi Ermeni kökenli Garo Paylan’ın 7 Haziran seçimleri için aday olacağı belirtiliyor. Sosyalist kimliğiyle tanınan Eşber Yağmurdereli’nin de adaylık için ismi geçiyor. Akademisyen kökenli Mithat Sancar, Fatma Gök, Beyza Üstün, Kadri Yıldırım’ın da adaylığı konuşuluyor.     

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler