Bavullarında bomba yapım malzemesi çıkan ABD’liye tecavüzden 7.5 yıl

Fatih’teki bir otelin kat görevlisine cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan, kimliğini gizleyen ve 15 bavulunda bomba yapım malzemesi çıkan ABD’li, 7 yıl 6 ay hapis aldı.

Yayınlanma: 24.03.2017 - 11:08
Abone Ol google-news


Amerika’dan 2015 yılının ağustos ayında İstanbul’a gelen 56 yaşındaki Chester Juall, Laleli’deki bir otelde en üst kattaki karşılıklı 2 suit odayı kiraladı. İçinde bilgisayarlar ve kimi yazılı levhaların olduğu malzemeler bulunan 15 bavulla oda ücretlerini peşin ödediği otele yerleşen Juall, burada bir hafta konakladı. Juall, kendilerine karşı garip davranışlar sergilediği gerekçesiyle çalışanlar ve diğer müşteriler tarafından otel müdürü ile sahibine şikayet edildi. Chester Juall’in tutuklanması ve İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasının yolunu açan olay ise 9 Ağustos 2015’te otelin kat görevlisi Z.A’ya cinsel tacizde bulunması ve otelin güvenlik kameralarını kırması sonucu polislere şikayet edilmesi oldu. Savcının ifadesini alarak mahkemeye sevk ettiği Juall, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğince 10 Ağustos 2015’te tutuklandı.

11 yıl isteniyordu

Vatan'da yer alan haber şöyle: Hazırlanan iddianamede, otele yerleşen şüphelinin, olay öncesinde de kat görevlisi müşteki Z.A’yı gözle takip edip dokunarak taciz ettiği ve bunu birkaç kez tekrarladığı belirtilerek, 9 Ağustos 2015’te temiz çarşafları almak için depoya giren müştekinin peşinden gittiği, olay yerine dönük kameraları kırarak zarar verdiği, şortunu indirerek cinsel organını çıkardığı, zorla soymaya çalıştığı müştekinin direndiği, deponun otelin en üst katında olması nedeniyle sesini kimsenin duymadığı müştekinin mücadele ederek şüpheliden kurtulduğu aktarıldı.

Müşteki Z.A’nın şüpheli Juall’den kaçıp kurtulmak istediği sırada merdivenlerden düştüğü ifade edilen iddianamede, şüphelinin cinsel saldırıya teşebbüs ettiği ve mala zarar verdiği kaydedildi. İddianamede, Chester Juall’in, “vücuda organ sokulması suretiyle cinsel saldırıya teşebbüs” suçundan 6 yıl ve “mala zarar verme” suçundan da 5 aydan 5 yıl 3 aya kadar olmak üzere toplam 5 aydan 11 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Avukatı, ‘deli’ diye savundu

Sanığın avukatı Ali Kemal Atçeken ise delil olmadığını savunarak, “Suçlamaları kabul etsek bile müvekkilimin akıl hastalığının mevcut olduğunu düşünüyoruz. Yaptığım diyalogda; benzer olayların başka ülkelerde de yaşandığı, tedavi görmesi gerektiğini’ belirtmiştir. Tarafıma tedavi gördüğüne dair belge göndermiştir. Tahliyesine karar verilsin ve zararın miktarı bildirilirse bunu da karşılarız” ifadelerini kullandı.

Sanık Juall, avukatının yaptığı tutukluğu itiraz sonucu, dosya üzerinde yapılan incelemeyle 14 Temmuz 2016’da, “yurt dışına çıkış yasağı” konularak tahliye edildi.

Yurt dışı yasağı sürüyor

Mahkeme heyeti, geçen gün gerçekleşen sekizinci duruşmada kararını açıkladı. “Mala zarar verme” suçu yönünden, şikayete bağlı olması, müştekinin zararının karşılanması ve şikayetten vazgeçilmesi nedeniyle davanın düşmesine hükmetti. Mağdur Z.A’ya yönelik, birçok kez cinsel saldırıya teşebbüs ettiği gerekçesiyle sanık Juall’i 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptıran heyet, ilk duruşmadaki tavırlarını gözeterek bu sanığa yasal herhangi indirim uygulama yoluna gitmedi. Heyet, sanığın “yurt dışı yasağının kaldırılması” talebini de reddetti.

Kimliğini ‘işinden’ dolayı vermedi

Davayı kabul eden İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinin 9 Ekim 2015 tarihli ilk duruşmasında tercüman aracılığıyla kimlik tespiti yapılmaya çalışılan sanık Juall, anne-baba ismi, doğum tarihi ve diğer kişisel bilgileriyle ilgili ısrarlı sorulara, işinden dolayı cevap veremeyeceğini belirtti. “Cevap vermemesi halinde yargılamanın uzayacağı ve kimlik bilgilerinin teyidi amacıyla İnterpol Daire Başkanlığına yazılan yazının cevabının beklenileceği” hususu hatırlatılarak tekrar kimlik bilgileri sorulan Juall, yine cevap vermekten kaçındı.

‘Ortadaoğu için çok önemliyim’

Savunması da sorulan sanık Juall’in, duruşmadaki davranışlarıyla ilgili mahkeme zabtına şu ifadeler yazıldı: “Sanık, ‘sadece suçsuz olduğunu’ belirterek, tercümana, ‘siz kim oluyorsunuz, kim olduğunuzu anlayamadım’ tarzında söylemlerde bulunmuştur. Sanık, ‘cezaevinde bulunduğu dönem içinde eli bıçaklı kişilerle FBI’ın kendisinin peşinde olduğu, burayı ve Ortadoğu bölgesini kastederek çok önemli biri olduğunu ve suçsuz olduğu’ yönünde açıklamada bulunmuştur. Bunun haricinde iddianameye konu eylemle ilgili herhangi bir açıklama veya söylemde bulunmadı, ayrıntılı savunma yapmadı.”

15 bavulunda bomba yapım malzemeleri

Otel görevlisi Z.A da sanığın bavullarının birinde bilgisayarlar ve değişik rakam yazılı şeyler bulunduğunu belirterek, “Bir kez bayram şekeri olarak kullandığımız çikolataları yatağın üzerine sermişti ve altında da baş örtüsü bulunuyordu” dedi. Otel sahibi L.A, “Sanığa ‘kusura bakma polis çağıracağız, seni otelden çıkartacağız’ dedim. Bana sürekli, ‘beni takip ediyorlar, suikast yapmak istiyorlar’ tarzında sözler söyledi. Karakola gidildi. Dönüşte polislerle birlikte odalara baktık. Karşılıklı suit oda kapıları açıktı. Polisler çok sayıda bilgisayar ve bomba yapımında kullanılan malzemeleri görünce iş büyüdü ve diğer şube ekipleri de çağrıldı. Gittiğimizde, odalardaki televizyon dahil tüm eşyaların zarar görmüş olduğunu gördüm.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler