Bayramda Avrupa

Vali ve Belediye Başkanı tarafından ikna edilemeyen sığınmacılar “Bayramda Almanya’da olmak istiyoruz. Askerleri kaldırın, yürüyüşümüze izin verin” diyor

Yayınlanma: 19.09.2015 - 23:20
Abone Ol google-news

Avrupa’ya gitmek için salı günüden bu yana Edirne’de eylem yapan sığınmacıların bir kısmı geceyi tarihi Sarayiçi’nde geçirdi. Sığınmacılar “Bizi kilitlerler” korkusuyla çimenlik alanlarda yattı. Sığınmacıların büyük bölümü ise otoyolda eylemlerini sürdürüyor. Başbakanlık Türkiye İnsan Hakları Kurumu heyeti, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan da sığınmacıları ikna edemedi. Sığınmacıların temsilcilerinden Nurettin Hamza, “Bayramda Almanya’da olmak istiyoruz. Askerleri kaldırın ve yürüyüşümüze izin verin” dedi.

Davutoğlu: Artık normal hayatınıza dönün

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla yürüyerek geldikleri Edirne’de salı gününden bu yana TEM otoyolu kenarında bekleyen ve önceki gün yürüyüşe geçen sığınmacılar gece kent merkezine 3 kilometre kala jandarma ve polis ekiplerince durduruldu.

Polis kalkanı önünde müzik

Hava sıcaklığının 23 derece olduğu Edirne’de TEM otobanının da bekleyen Suriyeliler, güneşten ve sıcaktan korunmak için kartonların ortasını keserek şapka yaptı. Kadın ve çocuklar ise çadırların yanı sıra otoban bariyerleri arasında gerdikleri battaniyelerle güneşten korunmaya çalıştı. Edirne’ye kemanıyla birlikte gelen Suriyeli çocuk ve gitarlarıyla gelen 3 kişi jandarma ve polis kordonu önünde mini konser verdi. Sığınmacıların konseri büyük ilgi gördü.

‘Ya kilitlerlerse’

Jandarma ve polis engelini aşmak isteyen sığınmacılarla güvenlik güçleri arasında zaman zaman arbede yaşandı. Polis ve jandarma ekipleri ise herhangi bir müdahalede bulunmadı. Jandarma ve polis ekipleri, sığınmacılar karşısında yetersiz kalınca askerden yardım istendi. 54’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan gelen yaklaşık 100 asker, ikinci hattı kurarak sığınmacıların geçişine izin vermedi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile görüşen sığınmacıların bir bölümü tarini Sarayiçi’nde geceyi geçirdi.

Edirne Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüslere bindirilen Suriyeliler, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi mevkiine getirildi. Güreşlerin yapıldığı Ermeydanı’na “Bizi kilitlerler” endişesiyle girmek istemeyen Suriyeliler, Sarayiçi’ndeki çimenlik alanlarda çadır kurdu. Yardım dernekleri de sığınmacılara su ve gıda dağıttı.

Başbakanlık Türkiye İnsan Hakları Kurumu heyeti, TEM otobanında bekleyişlerini sürdüren Suriyelileri ziyaret etti. Sığınmacılar jandarma ve polis ablukasının kaldırılarak Yunanistan’a yürümelerine izin verilmesini istedi. Heyet ile görüşen sığınmacıların temsilcilerinden Nurettin Hamza, “Biz sorunlarımızı meclise ve gerekli tüm kurumlara gönderdik. Başka talebimiz yoktur. Bayramda Almanya’da olmak istiyoruz. Askerleri kaldırın ve yürüyüşümüze izin verin” dedi.

Kimse ikna edemedi

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan da otobandaki sığınmacılarla görüştü. Sarayiçi mevkiindeki imkânların daha iyi olduğunu anlatan Vali Şahin, “En başından bu yana sizin taleplerinizi dinliyoruz. Sadece Sarayiçi’ne gitmenizi istiyoruz. Burası uluslararası yol ve 2 gündür kapalı. Bu Türkiye’ye zarar veriyor. Yolu açın Sarayiçi’ne gelin” dedi. Edirne Belediye Başkanı Gürkan da Yunanistan’ın sınırı açmadığını ve sığınmacıları istemediğini söyleyerek sorunun Türkiye’de olmadığını anlattı. Fakat ikna olmayan sığınmacılar Yunanistan sınırına yürümek istediklerini söyledi. Sığınmacılar, şarkılar ve sloganlarla Yunanistan’a yürümek istediklerini dile getirdi.

En güvenli emekleme

Babasının polis ve jandarma kordonu önüne bıraktığı 2 yaşında Suriyeli çocuk Sayif bebek ise günün simgesi oldu. Elinde tespihle kalkanlı jandarma ekibinin önünden emekleyerek geçen Sayif, farkında olmadan da gazetecilere pozlar verdi. 500 sığınmacının TEM otobanında, bin kadarının Sarayiçi Er Meydanı’nda, 200 Suriyelinin ise kent merkezindeki İlhan Koman Parkı’ndaki bekleyişi sürüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler