Bekçilere verilecek ‘sıvazlama’ yetkisinde geri adım

Yasa teklifi ile bekçilere tanınmak istenen yetkiye muhalefetin gösterdiği tepki kısmi sonuç verdi

Yayınlanma: 30.01.2020 - 02:00
Bekçilere verilecek ‘sıvazlama’ yetkisinde geri adım
Abone Ol google-news

AKP, çarşı ve mahalle bekçilerinin, durdurduğu kişinin üzerini “yoklama ve sıvazlama” yoluyla arayabilmesini öngören yasa teklifinde “kısmi geri adım” attı. Teklif, bekçilere kimlik sorma, üst arama ve silah zor kullanma yetkisi tanıyarak komisyondan geçti.

Çarşı ve mahalle bekçilerine “kimlik sorma” yetkisi veren yasa teklifinin TBMM İçişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, muhalefet ile iktidar arasında “sıvazlama” tartışması çıkmıştı. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, teklifle, “bekçilerin, durdurma sırasında kontrol amaçlı yoklama ve sıvazlama işlemi yapabileceğine” dikkat çekerek, “Ne demek bu sıvazlama? Gece ders çalışan bir genç kızımız, çıktı evine gidiyor. Bekçi çevirecek. ‘Gel bakalım’ diyecek, sıvazlayacak. Olur mu böyle bir şey? 70’i kadın, 21 bin 318 bekçi var. Nasıl olacak bu iş? Sıvazlamayı nasıl yapacaklar, merak ediyorum. Beton sıvazlama gibi mi, sırt sıvazlama gibi mi? ‘Giysilerini çıkarmadan’, onu da çıkarsın bari. Komedi, kabul edilir tarafı yok. Bunun düzeltilmesi gerekiyor” dedi. 

İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu ise “Hanımınızla bir yere gidiyorsunuz, sizi durduruyorlar, orada kadın bekçi yok. Hanımefendiyi nasıl sıvazlayacak? Buna açıklık getirilmesi gerekir” tepkisini gösterdi. İtirazlar üzerine “Yoklama ve sıvazlama, durdurma sırasında, bekçinin kontrol amaçlı yapabileceği işlemlerdendir” ifadesi, AKP ve MHP’nin önergesiyle tekliften çıkarıldı. Bekçilerin durdurduğu kişi üzerinde veya aracında “el ile dıştan kontrol yapabilmesine” yönelik ifade ise korundu. Tartışmaların ardından teklif bekçilere kimlik sorma, üst arama ve silah zor kullanma yetkisi tanıyarak komisyondan geçti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler