Belçika’da ‘Neşeli Günler’

.

Yayınlanma: 22.12.2019 - 02:00
Belçika’da ‘Neşeli Günler’
Abone Ol google-news

Belçika ve diğer Avrupa ülkelerinde çam ağacı ve hediye paketleri gibi Noel ile özdeşleşen “The Sound of Music” (Neşeli Günler) filmi Noel’den önceki son pazar olan 22 Aralık’ta (bu akşam) son kez normal televizyonda gösterilecek.

Her yıl ailece izlenen sevgi, dostluk ve dayanışmanın önemini vurgulayan tüm zamanların en popüler müzikali Noel klasiği, Von Trapp ailesinin gerçek hayatöyküsüne dayanıyor. Nüfusun yüzde 77’sinin hayatında en az bir kez çocuklarına Noel hediyesi almak için borçlandığı yüzde 7’sinin ise kredi kartı ile hediye aldığı Belçika’da çam ağacı süsleyen Müslümanların sayısı artıyormuş. “Peygamber eğlenmeyi yasaklamaz” diye verilen haberde kimi uzman “ağaç süslemenin dinle değil eğlenmekle ilgili olduğu” görüşünü dile getiriyor.

Karnaval denince Belçika’da Binche bölgesiyle birlikte ilk akla gelen dünyaca ünlü Aalst karnavalı “ırkçı ve Yahudi karşıtı betimlemelerin tekrarlanması üzerine”, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından somut olmayan kültürel miras listesinden çıkarıldı. Son karnavalda Ortodoks Yahudileri gaga burunlu ve altın dolu torbalara otururken canlandıran geçit töreni tepki çekmiş, ırkçılık suçlamalarını reddeden Aalst Belediye Başkanı Christoph D’Haese, Aalst’ın “alaycılığın ve hicvin başkenti” olduğunu söylemişti. 

UNESCO hemen 1549’da İspanya İmparatoru Charles V ve oğlu Philippe II’nin Brüksel’e gelişi onuruna Grand Place’ta düzenlenen görkemli tören ve geçit alayının aslına uygun olarak canlandırıldığı Brüksel Ommegang Festivali’ni listeye aldı. Miras listesindeki sayı aynı kaldı en azından! Ommegang 2020’de, 1-3 Temmuz arasında yapılacak. Brüksel folklorü haline gelen festivalde ortaçağ atmosferini yansıtmak için 1400 figüran, folklorik ve tarihi gruplar, at arabaları, devler, bayraklar, kukla tiyatrosu aklınıza gelen ne varsa kullanılıyor.

AZİZ NESİN’LİK VAZİYETLER...

Brüksel’de belediyeden “resmi kayıtlara göre öldüğünü” bildiren bir mektup alan 57 yaşındaki Véronique L. hayatının şokunu yaşadı. İptal edilen kimliğini ve belgelerini tekrar çıkarabilmek için yaşadığını ispatlaması gerekti. Ölen annesi ile kimlik numarası karıştırılmış, annesi Andrée yerine Véronique ölü ilan edilmişti. “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”ın Belçika versiyonu!..

Brüksel çevre yolunda saatte 213 km. hız yapan Belçikalı’nın mazereti ilginç “sıkışmıştım, tuvalete yetişmem gerekiyordu”. Sürücü 1200 Avro ceza ödemekten ve ehliyetinin 2 ay iptal edilmesinden kurtulamadı...

Çevreyi en çok kirleten 5 çokuluslu şirketin enerji faturalarına destek amacıyla Flaman hükümetinden 10 milyon Avro mali destek aldığı ortaya çıktı. 5 şirket toplam 10 milyar Avro kâr yaptıkları halde sadece yüzde 4.2 oranında vergi ödüyor..!

Belçika’da hastaneler aynı ameliyat için çok farklı ücretler talep ediliyor. Tek kişilik odada kalmak, iki ya da daha fazla kişinin kaldığı odada kalmaktan 6 kat daha pahalı.... 

Brezilya dizisine dönen babalık davasında Delphine Boël, eski Kral Albert II’ye karşı davayı kazanmada son viraja girdi. Eski kral da olsan adaletten kaçış yok!

Anvers Belediye Başkanı Bart De Wever’in uyuşturucuya savaş açtığını ilan ettiği günden bu yana Anvers’te arabalar yakılıyor, silahlar patlıyor, el bombaları atılıyor. Son olarak 19 Aralık’ta De Wever’in sokağında silahlar ve bombalar patladı. Sanki savaşı uyuşturucu mafyası belediye başkanına açmış gibi. Polis şefi “Belediye başkanı da mahalle sakinleri gibi aynı sıkıntıları yaşıyor” dedi... 

AB’NİN ÇALIŞMA DİLİ: BOZUK İNGİLİZCE

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı, eski Belçika Başbakanı Charles Michel’in başkan olarak katıldığı ilk AB doruğuna birliğin 2050 yılına kadar karbondioksit salımlarını sıfırlama hedefi ve Brexit gölgesi ile siyasete girdiğinden bu yana tartışmaların merkezindeki baskın Fransızca aksanlı İngilizcesi damga vurdu. Önceki Belçikalı konsey başkanı Herman Van Rompuy boşuna “Bozuk İngilizce AB’nin çalışma dilidir” dememişti. Korkarım yasal olarak İngiltere AB’den çıktığında bile İngilizce birliğin resmi dili olmaya devam edecek ve Michel bir müddet daha aksanlı İngilizcesiyle esprilere konu olacak.

Bu arada Brüksel’in simgesi haline gelen işeyen çocuk Manneken Pis heykelciği 400. yaş günününde doğum günü pastasının üzerindeki mumları işeyerek söndürdü. İşeyen çocuk 16 Aralık 1619 tarihinde dikilmişti.

Belçika Savunma Bakanlığı Afganistan ve Irak gibi yurtdışı operasyonlarında kullandığı, 20 yıllık 44 zırhlı askeri aracını günün koşullarına uygun hale getirmek için 30 milyon Avro ödeyerek yeni zırh ve havalandırma da dahil bir dizi iyileştirme yaptırdı. Ancak askerlerin zırhlı araçları sürmesi ya da durdurması araçların içindeki alanın küçülmesi nedeniyle riskli hale geldi. Tek çözüm var: “Sadece 1.70 metre boyundan kısa askerlerin sürücü ve nişancı olarak seçilmesi”. Bakanlık, üretici İsveç şirketi ile çözüm arıyor. 2021 yılında Mali’de olması gereken zırhlı araçlar 2022’den sonra kullanılabilecek. Savunma Bakanlığı daha önce de yangın söndürme sistemlerindeki sorun nedeniyle 122 tank ve zırhlı aracı kullanımdan çekmişti.

Sürrealizmin başkenti Brüksel’de neşeli vaziyetler say say bitmez... Bizim tüm günlerimiz “Neşeli Günler” burada.  Filmini izleyemesek de olur. Dur nereye gidiyorsun, daha federal hükümet kurma çalışmalarını anlatacaktım!..

[email protected]



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler